krim

Tatoveringen avslørte hvem drapsmannen var, men etterforskerne kunne ikke tro det

Da en 32 år gammel familiefar forsvant i forbindelse med et bilsalg, kom rikskjendisen og flyarvingen Dellan Millard i politiets søkelys.

Pluss ikon
<b>HISTORISK:</b> Dellen Millard som 14-årig flyarving og rikskjendis i Canada. Han ble den yngste i verden til å fly helikopter og småfly på samme dag.
HISTORISK: Dellen Millard som 14-årig flyarving og rikskjendis i Canada. Han ble den yngste i verden til å fly helikopter og småfly på samme dag. Foto: Peter Power/Getty Images
Sist oppdatert

Telefonen ringte en sen og småsur vårkveld. Oppringningen utløste både forventning og frykt på én gang. Tim Bosma (32) fra Hamilton i Ontario-provinsen i Canada hadde lenge forsøkt å selge sin Dodge Ram pickup. Og nå hadde omsider noen svart på annonsen.

Det var bare det, at de to som ringte ønsket å prøvekjøre bilen umiddelbart.

Sporløst borte

Tim og kona Sharlene syntes tidspunktet for prøvekjøring var rart. Tim sa han hadde en dårlig magefølelse. Sharlene var redd de to fremmede skulle stikke av med bilen slik at ekteparet ikke skulle komme seg på jobb dagen etter.

Sharlene overtalte Tim til å bli med de to fremmede under prøve­turen om kvelden 6. mai 2013.

Siden så hverken Sharlene eller Bosma-parets datter igjen sin ektemann og far.

To dager etter at Tim Bosma ble med på prøvekjøringen, var han fortsatt sporløst forsvunnet. Sharlene sto frem på en pressekonferanse og appellerte til de to fremmede mennene Tim hadde kjørt av sted med.

– Vær så snill, la oss få ham tilbake. Vi trenger ham. Dette er jo bare en bil, en dum bil, sa kvinnen.

Hun ble ikke hørt.

<b>FORTVILET LETING:</b> Etter­søknings­plakaten med tilde av Tim Bosma og familien Bosmas bil.
FORTVILET LETING: Etter­søknings­plakaten med tilde av Tim Bosma og familien Bosmas bil. Foto: Ontario police

Avslørende tatovering

Det mest åpenbare sporet etter de to mennene som hadde tatt med Tim og forsvunnet, var telefonnummeret de ringte fra. Telefonlogger røpet at samme telefon var brukt kvelden før til å kontakte en annen mann som hadde avertert en pickup for salg.

Den andre mannen var i motsetning til familiefaren Tim, en svær forhenværende elitesoldat. De to som utga seg for å være interesserte i å kjøpe bil, forlot stedet med uforrettet sak.

Men ekssoldaten hadde merket seg en spesiell tatovering på den ene kjøperens arm. Politiet søkte i sine registre etter kriminelle med slike tatoveringer − og fikk ett treff. Et treff som var like forvirrende som oppklarende.

For mannen som dukket opp i tatoveringssøket var rikmannssønn og arvingen til en millionformue. Han kunne umulig ha interesse av å rane til seg en bil verdt små­penger for ham, mente etter­forskerne.

<b>SATSET HØYT:</b> «Ambition» tatoverte Dellen Millard på venstre under­arm. Tatover­ingen førte til at han ble gjen­kjent og arrestert.
SATSET HØYT: «Ambition» tatoverte Dellen Millard på venstre under­arm. Tatover­ingen førte til at han ble gjen­kjent og arrestert. Foto: Ontario police

Ung pioner

27-åringen Dellen Millard var ingen ukjent person i Canada. Han var arving til flyselskapet MillardAir. Og som 14-åring ble han kjent som den yngste tenåringen i verden til å fly solotur med både småfly og helikopter samme dag.

– En fantastisk opplevelse, uttalte 14-åringen til TV-kameraene den gang.

Unge Millard syntes oppsatt på å nå nye, høye mål. På venstre underarm tatoverte han til og med ordet «ambition». Nettopp denne tatoveringen var det ekssoldaten hadde dratt kjensel på. Og som allerede var registrert i politiets registre under navnet Dellen Millard. Rikmannssønnen hadde tidlig blitt kjent for å begå innbrudd sammen med kompiser av ren kjedsommelighet.

Les også: Dødsfallet til høygravide Jenny (32) fremstod som en personlig tragedie. Barnefarens navn endret alt

I 2012 døde Dellen Millards far Wayne under uklare omstendigheter. Den 26-årige arvingen ble innkalt til avhør, men slapp fri og kunne overta kontrollen over flyselskapet. Men det var hans utagerende livsstil som virkelig tok av.

– Han sparket de fleste ansatte i farens firma, og brukte flyhangaren faren hadde fått bygget, til lagring av våpen og biler − samt fester for venner og bekjente, noterte journalisten Alex Pierson som gikk Dellen Millard etter i sømmene.

Etterforskerne som lette etter Tim Bosma, startet i skjul å overvåke Dellen Millard. Det skulle gi resultater.

<b>FORTVILET:</b> Før levningene av Tim Bosma ble funnet, sto kona Sharlene frem og tryglet gjerningsmennene om å slippe fri hennes mann. Men da var Tim Bosma allerede drept.
FORTVILET: Før levningene av Tim Bosma ble funnet, sto kona Sharlene frem og tryglet gjerningsmennene om å slippe fri hennes mann. Men da var Tim Bosma allerede drept. Foto: Liam Casey/Getty Images

Funnet i forbrenningsovn

Fem dager etter Tims forsvinning ble Dellen Millard observert mens han tok ut en større pengesum på det som viste seg å være Tims bankkort. Da politiet gikk til pågripelse, fant de dessuten nøklene til Tims Dodge Ram pickup i lommene hans. En Millard­Air-ansatt kunne fortelle politiet at en pickup som lignet mistenkelig på Tims hadde stått parkert i flyhangaren med en presenning over.

<b>MINNEHØYTIDELIGHET:</b> Bortføringen og drapet på Bosma rystet hele Canada. Minnehøytideligheten ble fulgt av en nasjon i sjokk.
MINNEHØYTIDELIGHET: Bortføringen og drapet på Bosma rystet hele Canada. Minnehøytideligheten ble fulgt av en nasjon i sjokk. Foto: Steve Russell/Getty Images

Dellen Millard nektet for å ha noe med Tims forsvinning å gjøre, men dagen etter fant politiet Tims pickup på eiendommen til Dellen Millards mor. Inne i bilen fant etterforskerne flere blodspor.

På morens eiendom gjorde politiet også et annet funn: En forbrenningsovn Dellen Millard hadde kjøpt inn året i forveien.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

I forbrenningsovnen fant politiet forkullede likrester.

Analysen av blodspor og likrestene røpet at de stammet fra samme person: Den savnede Tim Bosma. Funn av både Dellen Millards og Tims DNA på en hanske bidro til å styrke teorien om at Bosma var blitt drept av Dellen Millard i bilen, og senere kremert i Millards ovn.

Men hvem var den andre mannen som hadde vært med da Dellen Millard ville prøvekjøre Tims bil?

FORRENNINGSOVN: I denne ovnen, med den illevarslende påskriften «The Eliminator», fant politiet likrester.
FORRENNINGSOVN: I denne ovnen, med den illevarslende påskriften «The Eliminator», fant politiet likrester. Foto: Ontario police

Drepte for spenningen

Politiet oppsøkte Dellen Millards kompis, den småkriminelle rap­artisten Mark Smich (25) som raskt bekreftet at han var med da Dellen Millard hadde oppsøkt Tim 6. mai 2013. Smich hevdet imidlertid at han hadde trodd de bare skulle rane til seg kjøretøyet uten å skade eieren. Han påsto at det var Dellen Millard som hadde drept Tim, og siden tvunget ham til å bli med på å fjerne liket.

Dellen Millard erkjente også å ha vært til stede under drapet. Han selv hadde ikke noen anelse om at kompisen hadde tenkt å begå drap på en tilfeldig familiefar.

– Mine tanker går til familien Bosma, sa Dellen Millard i en uttalelse.

– Jeg forstår deres sinne, men jeg er feil person å rette det mot.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Basert på overvåkingsbilder samt øvrige opplysninger, mente politiet at Tim ble skutt og drept på et tidspunkt etter at han satte seg i bilen med Dellen Millard og Mark Smich. Deretter kjørte de to kameratene bilen til MillardAir-­hangaren der forbrennings­ovnen sto. Senere ble både bil og ovn kjørt til Millards mors eiendom.

Oppklaringen av Tim Bosmas forsvinning og død gjorde at etterforskerne spurte seg om Dellen Millard kunne stå bak flere drap. Millards bruk av forbrenningsovnen gjorde at politiet hentet frem en uoppklart forsvinning som fant sted like etter at Millard kjøpte ovnen.

<b>FUNNSTEDET:</b> Dellen Millard gjemte både offerets bil og forbrenningsovnen (innfelt) han brukte til å kvitte seg med liket en eiendom tilhørende moren. Før han ble arrestert, sørget fly-arvingen å overføre en rekke eiendommer til moren.
FUNNSTEDET: Dellen Millard gjemte både offerets bil og forbrenningsovnen (innfelt) han brukte til å kvitte seg med liket en eiendom tilhørende moren. Før han ble arrestert, sørget fly-arvingen å overføre en rekke eiendommer til moren. Foto: Andrew Francis Wallace/Getty Images

Gamle saker funnet frem

Laura Babcock (24) forsvant sporløst 3. juli 2012 etter at hun hadde avtalt å møte nettopp Dellen Millard. Hun og Millard hadde tidligere hatt et forhold. Lauras nye kjæreste hadde fortalt politiet at Laura hadde mottatt trusler fra Dellen Millard.

Telefonutskrifter viste at Dellen Millard og Laura hadde hatt utstrakt kontakt før hun forsvant. Likevel hadde ikke etterforskerne sjekket om Dellen Millard kunne ha noe med Lauras forsvinning å gjøre.

<b>EKSKJÆRESTE:</b> Laura Babcock hadde vært sammen med Dellen Millard og forsvant på mystisk vis. Politiet fant ingen grunn til å følge spor som ledet i retning av millionærarvingen.
EKSKJÆRESTE: Laura Babcock hadde vært sammen med Dellen Millard og forsvant på mystisk vis. Politiet fant ingen grunn til å følge spor som ledet i retning av millionærarvingen. Foto: Ontario police
<b>SELVMORD:</b> Wayne Millard bygget opp sitt eget flyselskap, og var bekymret over sønnens utsvevende liv. Han ble funnet skutt med et skytevåpen som ble funnet langt utenfor hans rekkevidde. Politiet konkluderte med selvmord. Sønnen ble senere dømt.
SELVMORD: Wayne Millard bygget opp sitt eget flyselskap, og var bekymret over sønnens utsvevende liv. Han ble funnet skutt med et skytevåpen som ble funnet langt utenfor hans rekkevidde. Politiet konkluderte med selvmord. Sønnen ble senere dømt. Foto: Ontario police

Laura Babcock ble aldri funnet. Politiet gjorde flere funn, blant annet av bilder og skrytevideoer fra Mark Smich. Sammen gjorde det at kanadiske påtalemyndigheter med styrke hevdet at også Laura var blitt drept av de to og levningene brent i forbrenningsovnen.

Ytterligere ett dødsfall ble hentet frem: Wayne Millard, Dellens far. Faren ble funnet skutt høsten 2012 med et våpen som lå godt utenfor Wayne Millards rekkevidde. Dødsfallet var likevel blitt ansett som selvmord, vesentlig fordi Dellen Millard sa faren led av depresjoner.

Les også: Hun sendte venninnens datter i døden: – Det kommer til å hjemsøke meg resten av livet

Grove tabber

Den nye etterforskningen viste at politiet opprinnelig hadde begått grove tabber da Dellen Millard ikke var blitt etterforsket nærmere i de to sakene: Ingen andre en Dellen Millard mente faren hadde vært deprimert. Derimot hadde han truet med å gjøre Dellen arveløs på grunn av sønnens utsvevende livsstil.

Dellen Millard ble dømt for tre drap, Mark Smich for to. Hadde politiet fulgt sporene allerede etter Laura Babcocks forsvinning, hadde kanskje to liv vært spart.

Tims Bosmas enke Sharlene, uttalte etter rettssaken til TV-kanalen CBC at hun ikke er bitter på politiet.

– Men det er klart at tanken på at Tim kunne vært i live om de hadde etterforsket Dellen Millard tidligere, har streifet meg.

Kilder: mississauga.com, nationalpost.com, canadiancrimeopedia.com, toronto.ctvnews.ca, youtube.com, torontosun.com, cbc.ca, bbc.com, wikipedia.org

– Høy på seg selv

<b>PARTERS IN CRIME:</b> Dellen Millard (t.v.) og Mark Smich ble dømt for flere drap begått tilsynelatende uten annet motiv en egen kjedsommelighet.

Trippeldrapssaken vakte stor oppsikt i Canada, som ikke er like vant med seriedrap som nabolandet USA.

I tillegg var Dellen Millard allerede et kjent navn for mange kanadiere. Han har hele tiden nektet for å stå bak drapene han er dømt for.

Mark Smichs daværende kjæreste Marlena Meneses vitnet mot de to mennene under rettssaken.

– Jeg plukket dem opp morgenen etter drapet på Tim Bosma. De smilte og lo og det var tydelig at de feiret ugjerningen de hadde begått.

Noe motiv for drapene har aldri blitt avdekket. Journalisten Alex Pierson som har fulgt saken tett, sa det slik i et intervju med Crime Watch Daily:

– Jeg tror Dellen Millard følte seg hevet over alle. Han var så høy på seg selv at han trodde han kunne gjøre hva han ville uten å bli tatt. Han tok feil.

MillardAir ble nedlagt kort tid etter at Dellen Millard ble pågrepet i 2013.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2021, og sist oppdatert 11/10 2021.

Les også