Den gale hunden

10 år siden Muammar al-Gaddafi ble drept

Muammar al-Gaddafi var beduin-sønnen som hånet verdens mektigste, støttet terrorister, plyndret sitt folk og skjendet landets kvinner. Denne måneden er det 10 år siden Libyas diktator ble styrtet. 

<b>FORHATT:</b> Libyas diktator Muammar al-Gaddafi fikk mange fiender. Ronald Reagan kalte ham Den gale hunden i Midtøsten.
FORHATT: Libyas diktator Muammar al-Gaddafi fikk mange fiender. Ronald Reagan kalte ham Den gale hunden i Midtøsten. Foto: NTB/Paul Conroy/REX
Sist oppdatert

Som en såret rotte ble mannen dratt ut av kloakkrøret. Blodet rant fra utallige skuddsår. Han stirret opp på soldatene som hadde fanget ham, og bad pent for sitt liv:

«Vær så snill, ikke drep meg, brødre!». Men han ba for døve ører.

Trampet i salaten

Etter flere måneder på flukt fra sitt eget folk, innhentet skjebnen Libyas diktator Muammar al-Gaddafi. Kort tid etter at han var tatt til fange, var han død. «Midtøstens gale hund,» ble han kalt. 20. oktober i år var det ti år siden hans mer enn 40 år lange skrekkregime tok slutt.

Oberst Gaddafi, som han gjerne ble kalt, var i flere tiår en av verdens mest eksentriske statsledere. Han brød seg ikke det minst om etikette, og han trampet utallige ganger i den diplomatiske salaten. Han tok ikke fem øre for å fornærme andre statsledere – som da han blåste sigarrøyk i ansiktet på kong Fahd av Saudi-Arabia. Ved en senere anledning hetset han etterkommeren kong Abdullah grovt under et arabisk toppmøte i Doha – før han stormet ut av møtet i sinne.

– Jeg er en internasjonal leder, sjefen over alle arabiske herskere, kongen over alle konger, og imam for alle verdens muslimer, ropte han – og gikk.

<b>LUKSUS:</b> Mens libyere flest levde i fattigdom levde Gaddafi og hans familie i største luksus. Opprørerne som tok seg inn i Gaddafis datter Aishas hus, trodde knapt det de så.
LUKSUS: Mens libyere flest levde i fattigdom levde Gaddafi og hans familie i største luksus. Opprørerne som tok seg inn i Gaddafis datter Aishas hus, trodde knapt det de så. Foto: Alfred de Montesquiou/Getty Images

Forvirret verdenssyn

Direkte fingerspissfølelse utviste han heller ikke da han i desember 2007 møtte 1000 franske kvinner i Paris – til en debatt om feminisme. Da fikk alle de fremmøtte kvinnene beskjed om at Gaddafi ønsket at de måtte reise seg når han ankom.

Og i debatten snakket diktatoren varmt om «den tragiske situasjonen for kvinner i Europa, som ofte tvinges til å gjøre arbeid de ikke vil.» At han selv og hans nærmeste medarbeidere mishandlet, voldtok og holdt fanget hundrevis av kvinner og unge jenter, nevnte han ikke.

Ved en annen anledning kalte han De forente nasjoner (FN) for en terrororganisasjon, og han omtalte israelere og palestinere som ønsket en tostatsløsning i Midtøsten for idioter. Han omtalte den tidligere amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice som hans «darling black African woman.» Da Rice i 2008 besøkte Tripoli, overrakte Gaddafi henne gaver til en verdi av minst 200 000 dollar. Blant presangene var en kostbar ring og en verdifull afrikansk lutt.

Hvor opptatt diktatoren var av Rice ble for alvor avdekket etter hans død. Blant sakene hans fant man et omhyggelig redigert fotoalbum med bilder utelukkende av den tidligere utenriksministeren.

<b>BEVISET:</b> Scenene fra lynsjingen av Muammar al-Gaddafi ble filmet og spredd til en verden som hadde lite medynk med diktatoren. Dette bildet, tatt en drøy uke etter lynsjingen skulle dokumentere at Gaddafi faktisk var død og ikke bare hadde gått under jorden.
BEVISET: Scenene fra lynsjingen av Muammar al-Gaddafi ble filmet og spredd til en verden som hadde lite medynk med diktatoren. Dette bildet, tatt en drøy uke etter lynsjingen skulle dokumentere at Gaddafi faktisk var død og ikke bare hadde gått under jorden. Foto: wikimedia commons

A/S Mord

Gaddafi var – som mange andre diktatorer før ham – fullstendig paranoid. Han fryktet for sitt eget liv 24 timer i døgnet. En brasiliansk plastikkirurg har fortalt at da han ble hentet til et av Gaddafis palasser for å fjerne fett fra magen hans og rynker fra ansiktet, så nektet diktatoren ham å sette bedøvelse, fordi han var redd for å bli forgiftet.

Diktatoren hadde en egen gruppe leiemordere som han brukte når han ville rydde av veien personer han ikke likte rundt om i verden.

– Det var A/S Mord, de drepte alle de fikk ordre om. Gaddafi mente alle dissidenter burde ryddes av veien. I London hadde han kontrakter ute på massevis av mennesker, fortalte den tidligere CIA-agenten Frank Terpil.

Gaddafi oppbevare lik av folk han fikk drept, i fryserom. Slik kunne han se på dem med jevne mellomrom.

<b>TIL INSPIRASJON:</b> Italias daværende statsminister Silvio Berlusconi tok imot Muammar al-Gaddafi i Roma i 2009. Etterpå inviterte han mindreårige prostituerte til en seanse, inspirert av Gaddafis harem, kalt bunga bunga, ifølge én av kvinnene.
TIL INSPIRASJON: Italias daværende statsminister Silvio Berlusconi tok imot Muammar al-Gaddafi i Roma i 2009. Etterpå inviterte han mindreårige prostituerte til en seanse, inspirert av Gaddafis harem, kalt bunga bunga, ifølge én av kvinnene. Foto: NTB/Ipa/REX

Misbruke «amasoner»

Det ble sunget, danset og feiret i gatene over hele Libya da det ble kjent at Gaddafi var død.

Han tok makten i landet ved et kupp i 1969 – og beholdt den i mer enn 40 år mens det store flertallet av innbyggere ble stadig mer desperate. Folk flest levde i stor fattigdom, nærmest uten rettigheter. Da opprøret ikke lenger lot seg stanse, tok det bare noen måneder før diktatoren var fjernet.

Selv hadde Gaddafi levd et liv i luksus.

Han omga seg med en livsvaktstyrke bestående av billedskjønne unge kvinner. Han misbrukte og voldtok hundrevis av kvinner og unge jenter seksuelt. Han benyttet seg av rusmidler og medisiner som var strengt forbudt.

<b>FILMET:</b> Den avsatte diktatoren Muammar al-Gaddafi ble banket opp og senere skutt, 20. oktober for ti år siden.
FILMET: Den avsatte diktatoren Muammar al-Gaddafi ble banket opp og senere skutt, 20. oktober for ti år siden. Foto: NTB/REX

Og han plyndret sitt eget land og folk for ufattelige verdier. Etter hans død ble det anslått at Gaddafi og hans familie hadde plassert mer enn 200 milliarder dollar på konti i en lang rekke land verden over.

Det var A/S Mord, de drepte alle de fikk ordre om.

Noe av det den tyranniske diktatoren fikk mest oppmerksomhet for, var styrken med kvinnelige livvakter, høye flotte kvinner med like flotte former. Overalt der Gaddafi opptrådte var en gruppe av de rundt 400 vaktene i kvinnegarden med – 40 av dem utgjorde det som ble kalt elitegruppen. De var grundig trent i våpenbruk og nærkamp, og meningen var at de om nødvendig skulle ofre sitt eget liv for å redde Gaddafi.

– Når kvinner får trent og lært seg kampsport, kan de beskytte seg selv og unngå å bli ofre, slik de er i mange andre arabiske land, sa diktatoren selv om begrunnelsen for å opprette styrken.

Dratt til sengs

<b>MARKERING:</b> På statsbesøk i Roma stilte Gaddafi med bilde på brystet av en libysk motstandskjemper som ble henrettet av Italienerne.
MARKERING: På statsbesøk i Roma stilte Gaddafi med bilde på brystet av en libysk motstandskjemper som ble henrettet av Italienerne. Foto: NTB/Agf/REX

Det ble hevdet at han hadde strenge regler om at kvinnene skulle være jomfruer, og at de måtte avlegge kyskhetsløfte før de ble utvalgt. De ble kalt «De revolusjonære nonnene», eller Gaddafis «amasoner».

I dokumentaren «Mad Dog – Gaddafis Secret World» som ble sendt på BBC en tid etter at Gaddafi var død, ble det fremsatt påstander om at diktatoren i løpet av årene ved makten hadde misbrukt hundrevis av kvinner i hemmelige sexrom over hele Libya.

I boken «Byttedyr: I Gaddafis harem» skrevet av den franske Le Monde-journalisten Annick Cojean, forteller forfatteren blant annet om hvordan «talentspeidere» plukket ut unge jenter.

En ung kvinne som ble holdt fanget av Gaddafi i syv år, forteller at da hun ble ført inn til diktatoren ropte han «gjør henne klar.» Hun ble kledd av, en blodprøve ble tatt og kjønnshårene hennes ble barbert vekk. Deretter ble hun sminket, fikk på en stringtruse og en nattkjole før hun ble ført inn til Gaddafis soverom.

Han lå i sengen – naken. Den unge kvinnen forsøkte å løpe ut, men de kvinnelige vaktene grep henne og dro henne tilbake til sengen.

– Jeg vil aldri glemme den første gangen. Han misbrukte min kropp og spiddet min sjel med en dolk, fortalte kvinnen som også hevdet at Gaddafi ofte tok kokain og Viagra før han misbrukte henne. Hun rømte en gang døren ved et uhell ble holdt ulåst.

Lynsjet og filmet

Betalte terror

Regimet i Libya finansierte i årevis terror i en rekke land.
På 1980-tallet utførte agenter fra Libya to aksjoner som rystet den vestlige verden. I 1986 sprengte de en bombe på en nattklubb i Berlin, drepte tre mennesker og skadet haugevis av andre. Som gjengjeldelse bombet amerikanske fly en rekke utvalgte mål i Libya.

21. desember 1988 slo libyske terrorister til igjen. Et fly på vei fra Frankfurt til New York, eksploderte i luften og styrtet over byen Lockerbie i Skottland. Alle de 243 passasjerene omkom, sammen med 11 innbyggere i Lockerbie.

Bomben var plassert av to libyske statsborgere – trolig som hevn for USAs bombing to år tidligere. Den ene av agentene ble senere dømt til livsvarig fengsel. Da han ble løslatt på grunn av sykdom, ble han hyllet som helt ved hjemkomsten til Libya. I første rekke blant gratulantene sto Muammar al-Gaddafi.

Mye har vært uklart rundt de siste minuttene av Gaddafis liv, minutter preget av smerte og ydmykelse for mannen som en gang kalte seg «Kongenes konge i Afrika.»

Vær så snill, ikke drep meg, brødre

Ulike videoer tatt opp med mobiltelefoner viser deler av historien. Videoen som viser det som skjedde mest grundig, ble tatt opp av Ali Algadi, én av soldatene som pågrep diktatoren. Videoen er tre minutter lang, og man ser en omtåket og forvirret Gaddafi som føres fra kloakkrøret der han ble funnet. Han blør kraftig fra et dypt sår på venstre side av hodet, fra en arm og åpenbart også fra andre sår på kroppen og i nakken. Blodet har farget skjorten han hadde på seg, rød.

Deretter kan man se ham sittende på bakken, omringet av menn med våpen mens de roper «Gud er stor» på arabisk og skyter vilt opp i lufta. Gaddafi bli så lempet opp på en lastebil, mens soldatene rundt ham roper at diktatoren gjennom fire tiår må holdes i live.

Kuppmaker

<b>FORBILDE:</b> Egypts president Nasser (t.v.) var forbilde for den unge Gaddafi (t.h).

Muammar Gaddafi ble født i et beduintelt i ørkenen utenfor byen Sirte 7. juni 1942. Som ung mann ble Gaddafi sterkt påvirket av den arabiske nasjonalistbevegelsen og han var en stor beundrer av Egypts mektige leder Gamal Abdel Nasser.

19 år gammel ble begynte Gaddafi ved militærakademiet i Benghazi. Etter avsluttet utdanning steg han raskt i gradene.

Etter som misnøyen med Libyas kong Idris økte i styrke og omfang, sluttet Gaddafi seg til en gruppe unge offiserer som hadde som mål å styrte kongen. Gaddafi sikret seg i løpet av kort tid makten i gruppen.

Kuppet fant sted 1. september 1969. Gaddafi ble utnevnt til øverstkommanderende for de militære styrkene, og leder for Libyas revolusjonære råd. 27 år gammel var han oberst – og øverste leder i Libya.

Umerket grav

Andre bilder og videoklipp forteller resten av historien. Man kan se Gaddafi liggende på planet på en pickup, ansiktet hans er innsmurt med blod, han er åpenbart bevisstløs. Så er det en video der han ligger på bakken, skjorten er revet av ham, overkroppen er blodig.

Deretter; Gaddafi ligger død inne i en ambulanse.

Han misbrukte min kropp og spiddet min sjel med en dolk.

Det man ikke ser, er selve dødsøyeblikket eller hvordan han ble henrettet. Det ble sagt at en av soldatene som fanget ham, til slutt gjorde ende på ham med et skudd i hodet eller magen.

Dagen etter, fredag 21. oktober, ydmyket seierherrene den en gang så mektige diktatoren ved å plassere liket av ham i et kjølerom i Misrata – et rom vanligvis brukt av lokale restauranter til oppbevaring av kjøtt. Der ble liket liggende til det måtte fjernes etter noen dager fordi det var i dårlig forfatning.

Frykten for at gravplassen skulle bli et sted hvor tilhengere ville dyrke ham som en helt, eller at det skulle bli vandalisert av folk som hatet ham, førte til at Gadaffis siste hvilested ble en umerket grav et hemmelig sted ute i den libyske ørkenen.

Sexgal og barbarisk

<b>LIVVAKTER:</b> Den libyske diktatoren Gaddafi kalte dem sine amasoner. I ettertid er det blitt klart at diktatorens styrke av kvinnelige livvakter ikke nødvendigvis var rekruttert blant frivillige.

At Gaddafi var en seksuell gærning, synes hevet over tvil.

Rundt omkring i Libya hadde Gaddafi fått innredet rom der han kunne forlyste seg med unge kvinner – og i noen tilfeller også gutter – når det passet ham. I en dokumentar som ble sendt på BBC, ble det vist bilder av noen av disse stedene. Det mest spesielle var et rom som så ut som et sykehusværelse, der det blant annet var plassert en gynekologstol. Her ble de unge jentene angivelig undersøkt før de ble stilt til disposisjon for den sexgale diktatoren.

Jenter helt ned i 14-årsalderen ble bortført, slått og voldtatt og tvunget til å oppfylle Gaddafis ønsker. Og dersom de skulle slumpe til å bli gravide som følge av aktivitetene, sørget diktatoren for at de kunne få utført abort i de samme lokalene.

I dokumentaren fortelles det blant annet at mange av jentene ble tvunget til å se på pornografi for å «utdanne dem» før de skulle gjøre tjeneste hos Gaddafi. Når diktatoren var ferdig med dem, ble jentene gjerne sendt videre, først til hans sønner, deretter til andre nære medarbeidere.

Etter diktatorens fall ble det kjent at mange av kvinnene som utgjorde hans livsvaktstyrke slett ikke var der frivillig, og på ingen måte levde noe glamorøst liv. Flere skal ha blitt tvunget inn i gruppen. Der var de blitt misbrukt og voldtatt – ikke bare av diktatoren selv, men av flere av hans nærmeste menn.

– De pleide å hente oss på rommene der vi bodde og ta oss med nedover korridoren til Gaddafis værelser. Ofte visste eller skjønte vi når det ville skje, fortalte en av «amasonene», 19 år gamle Nisrine Gheriyanih, til avisen The Guardian.

Kvinnene ble også vitne til deler av den vanvittige brutaliteten Gaddafi utviste.

– En natt, klokken var rundt to, ble vi ført til en lukket innhegning. Der ble vi vitne til at 17 studenter ble myrdet. Vi fikk ikke lov til å skrike eller gråte, vi skulle le og applaudere, som om vi frydet oss over det som skjedde. De skjøt dem – én etter én. Jeg sto der og gråt inni meg, fortalte en av kvinnene.

Gaddafi inspirerte andre statsledere. Den 17 år gamle prostituerte Karima el-Mahroug fortalte italienske etterforskere at daværende statsminister Silvio Berlusconi hadde invitert henne til en orgie han kalte for «bunga bunga». «Silvio sa til meg at han hadde kopiert opplegget fra Moammar Gaddafi, det var et ritual som ble brukt i hans harem».

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 52 2021

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2021, og sist oppdatert 28/10 2021.

Les også