SAMTALE I NATTEN

Hele livet hadde jeg gitt alt for å oppnå perfekte resultater i alt jeg drev med. Det måtte gå galt

Da Silje bikket 50, raste hele hen­nes ver­den sam­men.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

– Det går faktisk an å lære seg å bli lykkelig, åpner Silje vår samtale da vi møtes over en kopp kaffe hjemme hos henne.

– Men det krever hardt arbeid.

Selv hadde hun ikke tenkt tanken før hun leste et intervju med en lykkeforsker.

– I saken sto det flere gode råd om hvordan man kan øke lykkenivået, forteller hun.

– Jeg viss­te knapt hva det ville si, men var des­pe­rat. «Hvis det ikke snart skjer en end­ring, or­ker jeg ikke å leve mer», tenk­te jeg sta­dig of­te­re, og det skrem­te meg.

Det skul­le et realt sam­men­brudd til før Sil­je var mo­den for å ten­ke nytt.

Den flin­ke jenta

Så langt til­ba­ke Sil­je kan huske, har hun vært «flink pike».

– Jeg per­fek­sjo­ner­te til og med den rol­len. Det var ikke nok for ene­bar­net meg å få ap­plaus hjem­me. Jeg ville også skin­ne først på sko­len, så gjen­nom en lang og im­po­ne­ren­de ut­dan­ning og se­ne­re i en jobb høyt på strå, med topp inn­tekt og dit­to bo­lig. Og jeg fikk det til! I hvert fall på over­fla­ten ...

Først i en al­der av 50 år kjen­te hun på å ha gått glipp av en del an­net.

– «Hvor­for er jeg ikke mer for­nøyd?» be­gyn­te jeg å spør­re meg selv. Jeg plei­de van­lig­vis ikke å ha slike ned­slå­en­de tan­ker.

– Hva fikk deg til å begynne å re­flek­te­re?

Hun tren­ger ikke å ten­ke seg om.

– Mam­ma døde like før den burs­da­gen min. Hun var den sis­te av mine nær­mes­te. Plut­se­lig had­de jeg ryk­ket frem i li­vets av­gangs­kø og måt­te inn­se at li­vet ikke va­rer evig. Det var bare meg igjen, en mid­del­ald­ren­de dame uten mann el­ler barn.

– Var ak­ku­rat det å være uten fa­mi­lie et valg du tok be­visst?

Hun grans­ker sine pent lak­ker­te, røde neg­ler og tyg­ger på spørs­må­let.

– At jeg har vært for tra­vel er en dår­lig unn­skyld­ning. Også stats­mi­nis­te­ren har to barn og mann. Rik­tig­nok har hun vært hel­dig med val­g av ek­te­fel­le, selv møt­te jeg bare menn som likte best å være i ram­pe­ly­set selv. Det ble en kon­flikt mel­lom oss. Dess­uten: Jeg var en stor ego­ist og in­gen god part­ner, føy­er hun selv­iro­nisk til.

– Først et­ter sam­men­brud­det fikk jeg noen bedre kva­li­te­ter å til­by både meg selv og and­re ...

Sykt de­pri­mert

Hun had­de ak­ku­rat fylt 50 år da hele hen­nes ver­den ram­let sam­men.

– Det at jeg be­gyn­ne å grub­le over li­vet mitt før­te meg inn i en mørk de­pre­sjon, sier hun og for­tel­ler at hun var syk­meldt fra job­ben i over et år.

– Støt­tet noen deg?

– Et par gode ven­nin­ner, men også de had­de mann, barn og bar­ne­barn å dra hjem til.

– Var det å ha en egen fa­mi­lie noe du sav­net?

– Njaaaa, der og da trod­de jeg det var løs­nin­gen, sel­ve lyk­ken, men lær­te se­ne­re at lyk­ke star­ter inni en selv.

Før hun kom dit, skul­le det bli vel­dig mørkt inni Sil­je.

– Jeg be­gyn­te å fan­ta­se­re om å dre­pe meg selv, at det ville være be­fri­en­de å dø. Da ba jeg selv om å bli inn­lagt på psy­kia­trisk av­de­ling. Det ble for meg vei­en til et bedre liv.

Hun for­tel­ler om et hef­tig år med me­di­si­ne­ring og mange te­ra­pi­ti­mer.

– Pra­ten med psy­kia­te­ren, mye mer enn do­pet, fikk meg grad­vis å sta­ke ut en ny kurs, for­tel­ler hun.

Les også (+) Mannen min er humørsyk og ustabil. Jeg orker ikke mer

Lyk­ke­lig

Ett år et­ter sam­men­brud­det, fant hun sin løs­ning.

– Den­ne re­por­ta­sjen om lyk­ke som jeg kom over, snak­ket til meg på rett tid. Jeg be­stem­te meg for å prø­ve «opp­skrif­ten» punkt for punkt. Blant an­net be­gyn­te jeg å skrive dag­bok, for­tel­ler hun.

– Hver dag skrev jeg ned noen av tan­ke­ne og fø­lel­se­ne jeg mine, for å få over­sikt over hva som gjor­de meg glad, sint, trist og frust­rert.

– Så du et møns­ter?

– Det tok lang tid, men med hard job­bing ble jeg kjent med meg selv. Blant an­net ble jeg mer be­visst mine grunn­leg­gen­de ver­di­er, for der­et­ter å spør­re meg selv: «Le­ver jeg i tråd med dem?»

– Gjor­de du?

Hun ris­ter på ho­det.

– Ab­so­lutt ikke, og det er vik­tig. For eks­em­pel voks­te jeg opp med rau­se for­eld­re som var gode mot and­re. En ver­di jeg verd­sat­te høyt, men selv had­de jeg ald­ri tatt meg tid til and­re. Selv kom­pli­men­ter var jeg gjer­rig med. Ved å gi mer av meg selv og hand­le i tråd med dis­se gode ver­di­ene, opp­lev­de jeg også stør­re gle­de, over­skudd – ja, stolt­het.

Å føl­ge lyk­ke-tip­se­ne for­and­ret Siljes liv.

– Jeg har blitt en lyk­ke­lig op­ti­mist, ler hun.

– Det sies at op­ti­mis­me hen­ger sam­men med arv og hvor­dan li­vet har for­met oss, men jeg vil på­stå at det er mu­lig å lære seg å ten­ke op­ti­mis­tisk, hvis man bare vil.

– Hva mer har denne ind­re for­and­rin­gen din ført med seg?

Nå smi­ler hun fra øre til øre.

– Også jeg er visst svak for ro­man­tikk, har det vist seg. Det har min kjæ­re Paul fått meg til å inn­se. Vi møt­tes for litt over et halvt år si­den på et jobb­se­mi­nar, og jeg vil på­stå at han er «the love of my life». Nå er jeg akkurat i ferd med å flyt­te sam­men med ham og hans to ten­årings­døt­re. Det ville ald­ri den gam­le Sil­je ha vå­get, ler hun og gir seg selv et kom­pli­ment:

– Nå er jeg mer til ste­de i nuet. Det gjør meg både mind­re stres­set og bedre i stand til å nyte hvert øye­blikk.

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2020, og sist oppdatert 29/06 2022.

Les også