Test av ferdig julemat
Klar, ferdig, julemat
Går det an å spise jula inn uten å løfte en skjærefjøl? Vi Menn testet ut julete ferdigmat, julebrus, julepølser, juleakevitter og juledesserter – alle snarveier til en kjapp jul.
For mange er jula forbundet med lange kosestunder rundt matbordet, men noen må lage maten også. Det kan være slitsomt.
Heldigvis fins det en hylle som heter ferdigmat i nærbutikken, og der har Fjordland og Fersk & Ferdig stekt og kokt jula inn for oss med tradisjonelle juleretter. Ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun – alt er spiseklart etter fem minutter i mikrobølgeovn.
Fire julepølser
Gilde:
Mats: Saftig, litt lite smak.
Astrid: Litt smakløs, fin knekk.
Peter: Saftig, rund, fin smak.
Jacobs:
Mats: Grovere, smaker bedre.
Astrid: Nydelig smak!
Peter: God, fint insnlag av nellik.
First Price:
Mats: Kjedelig.
Astrid: Melete og alt for salt.
Peter: Melete.
Finsbråten:
Mats: Godt krydra.
Astrid: God smak og god knekk.
Peter: God, men skulle vært grovere.
Julepølser
Vi Menns testpanel pyntet seg til jul og gjøv løs på herlighetene. Til forrett hadde vi en duell mellom fire julepølser. Dette er noe folk sjelden lager selv, og da er det viktig å velge riktig pølse. Her pekte det seg ut en klar vinner og taper.
– Jacobs smaker helt nydelig og har en flott konsistens, syntes Astrid-Helen Holm.
Gilde og Finsbråten innfridde også.
– Men styr unna First Price. Melete smak og konsistens – vi fortjener bedre i jula, slo Mats Ulshagen fast.
Oser julestemning
De første hovedrettene ble to dueller mellom produsentene, der begge tilbyr samme rett. Først selveste juletallerken, med ribbe, medisterpølse, brun saus og hele pakka.
– Vi kan vel ikke forvente sprø svor her, og det er jo et av høydepunktene med ribba, mente Astrid.
– Fjordland vinner klart på emballasjen før vi har smakt, den oser det julestemning av, men Fersk & Ferdig har et nitrist bilde der det bare står god jul med liten skrift, sa jeg.
Fem julebrus
Tante Hedvigs:
Mats: ikke så julete, men helt grei.
Astrid: Smakte som en dårlig drink.
Peter: Lite jul, men veldig søt.
Aas:
Mats: Daff og mye tyggegumismak
Astrid: Smaker rennende gummigodteri.
Peter: Enig med Mats.
Mack:
Mats: Masse kullsyre, frisk.
Astrid: God, fruktig og frisk.
Peter: frisk, syrlig, julete.
CB:
Mats: Smaker smelta colapinne.
Astrid: Smaker energidrikk.
Peter: Ikke no jul, ikke no smak.
Oscar Sylte:
Mats: Søtt, godt, julete, sprudlende.
Astrid: Søt, god, fruktig. Julebrus.
Peter: Søt og frisk, uten tyggissmak.
Knockout
Noen tygg senere: Ganske riktig, svoren er et stykke du kan tygge på – tyggis med ribbesmak.
– Både ribba og medisterkaka til Fjordland smaker godt, og dette er de viktigste innslagene i retten. Her slår de knockout på Fersk & Ferdig, mente Mats.
– Ja, den Fersk & Ferdig-ribba var bare tørr og slintrete, istemte Astrid.
Vi var enige om at Fjordland-ribba kan gi julekos i stua til de som kanskje ikke har noen å feire jula med og vil slippe å lage julemat i timevis til seg selv.
– Men denne retten ville jeg aldri kjøpt ferdig, ribbemiddagen blir klart best hjemmemekka, erklærte Mats.
Åtte julemiddager
Mors tradisjonelle pinneboktallerken (Fersk & Ferdig):
Mats: Gummikjøtt og masse bein.
Astrid: Harsk ettersmak på kjøttet.
Peter: Kjøttet var ikke godt, ikke kålrotstappen heller.
Torsk i purreløksaus (Fjordland):
Mats: Er purreskeptiker, men denne suasen var god, fisken også.
Astrid: Mmmm! god fisk, deilig saus, beste fiskeretten jeg har testet.
Peter: Saftig fisk og smakfull saus. Testens overraskelse.
Kalkuntallerken (Fersk & Ferdig):
Mats: Kjedelig kjøtt. Som å spise pålegg.
Astrid: Smakløst kjøtt og saus. Null jul.
Peter: Tamt og trist kjøtt.
Juletallerken (Fersk & Ferdig)
Mats: Praktisk innpakning, men taper alt på ribba.
Astrid: Tørr og slintrete ribbe.
Peter: Lite delikat ribbe, ikke så god heller.
Pinnekjøtt (Fjordland):
Mats: Oj, perfekt pinnekjøtt og god pølse.
Astrid: Faktisk det beste pinnekjøttet jeg har smakt.
Peter: Mørt, saftig og smakfullt pinnekjøtt, og helt OK kålrotstappe.
Kveite (Fjordland):
Mats: Tørr og seig fisk, men god saus.
Astrid: Kantine-fisk, som jeg spiser fordi jeg tror det er sunt.
Peter: Så nydelig ut, men var tørr og salt.
Julemiddag med skinkestek (Fjordland):
Mats: Kjedelig. Retten for de som ikke liker ribbe.
Astrid: Besk ettersmak på skinka. Ikke gode poteter.
Peter: Rar skinke og dårlig potet.
Juletallerken (Fjordland):
Mats: God medisterkake og ribbe.
Astrid: Bra ribbe og pølse.Veldig god rødkål.
Peter: Veldig god ribbe, den er viktigst.
Perfekt pinnekjøtt
Pinnekjøttduellen neste, og her var det stor forskjell på rettene. Fjordland fikk nemlig stormende jubel og kveldens gull-
medalje.
– Oi, dette var godt. Perfekt pinnekjøtt, mørt, saftig og smakfullt, vossakorven sitter som et skudd, og kålrotstappen er helt innafor, utbrøt Mats.
– Pinnekjøttet er faktisk det beste jeg har smakt, bedre enn noe jeg har fått på restaurant også, sa Astrid.
Jeg fikk nesten lyst til å kjøpe en pakke til, for å sjekke at vi ikke bare hadde flaks. Ja, eller bare for å kose meg. Fersk & Ferdig, derimot.
– Det første jeg så var et svært bein og lite kjøtt som til overmål hadde en harsk ettersmak, mente Astrid.
Jeg var enig, kjøttet var ikke godt, det hadde vært trist å ha med seg denne retten hjem for å feire jul.
Juledessert
Piano karamellpudding:
Mats: Stiv og kjedelig.
Astrid: Kornete, men grei smak.
Peter: Stiv, geleaktig.
Karamellpudding fra Kos:
Mats: Mykerere, og fyldigere smak.
Astrid: Rund og god smak. Deilig konsistens.
Peter: Fyldig og god.
Riskrem fra Kos:
Mats: God smak, nesten som hjemme.
Astrid: Deilig og kremete. Skikkelig jul her.
Peter: Fint bitt i risen og god smak.
Tre juleakevitter
Julestemning:
Mats: Annerledes og godt. Sukkertøy.
Astrid: Innslag av mental og vademekum. Brenner godt.
Peter: Godteripreg
Gullmunn:
Mats: God balanse, gode smaker, hint av lakris.
Astrid: Mild og behagelig.
Peter: Mild, med fint krydderbild
Arvesølvet jul:
Mats: Dagens kraftigste, jeg likte den.
Astrid: Denne reiv, jeg liker det.
Peter: Sterk, denne går til ribba.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2019, og sist oppdatert 12/12 2019.