fra skolelys til drapsmann

Millionærsønnen (20) ble spådd en lysende fremtid. Etter ulykken forandret han seg til et monster

Cosmo DiNardo (20) var den unge mannen alle likte og som alle følte de kunne stole på. Men så forsvant fire av hans bekjente på kort tid.

<b>POPULÆR:</b> Cosmo DiNardo og hans daværende kjæreste avbildet før ulykken som skulle endre personligheten hans. Han ble beskr­evet som en snill og oppegående fyr som alltid stilte opp for andre.
POPULÆR: Cosmo DiNardo og hans daværende kjæreste avbildet før ulykken som skulle endre personligheten hans. Han ble beskr­evet som en snill og oppegående fyr som alltid stilte opp for andre. Foto: Facebook/privat
Sist oppdatert

Først uteble Jim Patrick (19) fra jobb. Dagen etter forsvant Dean Finocchiaro (20). Samme dag ble Tom Meo (21) og arbeidskameraten Mark Sturgis (23) meldt savnet etter at de sist ble sett på vei til møte med en bekjent.

Først da politiet ble varslet om et påfallende bilsalg uken etter, ble de fire forsvinningene koblet sammen til en drapshistorie som rystet Bucks County og resten av den amerikanske delstaten Pennsylvania.

To dager – fire borte

De fire unge mennene Jim, Dean, Tom og Mark hadde én ting til felles: De var alle bekjente av Cosmo DiNardo (20). Fellestrekket var ikke noe etterforskerne merket seg spesielt ved de første dagene etter forsvinningene.

Millionærsønn med lysende fremtidsutsikter

For Cosmo DiNardo var toppstudent på universitetet, dyktig i idrett og godt likt av rundt seg. Han kom fra en ressurssterk familie og hadde ifølge de som kjente ham lysende fremtids­utsikter.

Familien bodde på en stor gård utenfor New Hope i Bucks County i Pennsylvania. Gården ble kjøpt for 5.4 millioner dollar av foreldrene Antonio og Sandra DiNardo i 2005.

Familien har bygget opp en formue på eiendomsinvesteringer i Philadelphia, Montgomery og Bucks – eiendomsimperiet startet på 70-tallet av bestefaren som også het Cosmo, skriver NBC Philadelphia.

– Han hadde alle forutsetninger for å lykkes, og hadde aldri gjort noe galt i sitt liv, sa hans mor Sandra i et intervju med Philadelphia Magazine.

Men sommeren 2016 hadde det skjedd noe med Cosmo DiNardo: Under kjøring med ATV havnet den da 19 år gamle mannen i en ulykke og skadet hodet. Mange var de som ønsket ham god bedring og håpet på det beste. Men Cosmos nærmeste fikk grunn til føle uro:

Cosmo DiNardo begynte å interesse seg for ting og aktiviteter på feil side av grensene loven trakk opp, så som kjøp og salg av våpen og mildere narkotiske stoffer som marihuana.

– Det lignet overhodet ikke den Cosmo vi kjente, sa moren.

– Han forandret seg på veldig kort tid.

<b>HØYT PÅ STRÅ:</b> DiNardo-familien satt godt i det, og deres sønn Cosmo DiNardo hadde alle muligheter her i livet. Isteden valgte han kriminalitet og drap.
HØYT PÅ STRÅ: DiNardo-familien satt godt i det, og deres sønn Cosmo DiNardo hadde alle muligheter her i livet. Isteden valgte han kriminalitet og drap. Foto: PRIVAT

Et parti marihuana

10. juli 2017 ble Cosmo DiNardo arrestert av politiet på grunn av en våpenforseelse, men ble sluppet fri dagen etter.

For politiet hadde hendene fulle med å spore opp fire unge menn som hadde forsvunnet sporløst.

Alarmen hadde gått 6. juli: Skoleeleven Jimi Patrick (19) hadde ikke møtt på jobb, og ingen hadde sett ham siden dagen før. Ettermiddagen 7. juli hadde vitner sett Dean Finocchiaro gå inn i en bil med to menn, angivelig for å kjøpe marihuana. Etter det hadde ingen sett 20-åringen.

Og som ikke det var nok: Bygnings­arbeideren Tom Meo (21) og arbeidskameraten Mark Sturgis (23) var på vei til et møte med en bekjent denne varme sommer­dagen i Bucks County da også de forsvant sporløst.

– De hadde, så vidt vi vet, gjort avtale om kjøp av et parti marihuana, sa statsadvokat Matt Weintraub på en pressekonferanse noen dager senere.

Men det var noe helt annet enn en marihuanahandel som ventet på Tom og Mark.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>FETTER:</b> Sean Kratz var med på Cosmo DiNardos drapsraid, men ble omtalt i nedsettende ordelag av Cosmo DiNardo.
FETTER: Sean Kratz var med på Cosmo DiNardos drapsraid, men ble omtalt i nedsettende ordelag av Cosmo DiNardo. Foto: NTB/Sean Kratz

Felt av bilsalg

Etterforskerne forsøkte å spore Jimis telefon. Signalene indikerte at telefonen befant seg på eiendommen til Cosmo DiNardos familie.

Etterforskerne registrerte med interesse at DiNardo hadde en relasjon til alle fire. Flere av Cosmo DiNardos venner hadde også begynt å spørre ham ut om hans mulige rolle i forsvinningene, spesielt forsvinningen til vennen Dean.

«Er du ikke bekymret?» spurte en venn ham i en chattegruppe på nettet. «Tja, det dophuet der har sikkert bare stukket av etter å ha brutt vilkårene for prøveløslatelsen sin,» svarte Cosmo DiNardos.

«Litt av en plott-tvist,» bemerket vennen uten å ane hvor rett han skulle få i akkurat det.

12. juli 2017, en uke etter den første forsvinningen, ble Cosmo DiNardo pågrepet av politiet på nytt, denne gangen i forbindelse med et bilsalg. Kjøperen hadde reagert på at prisen bare var 500 dollar og mistenkt at bilen var stjålet. Ikke bare det: vognkortet viste at bilens eier var Tom Meo, en av de savnede mennene.

– Det skulle lede til avsløring av en drapsorgie vi ikke hadde kunnet forestille oss, sa sjefetterforsker Martin McDonough under den senere rettssaken.

<b>FØR ULYKKEN:</b> Cosmo DiNardo (til høyre) var glad i fisking og båtliv. Men det var før ATV-ulykken som endret livet hans og satte ham på et langt mer destruktivt spor. 
FØR ULYKKEN: Cosmo DiNardo (til høyre) var glad i fisking og båtliv. Men det var før ATV-ulykken som endret livet hans og satte ham på et langt mer destruktivt spor.  Foto: Facebook/privat

Nøt å drepe

Telefonsporet og Cosmos forsøk på å selge den savnedes bil gjorde at etterforskerne begynte å undersøke eiendommen til Cosmo DiNardos familie. Ved hjelp av likhunder fant de en grav med levningene til tre av de fire savnede mennene.

Cosmo DiNardo ble tatt i avhør, og tok fatt på en tilståelse som kunne ryste selv de mest erfarne etterforskerne:

– Det kom frem at han nøt å drepe andre mennesker, sa sjef­etterforsker McDonough.

<b>DRAPSLYST:</b> Cosmo DiNardo gikk fra å være skolelys, hjelp­som og én alle likte, til å bli massedrapsmann.
DRAPSLYST: Cosmo DiNardo gikk fra å være skolelys, hjelp­som og én alle likte, til å bli massedrapsmann.

Drepte ikke for penger

Det begynte med drapet på Jimi Patrick 5. juli.

– Jeg skulle være mellommann i en marihuanahandel, sa Cosmo DiNardo i avhør.

Da Jimi ikke hadde den avtalte kjøpesummen med seg, skal Cosmo DiNardo ha blitt rasende og skjøt og drepte Jimi.

– De få pengene han hadde med seg, brente jeg. Jeg drepte ham ikke for pengene, sa han til etterforskerne.

Cosmo DiNardo gravde ned liket på familiens eiendom.

Men trangen til å drepe var ikke stillet.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>NEDSETTENDE:</b> Cosmo DiNardo hadde denne tekst­utvekslingen med en venn angående forsvinningene – vel vitende om at han selv sto bak. 
NEDSETTENDE: Cosmo DiNardo hadde denne tekst­utvekslingen med en venn angående forsvinningene – vel vitende om at han selv sto bak.  Foto: skjermdump Snapchat

Lokket i feller

Bare to dager senere drepte han igjen. Sammen med sin fetter Sean Kratz (20), som allerede hadde et langt kriminelt rulleblad, plukket han opp Dean Finocchiaro og tok ham til familieeiendommen. Ifølge Cosmo DiNardo hadde han og fetteren avtalt at de skulle rane Dean for penger fra en angivelige narkotikahandel. Istedenfor drepte fetteren Dean med flere skudd, hevdet Cosmo DiNardo.

– Jeg skjøt Dean, jeg også. Men jeg drepte ham ikke. Skallen hans var sprukket, og hjernemassen fløt utover, så jeg visste at han alt var død.

– Hvorfor skjøt du ham da? undret etterforskeren.

– Jeg vet ikke. Jeg bare skjøt, forklarte han i avhør.

Liket av Dean la de to fetterne på en stor grill som normalt ble brukt til langtidssteking av svin. Men de to var ikke ferdige med drepingen, fortalte Cosmo DiNardos.

Bare en halvtime etter at Dean Finocchiaro var drept, tok de to fetterne kontakt med Mark Sturgis og Tom Meo for å tilby dem en marihuana-handel.

<b>RYSTET:</b> Småbyidyllen i Bucks County skulle brytes for alltid av Cosmo DiNardo og hans fetter. Tinghuset i bakgrunnen.
RYSTET: Småbyidyllen i Bucks County skulle brytes for alltid av Cosmo DiNardo og hans fetter. Tinghuset i bakgrunnen. Foto: Wikimedia Commons

Hentet gravemaskin

Mark og Tom kom kjørende til avtalt tid.

– Jeg så på dem at de skjønte at noe var galt, sa Cosmo DiNardo i avhør.

– Derfor skjøt jeg Tom med en gang han gikk ut av bilen. Mark så uforstående på oss. Så begynte han å løpe.

Cosmo DiNardo skjøt og drepte Mark med flere skudd i ryggen mens han forsøkte å flykte. Men Tom var fortsatt i live. Og de to fetterne var tomme for ammunisjon.

– Jeg glemmer ikke ansikts­uttrykket til Tom mens han lå hardt skadet på bakken og ba for sitt liv.

Cosmo DiNardo hentet en gravemaskin som sto på eiendommen, og kjørte over kameraten. Flere ganger.

– Han knuste kroppen hans med gravemaskinen, uttalte fetteren Sean Kratz til etterforskerne etter at han selv ble pågrepet dagen etter.

Ifølge Cosmo DiNardos forklaring var fetteren Sean Kratz tydelig uvel etter drapene.

– Jeg sa til ham: «Hva er problemet, man skulle tro du ikke har sett døde mennesker før», fortalte han etterforskerne.

Etterpå plasserte de to fetterne også likene av Tom og Mark på grillen. De helte brennbar væske over og tente på før de selv dro for å spise en biffmiddag.

<b>ETTERFORSKERE:</b> Sporing av mobiltelefon og et merkelig bruktbilsalg ledet på politiet til familien DiNardos eiendom. Her fant de liket av fire unge menn.
ETTERFORSKERE: Sporing av mobiltelefon og et merkelig bruktbilsalg ledet på politiet til familien DiNardos eiendom. Her fant de liket av fire unge menn. Foto: NTB/Michael Bryant/AP

Ble ikke trodd

Selv om Sean Kratz (20) i avhør tilsto drapet på Dean Finocchiaro, hevdet han at det ble utført på ordre fra fetteren Cosmo.

– Han sa han skulle drepe meg og søsknene mine om jeg ikke gjorde som han sa, hevdet Sean Kratz, og la til:

– Jeg visste hva min fetter var kapabel til å gjøre og torde ikke gå imot ham.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

Cosmo DiNardo inngikk en avtale med påtalemyndigheten der han unngikk dødsstraff mot å tilstå drapene på Tom, Mark og Jimi. Under rettssaken i 2018 beklaget Cosmo DiNardo drapene overfor de etterlatte.

– Jeg vil dere skal vite at jeg er veldig lei meg, og at jeg ville gjort hva som helst for å ha dette ugjort. Jeg kastet bort livet mitt.

Uten mulighet for prøveløslatelse

Men dommeren trodde ikke på Cosmo DiNardos fremstilling av seg selv som en angrende synder.

– For deg har menneskeliv ingen verdi. Det har du bevist. Jeg er overbevist om at slapp du ut en dag, ville du drepe igjen, sa han og dømte Cosmo DiNardo til livs­varig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Sean Kratz ble senere gitt samme straffe­utmåling i en separat rettssak for drapet på Dean Finocchiaro og medvirkning til to andre drap.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Endret personlighet

En ulykke med påfølgende hodeskade endret Cosmo DiNardos personlighet.

– Før ulykken var han en enestående fin gutt, sa en familievenn i et intervju med The National Enquirer.

– Så han at du bar tungt, kom han og hjalp deg med posene. Han spurte alltid hvordan du hadde det, og virket oppriktig interessert i andre mennesker.

Men så endret «den snilleste gutten man tenke seg» til en ung mann med sinneproblemer, vrangforestillinger og truende opp­førsel.

– Jeg var redd ham flere ganger og ante ikke hva jeg skulle gjøre, uttalte moren Sandra i et intervju med Philadelphia Magazine.

Psykologen hun sendte sønnen til, anbefalte at Cosmo DiNardo sluttet å ta medisinene sine. Kort tid senere begikk han drapene.

– Min sønn er ikke det udyret alle skal ha ham til å være. Ulykken endret ham fullstendig. Han mistet sitt eget liv ett år før disse fire guttene, sa moren.

Kilder: phillymag.com, distractify.com, inquirer.com, nbcphiladelphia.com, mcall.com, CBSPhilly.com, pennlive.com, phillyvoice.com, dailymail.co.uk

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2021, og sist oppdatert 18/05 2023.

Les også