DE BLÅ SIDENE

Han hadde endelig funnet sin biologiske mor – men var ikke forberedt på det som skjedde

Det er ikke så una­tur­lig at adop­ter­te barn øns­ker å gra­ve i sin egen his­to­rie når de blir voks­ne, men ikke alle fin­ner det de hå­per på.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Jeg har nett­opp sett en av  fjor­å­rets Tore på spo­ret- epi­so­der i re­pri­se. Nok en gang ble en bort­adop­tert dat­ter for­ent med sin far og hans nye fa­mi­lie, og his­to­ri­en fikk en lyk­ke­lig slutt. Det en­der ikke all­tid slik. Det fikk min venn Sti­an er­fa­re da han som vok­sen prøv­de å opp­sø­ke sin bio­lo­gis­ke mor.

I dag er det hel­dig­vis ikke ofte at nors­ke barn blir adop­tert bort. Både min venn og jeg selv er født tid­lig på 1960-tal­let, i en tid da selv­be­stemt abort ikke var en mu­lig­het.

Støt­te­ord­nin­ger til ens­li­ge for­sør­ge­re fan­tes ikke, og det var van­ske­lig å for­sør­ge et barn ale­ne. I til­legg gjor­de skam­men det nes­ten umu­lig å be­hol­de et barn som var født uten­for ek­te­skap.

Sti­an og jeg voks­te opp som na­bo­er på et lite sted hvor alle kjen­te alle. Jeg var att­på­klatt og han var ene­barn. Mød­re­ne våre var hjem­me­væ­ren­de, og som alle and­re barn på den ti­den, gikk vi ikke i bar­ne­ha­ge. Det var ikke så man­ge and­re barn å være sam­men med, og det før­te til at vi ble gode ven­ner gjen­nom opp­veks­ten, selv om han var gutt og jeg var jen­te.

Små stikk

Sti­an har all­tid visst at han var adop­tert, og selv om det ikke var mye snakk om det, var for­eld­re­ne hans all­tid åpne om at de ikke var hans bio­lo­gis­ke for­eld­re. At Sti­an i til­legg til for­eld­re­ne sine had­de noen and­re, bio­lo­gis­ke for­eld­re, var for meg helt na­tur­lig. Like na­tur­lig som at jeg had­de eld­re søs­ken og Sti­an ikke had­de det.

Vi be­gyn­te på sko­len og fikk nye ven­ner beg­ge to. Sti­an fikk ka­me­ra­ter og jeg fikk ven­nin­ner. Men uten­om sko­le­tid var det stort sett bare oss to.

Ven­nin­ne­ne mine var vel­dig opp­tatt av at Sti­an var adop­tert, noe de had­de hørt ryk­ter om. I til­legg kommen­ter­te de at Sti­an had­de bru­ne øyne og mørkt hår, selv om beg­ge for­eld­re­ne var lyse og had­de blå øyne. For det gikk jo ikke an?

De ville gjer­ne være ven­nin­ne med meg for å kun­ne spør­re meg om både det ene og det and­re om Stians bak­grunn. Om jeg viss­te hvor for­eld­re­ne hans kom fra. Om jeg viss­te hvor de bod­de nå. De var nys­gjer­ri­ge på hvor mye Sti­an viss­te om sine bio­lo­gis­ke for­eld­re. Lev­de de el­ler var de døde? Hvor­for had­de de gitt Sti­an fra seg? Hvor­for had­de for­eld­re­ne hans adop­tert ham? Kun­ne de ikke få barn selv? Had­de de fun­net ham i sko­gen? Var Sti­an lei seg for at han var blitt adop­tert bort?

Når jeg ser til­ba­ke, er jeg vel­dig glad for at jeg ikke viss­te så mye, og der­med ikke kun­ne for­tel­le ven­nin­ne­ne mine så mye om Sti­an.

Det jeg hel­ler ikke viss­te, var at både ven­nin­ne­ne mine og de and­re bar­na på sko­len sta­dig kom­men­ter­te over­for Sti­an at han var adop­tert, og de stil­te ham de sam­me spørs­må­le­ne som jeg fikk.

En dag kom en ven­nin­ne på sko­len og kun­ne for­nøyd for­tel­le noe bes­te­mo­ren hen­nes had­de sagt, nem­lig at Stians bio­lo­gis­ke for­eld­re nok var ta­te­re.

Det kun­ne man ty­de­lig se på Sti­an, for­di han var så mørk. Og ta­te­re, ja det var et løs­slup­pent folk, men­te man å vite den gan­gen. Ikke rart at de måt­te adop­te­re bort alle bar­na de fikk …

Dis­se for­doms­ful­le ryk­te­ne kom også Sti­an for øre. Det var ikke så mye han snak­ket om det, men jeg for­sto at han ble lei seg. Et­ter hvert roet det seg, og Sti­an og jeg fikk alt i alt en god opp­vekst.

Les også: – Jeg var min rike manns «tro­phy wife» og opererte alt for å se ung ut

Nys­gjer­rig­ på moren

Et­ter ung­doms­sko­len flyt­tet vi beg­ge til nær­mes­te by, Sti­an for å gå yr­kes­sko­len og bli elek­tri­ker, og jeg gikk på gym­na­set.

Vi bod­de på hy­bel på hver vår kant av byen, så vi så ikke så mye til hver­and­re i uke­ne. Men hver helg tok vi sam­me buss hjem til for­eld­re­ne våre, og da satt vi sam­men og snak­ket om uken som var gått og om hva vi skul­le gjø­re i hel­gen.

Vi be­gyn­te også å gå på fest. Selv om vi had­de hver våre ven­ner, så var det så få ung­dom­mer i den lil­le byg­da vi kom fra, at vi stort sett til­hør­te én stor ung­doms­gjeng alle sam­men. Både Sti­an og jeg had­de inn­imel­lom kjæ­res­te­for­hold på hver vår kant, men det var vi to som all­tid var bes­te­ven­ner.

Med Sti­an kun­ne jeg snakke om alt, og iblant kom vi inn på det at han var adop­tert. Om han ikke vis­te det utad, så skjøn­te jeg at det­te var noe han tenk­te gan­ske mye på.

Sti­an var vel­dig takk­nem­lig for opp­veks­ten han had­de fått hos adop­tiv­for­eld­re­ne. De had­de gitt ham kjær­lig­het, om­sorg og et godt hjem. Han var også glad for at han fikk bo ak­ku­rat i den­ne byg­da, som var et fint og trygt sted å vok­se opp.

Li­ke­vel had­de han all­tid følt seg an­ner­le­des. Det at han had­de et ut­se­en­de som skil­te seg ut blant res­ten, for­ster­ket det­te.

En gang et­ter at han had­de fylt 18, for­tal­te han meg at han had­de fun­net ut hvem som var hans bio­lo­gis­ke for­eld­re. Mo­ren had­de bare vært 17 år da hun fikk ham, og han had­de fun­net ut at hun bor
i en mind­re by bare tre–fire ti­mer unna med bil. Fa­ren bor i Sve­ri­ge.

Stian ble mer og mer nys­gjer­rig på sine bio­lo­gis­ke for­eld­re, og også han øns­ket svar på alt det som de and­re bar­na på sko­len had­de spurt om. Han klar­te li­ke­vel ikke å ta kon­takt med noen av dem, i frykt for å såre de for­eld­re­ne han had­de vokst opp hos.

Skuf­fel­sen

Sti­an og jeg er blitt godt voks­ne nå og har etab­lert oss på hver vår kant. Det er ikke så ofte vi tref­fes, men for ikke så len­ge si­den støt­te vi til­fel­dig­vis på hver­and­re nede i byen, og vi be­stem­te oss for å ta en kopp kaf­fe og en li­ten prat på nær­mes­te kafé.

Jeg viss­te at for­eld­re­ne han var døde, og nå for­tal­te han at han om­si­der had­de turt å ta kon­takt med sin bio­lo­gis­ke mor. Han had­de fun­net ad­res­sen og te­le­fon­num­me­ret hen­nes, og så kjør­te han til byen der hun bor.

Der had­de han ringt sin bio­lo­gis­ke mor og for­talt at han «til­fel­dig­vis» var i byen og at han øns­ket å tref­fe henne.

Gjen­nom hele opp­veks­ten had­de han drømt om det­te mø­tet og om hvor glad mo­ren kom til å bli når hun en­de­lig fant igjen søn­nen hun så mot­vil­lig had­de gitt bort. Kan­skje han had­de søs­ken også, som han en­de­lig skul­le få bli kjent med? Men te­le­fon­sam­ta­len ble helt an­ner­le­des enn det Sti­an had­de drømt om.

Mo­ren had­de adop­tert ham bort, og den gang som nå var hun over­be­vist om at det var det enes­te ret­te for henne. Hun had­de etab­lert seg på nytt og had­de in­gen øns­ker om at hen­nes sønn og feil­trinn fra ung­doms­ti­den skul­le bli en del av hen­nes nye fa­mi­lie.

Der­med ble det ikke noe møte, bare en knapp te­le­fon­sam­ta­le.

Sti­an ble selv­sagt vel­dig lei seg for å bli av­vist så kon­tant. Han har fun­dert mye på hvor­dan en mor bare kan gi fra seg et barn, og så ikke øns­ke å bli kjent med det et­ter at bar­net ble vok­sent. Men et­ter hvert som han selv er blitt en godt vok­sen mann, har han jo livs­er­fa­ring nok til å for­stå at det kan være man­ge grun­ner til det.

Selv om han skul­le øns­ke mo­ren ville gi ham et svar på hvor­for, har han for­so­net seg med at hun ikke øns­ker å ha kon­takt med ham.

Skuf­fel­sen over mo­ren har ført til at Sti­an hel­ler ikke ser noen grunn til å ta kon­takt med sin bio­lo­gis­ke far. Sti­an har inn­sett at han ikke kom­mer til å finne ut mer om sitt bio­lo­gis­ke opp­hav, men han har også blitt mye mer be­visst på å set­te pris på de for­eld­re­ne han har vokst opp hos, som ga ham all sin kjær­lig­het.

Tross alt er det ikke alle for­unt å vok­se opp i et så godt hjem som det han har.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2021, og sist oppdatert 02/02 2021.

Les også