DE BLÅ SIDENE

Min eksmann ga blaffen i sønnen vår, men det var jeg som fikk skyldfølelse

Da mannen min og jeg ble separert, var Emil ni år. Faren hans prioriterte sitt nye liv, og det fikk følger både for Emil og meg.

Pluss ikon
<b>ILLUSTRASJONSFOTO:</b> Colourbox
ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Da jeg og Es­pen flyt­tet sam­men, ble jeg raskt gra­vid, og vi gif­tet oss i all hast.

Først et­terpå inn­så jeg hvor lat og ego­is­tisk han var. In­nen Emil ble født, var jeg ikke len­ger for­els­ket, men jeg ville så gjer­ne at for­hol­det skul­le fun­ge­re, for Emils skyld.

Da søn­nen vår var fire år, opp­da­get jeg at Es­pen var utro. Han ba om til­gi­vel­se.

Jeg ville ikke gi opp drøm­men om å få fa­mi­lien til å fun­ge­re, så jeg bet ten­ne­ne sam­men og prøvde
å glem­me. Men bare et halv­år se­ne­re tok jeg ham på fers­ken mens han sex-chat­tet med en kvin­ne på mo­bi­len.

Jeg ble kren­ket og skuf­fet, men han vif­tet det bort som en ba­ga­tell.

For­latt for en an­nen

Jeg fat­ter ikke hvor­dan jeg kun­ne bli væ­ren­de så len­ge, for det ble fle­re slike epi­so­der. Alle fø­lel­se­ne jeg steng­te inne for vår sønns skyld, ga meg stress­ek­sem og mig­re­ne.

Til slutt var det han som dro fra meg, etter å ha truffet en an­nen. Bare noen da­ger et­ter at han for­tal­te det­te, had­de han pak­ket sa­ke­ne sine og flyt­tet ut.

Hans nye flam­me bod­de i en li­ten to­roms, og vi ble eni­ge om at Emil skul­le bo hos meg til de had­de fun­net en stør­re lei­lig­het.

I star­ten kom han hjem til oss et par gan­ger i uken for å spi­se mid­dag, slik at han fikk om­gås Emil, men si­den ble det len­ger mel­lom be­søke­ne.

Et halv­år se­ne­re flyt­tet de, og nå var av­ta­len at vi skul­le ha delt om­sorg for Emil. Jeg hå­pet på det beste, for min sønns skyld. Jeg mer­ket at han for­and­ret seg, sær­lig et­ter hvert som han så fa­ren sin sjeld­ne­re. Han had­de en uro i krop­pen, som om han føl­te at han ikke strakk til.

Det gjor­de vondt i hjer­tet å se ham slite, og jeg gjor­de alt jeg kun­ne for å styr­ke selv­fø­lel­sen hans. Se­ne­re for­sto jeg at jeg ikke lyk­tes. Fa­rens svik had­de vært for stort. Emil treng­te pap­pa­en sin.

Les også (+) Jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte bryte med pappa

Av­vist

Første gang Emil skulle til farens nye leilighet, var han ty­de­lig ner­vøs, sær­lig for­di han knapt had­de truf­fet fa­rens nye sam­bo­er. Men mest av alt var han for­vent­nings­full og iv­rig.

Espen skulle komme søndag, men på fredag ring­te han og sa at de skul­le bort i hel­gen. De kom til å kom­me hjem sent søn­dag kveld, og man­da­gen ble vel­dig hek­tisk. Han lur­te der­for på om han kun­ne hen­te Emil tirs­dag iste­den? Emils blikk ble helt tomt av skuf­fel­se, men han sa in­gen­ting. Han gikk bare inn på rom­met sitt og sat­te seg for­an PC-en.

Det end­te med at han først ble hentet på ons­dag. Og iste­den­for å bli til søn­dag som av­talt, kom han hjem til meg på fredag, for fa­ren og sam­bo­e­ren had­de så man­ge pla­ner for hel­gen. Og slik fort­sat­te det.

Et halvt år se­ne­re til­brak­te Emil kan­skje én helg i må­ne­den hos fa­ren, og et­ter hvert slut­tet han å dra dit over­ho­det. «Pap­pa vil ikke ha meg der», sa han en gang med et skul­der­trekk.

Jeg var gren­se­løst skuf­fet over ek­sen, men mest av alt had­de jeg en enorm skyld­fø­lel­se over hvem jeg valg­te å få barn med. Jeg skul­le så gjer­ne ha gitt Emil en bedre pap­pa.

På skrå­pla­net

Emil var bare 12 år før­s­te gan­g han kom full hjem. Vi snak­ket ut om det, og jeg trod­de han for­sto at det­te var uak­sep­ta­belt og ikke kun­ne skje igjen. Men det gjor­de det, bare uker se­ne­re.

Åre­ne som fulg­te ble fryk­te­lig van­ske­li­ge. Hver gang jeg dro en gren­se, tråd­te han over den. Et­ter pils fulg­te sprit og hasj, og se­ne­re enda far­li­ge­re stof­fer. Han ble tatt av po­li­ti­et fle­re gan­ger, og det kom be­kym­rings­mel­din­ger fra sko­len.

Som 17-år­ing ram­let han ut­for en bro og ble lig­gen­de på sy­ke­hus hele som­me­ren. Jeg klar­te ikke å ris­te av meg red­se­len for at det kun­ne ha vært et selv­mords­for­søk.

Es­pen be­søk­te søn­nen på sy­ke­hu­set én enes­te gang. At han ikke stil­te opp mer, for­svar­te han med at det ville ha vært å opp­munt­re Emils ad­ferd.

Jeg viss­te ikke min arme råd. Hva skul­le jeg finne på for å red­de søn­nen min bort fra den de­struk­ti­ve vei­en han var inne på?

Men se­ne­re det året traff Emil en jen­te som han for­els­ket seg ho­de­stups i. Sam­ti­dig hav­net noen eld­re ung­dom­mer i om­gangs­kret­sen hans i feng­sel for gro­ve for­bry­tel­ser, og det vekket ham.

En­de­lig brøt han med miljøet og tok imot den hjel­pen han ble til­budt, og han star­tet i te­ra­pi. Den hjalp både ham og meg til å for­stå at ad­fer­den hans først og fremst had­de vært et for­søk på å til­trek­ke seg fa­rens opp­merk­som­het.

Det var Es­pen som svik­tet, men det var jeg som fikk straf­fen og måt­te ta smel­le­ne som kom. Også Es­pen ble inn­kalt til sam­ta­ler med te­ra­peu­ten, og sist jeg så ham, vir­ket han skam­full.

Om for­hol­det mel­lom Emil og fa­ren kom­mer til å bedre seg et­ter det­te, gjen­står å se, men søn­nen min le­ver i hvert fall et helt an­net liv nå, og jeg kan en­de­lig sen­ke skuld­re­ne og se frem­over igjen med op­ti­mis­me og håp.

Les også (+) Fosterfamilien ville ikke ha meg da de ikke fikk mer penger for meg

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2020, og sist oppdatert 07/07 2020.

Les også