Arven etter diktatoren

Saddam la landet i ruiner mens han bygde gigantiske palasser

Saddam Hussein var ikke bare paranoid. Han hadde også flere store komplekser.

<b>BOMBET:</b> Saddam Hussein la Irak i ruiner, men fikk reist mange palasser til seg og sine nærmeste. Etter hvert ble de ruiner også.
BOMBET: Saddam Hussein la Irak i ruiner, men fikk reist mange palasser til seg og sine nærmeste. Etter hvert ble de ruiner også. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

20. mars 2003 startet amerikanerne angrepet på Irak i det som ble kalt Operation Iraqi Freedom. Masseødeleggelsesvåpen skulle finnes, Saddam Hussein skulle styrtes. Det irakiske forsvaret kollapset raskt og allerede tidlig i april hadde amerikanske soldater inntatt Bagdad.

7. april, støttet av 70 stridsvogner, 60 stormpanservogner, A-10 Warthog angrepsfly og droner, sto hærens tredje infanteridivisjon på dørterskelen til det enorme presidentpalasset og Al-Faw-palasset i Bagdad.

Straks dukket det opp bilder av soldater som badet i digre bassenger eller som slappet av i luksuriøse omgivelser.

<b>AL-FAW:</b> Saddams palass like ved flyplassen i Bagdad. Bygningen huser i dag det amerikanske universitetet i storbyen.
AL-FAW: Saddams palass like ved flyplassen i Bagdad. Bygningen huser i dag det amerikanske universitetet i storbyen. Foto: Getty Images

Motbydelig

Luksusen som møtte de amerikanske soldatene sto i grell kontrast til hva de hadde opplevd på marsjen mot de to maktsentraene.

– Å oppleve dette etter all fattig­dommen vi har sett på veien hit er motbydelig, uttalte stabssersjant Craig Hobbs til New York Post.

Selv om presidentpalasset var delvis bombet var det ikke vanskelig for soldatene å danne seg et inntrykk av luksusen som diktatoren hadde omgitt seg med.

– Dette pleide å være et fint sted. De burde gjør det om til en Six Flags (fornøyelsespark, red.anm.) eller noe sånt, uttalte soldaten Robert Blake da styrker fra den amerikanske hæren inntok presidentpalasset, ifølge CBS News.

<b>APRIL 2003:</b> En amerikansk infanterisoldat tar en blund i en av de mange påkostede sofaene i presidentpalasset i Bagdad. 
APRIL 2003: En amerikansk infanterisoldat tar en blund i en av de mange påkostede sofaene i presidentpalasset i Bagdad.  Foto: Getty Images

Burger King og Pizza Hut

Ikke langt unna presidentpalasset ligger det 450 000 kvadratmeter store Al-Faw-palasset på en halvøy i en kunstig innsjø. Det skal ha vært tegnet og planlagt med Versailles som målestokk.

Etter at Saddams regime kollapset ble palasset en del av amerikanernes enorme Victory Base-kompleks som var sentrert rundt flyplassen i Bagdad. Her skal det på det meste ha vært over 40 000 soldater, minst like mange sivilister og typisk amerikanske fast food-kjeder som Burger King, Subway, Taco Bell og Pizza Hut.

Saddam Hussein satt fengslet i en av villaene i komplekset fra han ble fanget i 2003 til han ble henrettet i 2006. Komplekset ble overgitt til den irakske regjeringen i 2011.

<b>ENORMT:</b> Det gigantiske presidentpalasset i Bagdad.
ENORMT: Det gigantiske presidentpalasset i Bagdad. Foto: Wikimedia Commons

Seierspalasser

De to gigantpalassene i Bagdad var kun to av nærmere 100 palasser som Saddam Hussein fikk bygget. Flesteparten av dem skal ha blitt reist etter den første Gulfkrigen som Saddam tapte ettertrykkelig. I 1990, bare to år etter at den utmattende krigen mot Iran var over – uten seierherre – invaderte Irak nabolandet Kuwait. Men allerede i februar 1991 var irakerne kastet ut.

Krigene var katastrofer for Irak, som skal ha mistet nesten to tredjedeler av inntektene etter krigene. Det stanset ikke Saddam Hussein fra å starte byggingen av flere enorme palasser og monumenter. Et av palassene het Seieren over USA-palasset. Det ble aldri ferdigstilt. Et annet het Seieren over Iran-palasset.

– Enhver krig som Saddam overlevde var en seier, har militærhistorikeren Les Melnyk uttalt til NBC News.

Les også: Hun overlevde dødsseilasene til «Olympic», «Titanic» og «Britannic». Mange år senere fikk hun en uventet telefon

<b>POMPØST:</b> Overdådighet var gjennomgangstonen i Saddams palasser, som dette i fødebyen Tikrit. 
POMPØST: Overdådighet var gjennomgangstonen i Saddams palasser, som dette i fødebyen Tikrit.  Foto: Getty Images

Krystallkroner og marmorgulv

De fleste palassene er bygget etter samme mal: Overdådige bygg med digre domer, buer og søyler, og med utstrakt bruk av marmor. Det ble reist palasser over hele landet. Fra Tikrit til Mosul, fra Bagdad til Basra.

Presidentpalasset i Bagdad var det største, opprinnelig bygget for kong Faisal II. Han ble henrettet i et blodig kupp i 1958 og rakk aldri å innta palasset som etter kuppet ble omdøpt til Republikkens hus. Militærkuppet ble starten på Saddams vei til makten da Baath-­partiet vokste frem i kaoset etter kuppet, og der Saddam manøvrerte seg frem til posisjonen som eneveldig leder.

Saddam sørget for utvidelse av palasset, og det var som regel der han tok imot utenlandske gjester og avholdt møter. Gjester som fikk komme på besøk, kunne fortelle at «krystallysekronene glitret over de polerte marmorgulvene», at «de gullbelagte stolene med fløyelsstoff sto klare når palassets gjester følte behov for «å sitte ned» og at det fantes gull, marmor og dyre utsmykninger nærmest hvor enn man vendte seg.

Utallige statuer og portretter av Saddam hilste de besøkende, og fra palassets pompøse møblement kunne de kikke ut mot omgivelsene fra skuddsikre vinduer.

<b>DET GRØNNE PALASSET:</b> Utsikt over inngangspartiet til Maqar-el-Tharthar-palasset som Saddam Hussein fikk bygget til sin bursdag i 1999. Det ble kalt Det grønne palasset, og hele komplekset strakte seg over 6,5 kvadratkilometer ved innsjøen Tharthar, nordvest for Bagdad. Palasset hadde egen jernbanestasjon.
DET GRØNNE PALASSET: Utsikt over inngangspartiet til Maqar-el-Tharthar-palasset som Saddam Hussein fikk bygget til sin bursdag i 1999. Det ble kalt Det grønne palasset, og hele komplekset strakte seg over 6,5 kvadratkilometer ved innsjøen Tharthar, nordvest for Bagdad. Palasset hadde egen jernbanestasjon. Foto: Getty Images

Kraftig vandalisert

I løpet av syv år fikk Saddam Hussein bygget rundt 50 palasser, til en kostnad av rundt to milliarder amerikanske dollar – mens befolkningen for øvrig slet med matforsyningene, blant annet på grunn av internasjonale sanksjoner.

I 2017 besøkte Vi Menns Johnny Haglund ett av dem, beliggende på toppen av Gara-fjellet i Nord-Irak. Her kunne Saddam og hans gjester nyte en mektig utsikt over de nærliggende dalstrøkene. Selve palasset er imidlertid ikke mye å skryte av lenger, da det i likhet med mange av Saddams øvrige palasser er blitt kraftig vandalisert gjennom snart 20 år.

Gara-­palasset skal ha vært blant Saddams favoritter. Kokkene hadde stående instruks om å lage tre måltider daglig, i tilfelle presidenten fant ut at han skulle komme på besøk.

<b>ISHTAR-PORTEN:</b> Amerikanske soldater foran kopien av den berømte Ishtar-porten i Babylon. Deler fra den originale porten befinner seg i Pergamonmuseet i Berlin.
ISHTAR-PORTEN: Amerikanske soldater foran kopien av den berømte Ishtar-porten i Babylon. Deler fra den originale porten befinner seg i Pergamonmuseet i Berlin. Foto: Getty Images

Gjenoppbyggingen av Babylon

Saddam Husseins virkelig store drøm var å gjenreise oldtidsbyen Babylon ved bredden av Eufrat. Ruinene av byen som var Mesopotamias mest betydningsfulle ligger rundt åtte mil sør for Bagdad.

Despoten anså seg selv som en moderne utgave av Babylons kong Nebukadnesar II, og midt under krigen mot Iran ble han besatt av tanken på å rekonstruere den berømte oldtidsbyen.

Les også: (+) Flaggermusflyet er en usynlig dommedagsmaskin

Babylon 

<b>BABYLON:</b> Saddams palass på høyden ovenfor ruinene av Babylon.

Babylon var en bystat i oldtidens Mesopotamia, beliggende 8 mil sør for Iraks hovedstad, Bagdad. Byen ble grunnlagt i år 1867 f.Kr. og ble sett på som Mesopotamias hellige by. Kong Hammurabi styrte byen fra 1792 f.Kr. til 1750 f.Kr. og gjorde den til en rik og betydningsfull bystat. Han nedfelte også en av verdens første og mest kjente lovsamlinger – Hammurabis lover.

Med kong Hammurabis død sluttet også Babylons første storhetstid, men da en ny linje med konger inntok makten fra 626 f.Kr. og etablerte det nybabylonske rike, oppsto en andre. Kong Nebukadnesar II kom til makten i 605 f.Kr. og styrte til sin død 43 år senere. Han gjenoppbygget Babylon, og etter hvert skulle flere verdenskjente byggverk bli reist, slik som byporten Istar, Babylons gylne murer og ikke minst Babels tårn.

Babylon er ellers kjent for å være byen der Aleksander den store døde i år 323 f.Kr.

(Kilde: history.com)

Den avdøde antropologen Donny George, som var direktør for det historiske museet i Bagdad, husket dagen da Saddam Hussein kom gjennom ruinene av Babylon og kommanderte byen gjenreist. Murene, den berømte Ishtar-porten og kongens palass. Det skulle bygges oppå ruinene av det gamle, og gjenreisningen skulle stå ferdig til en kunstfestival i 1987. Beslutningen rystet antropologer og arkeologer. Georg kunne bare trekke på skuldrene.

– Han var presidenten, uttalte Georg til The New York Times i 2003.

Les også: (+) Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den sagnomsuste øya – det endte med katastrofe

George viste presidenten en av sandsteinene fra det opprinnelige palasset som bar inskripsjoner som hyllet Nebukadnesar. Saddam ønsket noe lignende. Flere av steinene i den nye muren hadde derfor innskrifter som: «Under regjeringen til den seirende Saddam Hussein, republikkens president – måtte Gud beskytte ham – vokteren av Det store Irak, dets renessanse, og entreprenør for dets store sivilisasjon, er gjenreisingen av Babylon ferdigstilt».

Andre steiner bar inskripsjoner som: «Bygget av Saddam, sønn av Nebukadnesar, til ære for Irak». I tillegg fikk Saddam reist sitt eget palass på en liten ås over ruinene av Babylon.

<b>PLYNDRING:</b> Mange av palassene ble utsatt for omfattende plyndring da Saddam ble styrtet.
PLYNDRING: Mange av palassene ble utsatt for omfattende plyndring da Saddam ble styrtet. Foto: Getty Images

En del av historien

Både palasset, replikaen av Babylon og ruinene ble utsatt for omfattende plyndringer og ødeleggelser etter Saddams fall. At amerikanske og polske styrker bygget en militærbase på området i 2003 hjalp heller ikke. De er senere blitt beskyldt for å ha påført det historiske området betydelig skade, ifølge en rapport fra British Museum. Blant annet skal US Marines ha etablert en landingsplass for helikoptre oppå ruinene av Babylon.

Noen vil nok mene at Saddams palass og forsøkene på å gjenskape Babylon burde rives, men mye tyder på at Saddams «gjenreising av Babylon» får stå. Ekspertene skal være omforente om det, ifølge The New York Times.

– Nebukadnesar var en despot og Saddam Hussein var en despot, uttalte kunsthistorikeren Lamia Gaylani til avisen i 2003.

– Ville du dermed fjerne det Nebukadnesar fikk bygget? Nei. Det er en del av historien. Det er noe vi må akseptere.

Les også: (+) Fikk tilslaget til gi-bort-pris – Tirpitz-vraket ble en gullgruve

Ruinerer landet – bygger palasser

Despoter har det med å bygge palasser i krisetider.

Ifølge den britiske forfatteren Owen Hatherley, som blant annet har skrevet boken «Landscapes of Communism», føyer Saddam Hussein seg inn i rekken av et helt bestemt despotfenomen: De bygger palasser og pompøse monumenter over seg selv – gjerne i krisetider. Stalin-arkitektur er et eget begrep. Et av de grelleste eksemplene på fenomenet i nyere tid i Europa, er palasset som Nicolae Ceausescu fikk reist i Bucuresti.

Historiske boligkvarterer, kirker og synagoger ble jevnet med jorden etter at Ceausescu hadde vært i Nord-Korea og fått inspirasjon av en annen galning, Kim Il-sung. Pengesluket Casa Poporului – Folkets Hus – ble verdens nest største administrasjonsbygg etter Pentagon. Det har 1100 rom, én million kubikkmeter med marmor fra Transylvania, 3500 tonn krystall, 700 000 tonn stål og bronse, 200 000 kvadratmeter med vevde tepper og 900 000 kubikkmeter med treverk. For å nevne noe.

Bygget var ikke helt ferdig da Ceausescu-paret ble henrettet like før julaften 1989.

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2022, og sist oppdatert 27/01 2022.

Les også