DE BLÅ SIDENE

Hytteferie med familien ble et mareritt: Plutselig forsvant min kone uten forvarsel

Nå er det slutt på å stille opp for familien. Alle fe­ri­er på hyt­ta vår er av­lyst etter det skremmende som skjedde.

Pluss ikon
Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Vi har bestemt oss for å gjøre ting annerledes fremover. Iste­den­for å være på hyt­ta som tid­li­ge­re år, har vi hatt en vel­sig­net ro­lig tid hjem­me hos oss selv og lagt pla­ner.

Og vi har tenkt til­ba­ke på hvor­dan alle fe­ri­er og høy­ti­der plei­de å være tid­li­ge­re. Det var en pås­ke for noen år siden at det hele kul­mi­ner­te. Da fikk vi en­de­lig nok.

Stor­fa­mi­li­en voks­te

Da vi traff hver­and­re var jeg selv skilt og barn­løs, mens Hen­ri­et­te var ung enke med tre døt­re.

Jeg skled raskt inn i rol­len som ste­far, og bar­na om­fav­net meg fra før­s­te stund. Det ble inn­holds­ri­ke, ak­ti­ve og trav­le år, og et­ter hvert som bar­na ble voks­ne, este stor­fa­mi­li­en vår ut. Først i form av kjek­ke, unge sviger­søn­ner, og så kom bar­ne­bar­na.

Vi ble over­lyk­ke­li­ge bes­te­for­eld­re. Hen­ri­et­te ble små­pi­ke­nes snil­le mor­mor, mens jeg ble gut­te­nes morfar, som kun­ne alt fra å lage sel­je­fløy­ter til å sky­te blink med hjem­me­la­get pil og bue.

Men et­ter hvert kom vi til et punkt der vi mer og mer ble reg­net som en selv­føl­ge.

Det var en selv­føl­ge at vi ald­ri had­de and­re pla­ner for hel­gen enn å pas­se et bar­ne­barn el­ler syv. Og hvis vi skul­le på hyt­ta, så var det vel ikke noe pro­blem å ta bar­ne­bar­na med?

Ste­døt­re­ne mine var i al­de­ren fem til åtte år da jeg kom inn i bil­det. Nå, når alle barnebarna kom, opplev­de vi på en måte at små­barns­ti­den star­tet for oss på nytt.

Men den­ne gan­gen var vi jo ikke like unge len­ger, og vi var i full jobb beg­ge to.

Vi føl­te san­ne­lig at vi treng­te hel­ge­ne til å hen­te oss inn igjen etter en travel uke, men nå måt­te vi iste­den pas­se små­barn. Det er hyg­ge­lig det, for all del – men slitsomt.

Fei­ring av jul og nytt­års­af­ten hjem­me hos oss var ob­li­ga­to­risk. Hele fa­mi­li­en. Da had­de vi al­le­re­de vært bar­ne­vakt en rek­ke kvel­der for de små, mens for­eld­re­ne var på ju­le­bord. Og i rom­ju­len skul­le de på nye fes­ter og sam­men­koms­ter for voks­ne, som gjor­de at bar­na ble lem­pet av hos oss. «Hvor hen­ter dere egent­lig kref­ter til alt det­te?» hus­ker jeg at min svi­ger­mor en gang spur­te. Ja, si det.

«Ær­lig talt, ett sted må gren­sen gå. De bur­de hel­ler in­vi­tert dere til mid­dag», sa ven­ne­ne våre. Og in­nerst inne var jeg helt enig, selv om jeg ikke sa noe.

Et evig mas

Vi mis­tet kon­trol­len. Vi ev­net ikke å set­te gren­ser. Sær­lig pås­ke­opp­hol­de­ne på hyt­ta voks­te oss et­ter hvert over ho­det.

Et ut­hus ble iso­lert og gjort om til an­neks med plass til over­nat­tings­gjes­ter. Også en lav­vo duk­ket opp, uten at vi ble med på dis­ku­sjo­nen i for­kant. Men ved­ov­nen som treng­tes der, den fikk vi san­ne­lig lov til å be­ta­le.

«Fa­mi­lie­sam­hold er vik­tig», gjen­tok døt­re­ne våre gang på gang.

De ig­no­rer­te sig­na­le­ne fra barn som slet på hver­and­re, små­gut­ter som krang­let, sur­mu­len­de jen­ter. De ig­no­rer­te Hen­ri­et­te, som vas­set i våte klær og sko­tøy og ikke viss­te sin arme råd om hvor hun kun­ne hen­ge dem opp til tørk. De ig­no­rer­te matgry­te­ne som sto på kok, de løf­tet ikke blik­ket fra yat­zy­blok­ke­ne.

Den ak­tu­el­le pås­ken som er nevnt inn­led­nings­vis, skul­le hele fa­mi­li­en som van­lig sam­les på hyt­ta vår. Den lig­ger av­si­des til, en times marsj fra nær­mes­te vei.

Al­le­re­de der star­tet hur­lum­hei­en, med gri­ne­te ten­årin­ger som suk­ket over mang­len­de mo­bil­dek­ning og sut­re­te små­un­ger som ville bæ­res. Vi var mentalt ut­slitt al­le­re­de før vi kom frem.

En dag den­ne pås­ken var det re­nes­te snø­stor­men ute. De som over­nat­tet i den blaf­ren­de lav­vo­en kom byk­sen­de inn gry­tid­lig om mor­ge­nen og vek­te opp alle oss and­re. Ikke len­ge et­ter kom res­ten av gjen­gen inn fra an­nek­set, som kna­ket i sam­men­føy­nin­ge­ne i de ster­ke vind­kas­te­ne. Jeg suk­ket inn­ven­dig. For en dag det­te kom til å bli.

Og enda had­de vi fire ful­le da­ger igjen av «pås­ke­fe­ri­en».

Fro­kos­ten gikk sin gang, og for­mid­da­gen sneg­let seg av gårde. Un­ge­ne krang­let om sit­te­plas­ser og de gam­le le­ke­ne som had­de vært der i alle år. For­eld­re­ne de­res had­de tatt alle sit­te­plas­ser i bruk, så selv had­de jeg rig­get meg til på gul­vet, med ryg­gen lent mot veg­gen og med min­ste­mann krav­len­de rundt som en pro­pell i fan­get mitt.

Le­ve­net roet seg ikke, hver­ken innendørs el­ler ute, og jeg fikk en akutt fø­lel­se av klaus­tro­fo­bi. Men in­gen kun­ne gå ut i det­te væ­ret, bare det å kom­me seg på ute­do­en var en kamp.

Plut­se­lig gikk det opp for meg at noen mang­let her inne. Jeg reis­te meg fra gul­vet og let­te igjen­nom hele hyt­ta et­ter Hen­ri­et­te. «Hvor er mor?» spur­te jeg.

Les også (+) Jeg hadde akkurat sendt ut bryllupsinvitasjoner. Så dukket min gamle flamme opp

Dra­ma­tisk ven­ding

Det ble et øye­blikks still­het. Hun var på do, fore­slo noen. And­re men­te at hun var gått i lav­vo­en for å hen­te noe. Og så fort­sat­te sum­min­gen som før.

Men jeg var be­kym­ret, så jeg kled­de på meg og gikk ut. Spo­re­ne et­ter henne var nes­ten vis­ket bort av snø­dre­vet, men jeg så at de gikk i ret­ning ute­do­en. Da jeg rev opp do­dø­ren, falt Hen­ri­et­te imot meg med full tyng­de.

Hun var hel­dig­vis ikke død, min kjæ­re kone. Jeg styr­tet inn i hyt­ta og brøl­te til dem alle, ba dem hol­de kjeft, kom­man­der­te dem til å hjelpe til med å få bå­ret inn mo­ren de­res.

Bar­ne­bar­na skrek, døt­re­ne ulte – det var bare svi­ger­søn­ne­ne som for­sto at nå måt­te vi hol­de ho­det kaldt. På en bak­ke­topp i nær­he­ten klar­te en av dem å få dek­ning nok på mo­bi­len til å rin­ge et­ter hjelp.

Det gikk en ner­ve­pir­ren­de time mens vi ven­tet på am­bu­lan­se­he­li­kop­te­ret, som først ikke klar­te å lande i den ster­ke vin­den.

Da jeg og Hen­ri­et­te en­de­lig kom oss om bord i he­li­kop­te­ret som skulle fly oss til syke­hu­set, føl­te jeg en enorm let­tel­se på mer enn én måte. Selvsagt var jeg glad for at Henriette endelig fikk den medisinske hjelpen hun trengte, men det var san­ne­lig en let­tel­se i seg selv å for­la­te den stin­ne hyt­ta og alt ka­oset.

Min kjæ­re, opp­of­ren­de kone had­de ikke fått slag el­ler hjer­te­in­farkt, som vi først fryk­tet. Hun var bare ut­slitt og stres­set at hjer­tet had­de hop­pet over så man­ge slag at hun svim­te av.

Men det var det­te som måt­te til for at vi en­de­lig skul­le kla­re å si fra at nok er nok. Vi kla­rer rett og slett ikke å stil­le opp så mye som vi had­de gjort.

Så burs­dags­fei­rin­ger og alle fe­ri­er på hyt­ta vår er av­lyst. Det vil si: Res­ten av gjen­gen kan gjer­ne dra dit om de vil, men Hen­ri­et­te og jeg har fått nok av å stå på pinne for alle and­re.

Fra nå av ferierer vi alene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2020, og sist oppdatert 12/07 2022.

Les også