DE BLÅ SIDENE

Alle spør hvordan det går med min syke mann. Ingen spør hvordan det går med meg

En­de­lig skal jeg slap­pe sam­men med dat­te­ren min. Min mann skal bo hos søn­nen vår, så jeg kan sen­ke skuld­re­ne og bare ten­ke på meg selv.

Pluss ikon
Foto: Getty Images
Publisert

Hele ti­den spør folk  hvor­dan det går med man­nen min Dag. Og det for­står jeg, han har hatt hjer­te­in­farkt med på­føl­gen­de kom­pli­ser­te ope­ra­sjo­ner, og li­vet vårt ble snudd opp ned på mi­nut­ter.

Jeg fikk sjokk da jeg kom hjem fra jobb og så am­bu­lan­sen stå uten­for, og jeg var helt hysterisk mens ambulansefolkene bar ham ut av huset på båre. Der og da var jeg sikker på at han kom til å dø.

Å sit­te på sy­ke­hu­set og vente på yt­ter­li­ge­re be­skje­der var for­fer­de­lig. Hel­dig­vis fikk le­ge­ne kon­troll over si­tua­sjo­nen et­ter hvert, men jeg ble for­talt at det var al­vor. Dag måt­te gjen­nom fle­re ope­ra­sjo­ner før de kun­ne love at alt kom til å gå bra.

Det var en helt an­nen Dag enn den jeg kjen­te som endelig kom hjem igjen et­ter fle­re uker på sy­ke­hu­set.

Han had­de gått be­trak­te­lig ned i vekt og var blitt engs­te­lig og redd. Han har ut­vik­let angst for å opp­le­ve det sam­me en gang til, og hver gang han får et angst­an­fall, tror han at det er hjer­tet som svik­ter.

Kre­ven­de

Fryk­ten får Dag til å iso­le­re seg for om­ver­de­nen. Han or­ker ikke å møte el­ler snakke med and­re, og al­ler minst ut­set­te seg for yt­ter­li­ge­re angst­an­fall. Der­for skjer­mer han seg og blir stort sett gå­en­de hjem­me.

Men han er helt av­hen­gig av å ha meg rundt seg, helst så mye som mu­lig.

Jeg har trådt så var­somt jeg kan rundt ham gjen­nom alle dis­se må­ne­de­ne, og nå kjen­ner jeg hvor sli­ten jeg er. For selv om det er Dag som har blitt ut­satt for de al­ler vers­te på­kjen­nin­ge­ne, så har det også vært en stor be­last­ning for meg som på­rø­ren­de å ha et an­svar for ham.

De gan­ge­ne han har satt seg i bi­len og kjørt av gårde til be­hand­ling hos lege el­ler fy­sio­te­ra­peut, har jeg gått rundt med hjer­tet i hal­sen. Om han ikke sva­rer straks når jeg rin­ger ham, har jeg tenkt det vers­te og blitt redd.

Jeg har so­vet uro­lig om net­te­ne for­di jeg lig­ger på ank og ven­ter på at noe skal skje. Og jeg føler sta­dig at jeg må sjek­ke at alt er bra med man­nen min.

En tøff tid

Jeg har ikke snak­ket med and­re om hvor tøft det­te har vært for meg, før bar­na våre Eli­sa­beth og Even kom inn­om og sa rett ut at jeg så sli­ten ut.

Da kom tå­re­ne. Jeg kjen­te det i hele krop­pen, at det var tøft å være så nær Dag i hans sår­ba­re til­stand, og ikke minst i den en­de­lø­se fryk­ten over at han skal få et nytt hjer­te­in­farkt.

Det var da Eli­sa­beth fore­slo at hun og jeg skul­le rei­se bort, og Even sa at han kun­ne se et­ter fa­ren sin.

Vi snak­ket mye om hvor skjørt li­vet kan være. Dag har all­tid vært en staut mann som har ord­net opp i alt og tatt an­svar. Nå er han en skyg­ge av seg selv, og det er uvant for oss alle å for­hol­de oss til. Jeg hå­per ti­den er på vår side og at det blir bedre et­ter hvert.

Les også (+) Hvis jeg får en kjæreste, så må han klare seg uten sex

Vei­en vi­de­re

Dag har sagt at han skal ta kon­takt med noen fag­per­so­ner mens jeg er bor­te, som kan gi ham råd og vei­led­ning om hvor­dan han skal for­hol­de seg til angs­ten sin.

Jeg har sagt at jeg gjer­ne vil være med ham på dis­se kon­sul­ta­sjo­ne­ne, slik at også jeg får den sam­me in­for­ma­sjo­nen. Ikke minst for­di jeg også tren­ger noen å prate med som har en viss for­stå­el­se for det vi går igjen­nom.

Men al­ler først skal jeg rei­se bort, og jeg har sjel­den gle­det meg så mye til noe. Ikke minst fø­les det trygt at jeg rei­ser sam­men med min egen dat­ter, og at jeg vet at Dag blir godt iva­re­tatt hjem­me hos Even og fa­mi­li­en hans.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2020.

Les også