BABY I SOLEN

Slik unngår du solbrente barn

Hvor mye solkrem skal du bruke, og hvorfor skal man bruke klær?

Publisert Oppdatert

Barn under ett år bør ikke være i direkte, sterkt sollys. Barn som sover ute, må holdes i skyggen.

- Barn som blir solbrent har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder, sier journalist i Klikk.no og makeupartist Cecilie Eggen.

Lær barna å beskytte seg

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment. Det gjør at barn raskt kan bli solbrent. Derfor er det ekstra viktig å hindre at barna blir brent av solen, og å lære dem å beskytte seg i sola.

Allergiske reaksjoner kan forekomme, og det er lurt å bruke en solkrem som ikke inneholder parfyme. Det gjelder spesielt for dem under tre år.

Solkremen bør minst ha faktor 15, og gjerne være vannfast, ifølge Kreftforeningen.

Ta hensyn til barnets hudtype, og hvor sterk solen er der dere skal være.

UV-Indeks: Sjekk hvor sterk sola er der du er

Så mye solkrem trenger du

Mange får dårlig beskyttelse mot sola, fordi de smører for tynt og fordi det er vanskelig å få solkrem smurt godt over alt. En god regel er at det er nok med én håndfull til én kropp.

Et barn bør altså smøres med solkrem som tilsvarer et barns håndfull. Har barna svettet, badet eller er lenge i solen midt på dagen, bør de smøres på nytt.

Solkrem gir ikke fullgod beskyttelse, uansett faktor. Barn bør heller ikke være lenger i sola med solkrem enn de ville vært uten.

Voksne er barnas rollemodeller, så det er viktig at også voksne beskytter seg mot solstrålene.

Kle på barna

I tillegg til solkrem bør barnet ha på seg lette sommerklær, og en solhatt for å beskytte hud og øyne. Hatten bør ha skygge, og dekke ører og nakke.

Klær med farger beskytter bedre enn hvite klær, så det er bra å bruke en farget t-skjorte ved bading.

Kreftforeningen skriver på sitt nettsted at klærne som brukes bør være ensfargede, fordi mønstrede klær kan gi ujevn beskyttelse. Rød farge fremheves som den fargen som gir best beskyttelse mot UV-stråling.

Det finnes også en rekke bade- og strandklær som har UV-beskyttelse, men vær oppmerksom på at kvaliteten på disse varierer.

Les: Stor test av UV-klær til barn

Solen er sterkest i timene mellom kl 12 og 15 på ettermiddagen. Da kan det være lurt å ta en pause i solbadingen.

Kreftforeningen har også en annen huskeregel om solens styrke - når skyggen din er kortere enn deg selv er sola sterkest, når skyggen er lengre enn deg er sola mindre sterk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning