De blå sidene

Jeg var skilt og hadde elendig selvtillit. En venninne sa noe som reddet meg

Mine tre do­mi­nan­te sto­re­søst­re tok fra meg all selv­til­lit. Hvor­dan kun­ne jeg tro at jeg kun­ne få til noe her i ver­den?

Pluss ikon
Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Helt fra jeg var barn har jeg vært stil­le og holdt meg i bak­grun­nen.

Mine tre eld­re søst­re tok mye plass, og de krang­let sta­dig. Jeg var att­på­klat­ten de els­ket å erte, noe som før­te til at jeg trakk meg unna. Jeg vå­get ikke en­gang å set­te ord på hva jeg tenk­te el­ler føl­te, for­di søst­re­ne mine hver­ken aner­kjen­te fø­lel­se­ne mine el­ler lyt­tet til hva jeg sa.

Jeg opp­lev­de man­ge gan­ger at de kun­ne le av meg og for­tel­le at det jeg men­te var feil, og det gjor­de meg usik­ker.

Da jeg skul­le vel­ge ut­dan­nel­se, kom søst­re­ne mine raskt på ba­nen. De men­te noe om hvil­ken ret­ning jeg skul­le gå, alle tre. Det sam­me gjen­tok seg da jeg skul­le søke jobb og da jeg møt­te min før­s­te ek­te­mann.

Søst­re­ne mine had­de ster­ke me­nin­ger, og in­gen­ting syn­tes å være bra nok.

Over­ana­ly­ser­te

Det­te på­vir­ket meg, og jeg tvil­te på meg selv og min egen evne til å ta de ret­te val­ge­ne i li­vet. Hel­dig­vis fant jeg det ret­te stu­di­et, men mitt før­s­te ek­te­skap var et feil­steg, og jeg ble skilt et­ter tre år.

Et­ter skils­mis­sen be­gyn­te jeg å ana­ly­se­re meg selv og alt rundt meg. Jeg fun­der­te mye for
å finne ut av hvor­for ek­te­ska­pet mitt ikke fun­ger­te. Jeg und­ret meg over hvor­dan søst­re­ne mine kun­ne vite at han ikke var den ret­te for meg, og jeg lur­te på hva de men­te med alt de sa.

Alle grub­le­ri­ene gjor­de meg bare enda mer ut­rygg og angst­full. Jeg tvil­te på meg selv og had­de lett for å ta det and­re sa i vers­te me­ning. Det­te flyt­tet seg etter hvert over til både job­ben og til ven­ner og fa­mi­lie.

Jeg had­de vir­ke­lig et stort be­hov for å finne ut av hvor­for ting ble sagt og gjort, og jeg tok alt per­son­lig.

Jeg øns­ket at alle skul­le like meg, og jeg ville vise om­ver­de­nen at jeg var flink. Jeg tok en so­lid ut­dan­nel­se og job­bet hardt for å få gode ka­rak­te­rer. Jeg fant også en ny mann. Vi gif­tet oss og fikk to barn. Li­ke­vel gikk jeg rundt og tvil­te på om jeg var god nok.

Da søn­ne­ne mine ble sto­re nok til å ut­tryk­ke sine egne me­nin­ger, kun­ne jeg bli helt slått ut av at jeg kun­ne bli satt på plass av mine egne barn. Det før­te til nye grub­le­ri­er, hvor jeg tvil­te på meg selv som mor og tenk­te på meg selv som et dår­lig men­nes­ke.

Tok grep

Da en kol­le­ga sa høyt at noen slunt­ret unna en be­stemt arbeidsopp­ga­ve, tok jeg det til meg med en gang, selv om jeg in­nerst inne viss­te at jeg dro min del av las­set. Jeg gikk i ukevis og tenk­te at kol­le­g­ene mine men­te at jeg ikke gjor­de en god nok jobb.

Slik lev­de jeg med meg selv i man­ge år, helt til jeg fant ut at jeg måt­te ha noen å prate med.

Jeg ble sli­ten av å gjen­nom­ana­ly­se­re alt mu­lig, og der­et­ter tro at alt hand­let om meg. Hel­dig­vis fikk jeg god hjelp av en klok stu­die­venn­in­ne til å se meg selv fra et fug­le­per­spek­tiv. Jeg lær­te å se på meg selv uten­ifra, og da kun­ne jeg se at jeg gjor­de mitt beste i alle si­tua­sjo­ner.

Jeg klar­te å for­stå at de fles­te tan­ke­ne mine hand­let om min egen usik­ker­het, og at jeg måt­te øve meg på å sto­le på meg selv. Et­ter hvert har jeg lært meg å gi blaf­fen i hva alle and­re me­ner, og jeg fø­ler meg ster­ke­re i meg selv.

Men det er først i de sis­te åre­ne jeg har klart å ta til mot­mæ­le mot mine søst­re. De har ster­ke per­son­lighe­ter, og de har all­tid be­hand­let meg som en lil­le­søs­ter. Nå tør jeg å si ifra, set­te gren­ser og si hva jeg me­ner.

Og jeg opp­le­ver noe helt nytt, for de vi­ser fak­tisk at de re­spek­te­rer meg og tar til seg det jeg sier.

Jeg har lært at tan­ker er tan­ker, og de har ikke mer ver­di enn det man selv til­leg­ger dem. Så hver gang jeg ten­ker ned­set­ten­de om meg selv i dag, sier jeg til meg selv at det­te kun er noen flyk­ti­ge tan­ker som kom­mer til meg, og der­et­ter slip­per jeg ta­ket i dem og lar dem fare.

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2020, og sist oppdatert 24/06 2020.

Les også