Trening under graviditet

Gravid? Tren!

Gravide som trener kan komme i bedre form enn de har vært noen gang tidligere.

Publisert Oppdatert

Visste du at trening under svangerskapet gir et lettere svangerskap, mindre humørsvinginger, mer overskudd og en enklere fødsel med mindre risiko for komplikasjoner?

Ikke nok med det; gravide som trener kan faktisk komme i bedre form enn de noen gang har vært tidligere!

Trening for kule mager

Mange kvinner som ellers er aktive, er usikre på hvor mye de kan trene når de blir gravide. Noen tror til og med det kan være skadelig for fosteret hvis mor fortsetter å trene som ellers.

Dette avkrefter Jill Jahrmann, fysioterapeut og forfatter av boken «Trening for kule mager».

- Min erfaring er at trening kan være redningen fra mange av de vanlige svangerskapsplagene som kvalme, hormonsvinginger, ekstra kilo, forstoppelse og dårlig nattesøvn.

Graviditeten er trening i seg selv

I løpet av graviditeten øker blodvolumet med opptil 40 prosent, noe som gjør at hjertet må jobbe mer enn ellers med å pumpe blodet rundt i kroppen. Det økte blodvolumet fører dessuten til at man får mer av de oksygenbærende røde blodlegemene. Effekten av en graviditet blir altså det samme som effekten av å trene i høydehus; et sterkere hjerte og mer oksygen i blodet.

- De som får trent under graviditeten kan faktisk ende opp med å bli i bedre form etter at de har fått barn enn hva de var før de ble gravide.

Holder hormonene i sjakk

I løpet av en graviditet skjer det store hormonelle endringer i kroppen. Endringer som ikke bare gjør noe med den gravides kropp, men også noe med følelsene. Mange opplever at det blir større svingninger i humøret, og tårer, irritasjon og sinne dukker lettere opp enn ellers.

Trening tar toppene av disse humørsvingingene, du blir rett og slett glad og fornøyd av å få beveget deg litt, sier Jill, som selv har født to barn og vet hva hun snakker om.

En rus av endorfiner

Trening, særlig kondisjonstrening, fører til at det skilles ut stoffer i hjernen (endorfiner) som gir en følelse av velbehag, overskudd og godt humør. Denne endorfinrusen kan virke som en motvekt til hormoner og følelser som dukker opp i forbindelse med graviditeten. Dette er en av grunnene til at det er så bra å trene under svangerskapet.

Se også: Slik blir du kvitt bekkenplager

Les også:

Elin Tvedt: - Trodde jeg skulle dø av angst

Dette kan gravide grue seg til

Svangerskapet fra uke til uke

Kilde: «Trening for kule mager» av Jill Jahrmann. Gyldendal forlag

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning