Tyde drømmer:

Slik kan du tyde drømmer

Å tyde drømmer er enklere enn du tror. Finn ut hvordan du kan tyde drømmer.

TYDE DRØMMER: - For å tyde drømmer må du lytte til din egen underbevissthet, sier drømmetydere.
TYDE DRØMMER: - For å tyde drømmer må du lytte til din egen underbevissthet, sier drømmetydere. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
DRØMMETOLKER: Rein Austdal er drømmetolker og kursleder i stiftelsen Via Somni.
DRØMMETOLKER: Rein Austdal er drømmetolker og kursleder i stiftelsen Via Somni. Foto: Foto: Via Somni

Hva betyr egentlig drømmene våre? Og hva er det som er vanligst å drømme?

Noen ganger har du kanskje våknet opp fra en drøm som var så merkelig rar at du lurer på hvor i all verden du får det fra.

Kanskje ble du angrepet av et vilt dyr, eller noen du er glad i gjorde noe forferdelig mot deg?

Kanskje har du vært oppe i en UFO og snakket med grønne menn, eller du løper og løper men rekker aldri frem dit du skal?

Vår indre bevissthet

I drømmene er det vår egen underbevissthet som råder. Velger du å lytte til drømmene dine og forsøke å forstå hva det er de vil si deg, vil du snart kunne lære mer om deg selv.

Det mener drømmetyder Rein Austdal som også er kursleder ved stiftelsen Via Somni. Han og flere drømmetydere kurser vanlige folk i hvordan de kan tyde drømmene sine.

- Drømmene er vår innebygde måte å bearbeide det vi opplever. Det er følelseslivet vårt som kommer frem i drømmene og drømmen speiler hvordan vi opplever oss selv, vår bakgrunn og våre omgivelser. Det er vår indre bevissthet som gjør at vi reflekterer over ting som har hendt, sier drømmetyderen.

Han legger til at drømmene har en unik funksjon hos mennesket og hjelper oss til å løse problemer og sette fokus på ting vi synes er vanskelig.

På sett og vis kan man si at drømmene er vår indre stemme som snakker til oss i form av bilder og følelser.

Hvordan huske drømmen?

- Mange har problemer med å huske drømmene sine. Hva kan man gjøre for å huske en drøm?

- Først og fremst kan man ha en bok og en penn liggende på nattbordet. Det er et godt utgangspunkt. Kanskje husker man et bilde idet man våkner. Men det går også an å skrive ned hvilken følelse og sinnsstemning man har når man våkner. Er man glad, urolig, skremt eller oppgiret? Dette bør man notere da det er med på å sette fokus på følelseslivet, sier Austdal.

Et bilde av deg selv

Drømmetyderen mener drømmene er den beste måten å bli kjent med seg selv på.

- En person som er åpen og interessert i følelseslivet sitt vil naturlig kunne huske drømmer. Når noen sier de aldri husker drømmene sine har dette med motforestillinger å gjøre. Det er først og fremst en vanesak og det har med interesse å gjøre, mener Austdal og legger til:

- Har man opplevd mareritt, kan det være at man blir litt skeptisk til egne drømmer, og derfor ubevisst fortrenger drømmene fra bevisstheten når man våkner.

Med andre ord: Er man interessert i drømmer og vet at drømmene er en god hjelp til å forstå seg selv og finne løsninger, blir det naturlig lettere å huske drømmen.

Slik kan du tyde en drøm

TYDE DRØMMER: Mange lurer på hva de rare drømmene deres egentlig betyr.
TYDE DRØMMER: Mange lurer på hva de rare drømmene deres egentlig betyr. Foto: Foto: Crestock

- Hvordan går man frem for å tyde en drøm?

- Tenk på at drømmen alltid handler om deg selv og ditt liv og hva som er viktig for deg og hva du ønsker deg. Hvilke hindringer finnes i livet ditt? Dette er selve svaret på alle drømmer. Drømmene kan variere veldig i bruk av symboler og personer som er med. Når man våkner kan man undre seg: Hva i all verden handlet dette om? For å tyde en drøm bør du se den for deg som om det skulle være en scene fra en film. Spør deg selv hva regissøren forsøker å uttrykke. Se på drømmen som en handling, sier Austdal.

- Kan du gi oss et eksempel?

- Dersom man drømmer at man løper fra noen eller blir jaget av et dyr eller mennesker. Hva ville dette betydd? Har du gjort noe galt, har du dårlig samvittighet og forventer straff? Prøv å sette deg inn i det og din egen situasjon. Føler man at man ikke gjør det bra nok på jobben? Føler man seg som en dårlig forelder eller kjæreste? Spør deg selv: Hvor er det jeg føler jeg ikke strekker til? Hva er mine utfordringer, sier Austdal.

Les også: Derfor går vi i søvne

Tolk bare deg selv

Paul Jan Brudal har skrevet boken "Drømmens psykologi" sammen med sin kone Lisbeth Brudal. Han er både drømmerforsker og psykolog og mener man skal være forsiktig med å tolke symboler for bokstavelig.

- Dersom du møter et annet menneske og tolker deres drøm ut i fra en teori kan det bli fryktelig feil. Det er den som har drømt som eier drømmen og det handler om den personenes følelser. Det finnes 100.000 måter å tolke symboler på og det finnes ingen fasit, derfor kan dette bli et problem, sier Brudal og mener at feilen kan ligge i at en utenforstående tolker riv, ruskende galt i et annet menneske.

- Dersom man har lest en bok om drømmetyding skal man ikke ta alt bokstavelig, er hans oppfatning.

De vanligste drømmene

Elin Caplin er leder i Norsk Drømmeforening, en forening for folk som er interessert i drømmer.

Caplin jobber også som drømmetyder i Via Somni og hun forteller at alle mennesker drømmer mellom fire og fem drømmer hver eneste natt. Aller mest drømmer vi når vi er spedbarn.

TYDER DRØMMER: Elin Caplin er leder i Norsk Drømmeforening og jobber som drømmetyder.
TYDER DRØMMER: Elin Caplin er leder i Norsk Drømmeforening og jobber som drømmetyder. Foto: Foto: Via Somni

Mange mennesker vil kunne kjenne seg igjen i enkelte drømmebilder, hendelser og symboler som ofte går igjen i drømmene fordi de er sentrale for oss alle.

- Symbolene i drømmene vil variere fra person til person og fra drøm til drøm. Det kommer av hva vi er opptatt av. Det kan være helt vanlige, hverdagslige ting til mer fantasifulle saker, sier Caplin.

Klikk.no spurte drømmetyderne hva det er som er vanligst å drømme og hva dette er et symbol på:

Hus/bolig

Noe som går igjen er å drømme om et hus eller en bolig. Dette er ofte et symbol for den som drømmer, fordi drømmen primært er opptatt av deg og ditt liv.

I et hus bor det mennesker og du er dette mennesket. Huset kan være alt fra en grotte til en stråhytte, til et hus uten vegger eller et solid ordentlig hus.

- Huset forteller noe om personen som drømmer. Er huset solid og i god stand, viser det til at drømmeren er godt rustet til å møte de utfordringer den står overfor. Dersom huset har svakheter viser det til sårbarhet hos drømmeren. Ved å se nærmere på detaljene i drømmen, vil man kunne beskrive mer detaljert hvilke svakheter det dreier seg om, ofte også når de oppsto og hvordan man kan finne løsninger til å bli en tryggere og gladere person, forklarer drømmetyder Caplin.

Vann

Det er svært vanlig å drømme om vann i ulike former. Vannet er et symbol på våre følelser.

- Dersom man drømmer at man bader i en stille, klart vann. Et deilig bad og noen vi nyter vil man kunne kjenne igjen et harmonisk bilde av sine følelser. Man lever i harmoni med seg selv. Er man derimot ute på havet i en storm der det blåser og vannet pisker deg i ansiktet kan dette være et bilde på dine opprørte, kaotiske følelser, forklarer Caplin.

Les også: Vi løser problemer i søvne

Dyr

Å drømme om dyr er også svært vanlig. Dyr symboliserer de instinktive sidene våre. Man kan drømme at man ser et vilt dyr, eller blir angrepet av et vilt dyr. Eller det kan være at det var en rotte tilstede i drømmen. Man kan også drømme om tamme dyr som hunder, katter og kuer.

- Ville dyr handler om de primitive og instinktive sidene i mennesket, sier Caplin.

- Dyr kan også symbolisere mennesker. Er det din egen hund kan det symbolisere deg, er et din mors katt kan det symbolisere moren din, forteller hun.

Lys/mørke

- Å drømme om lys og mørke er også veldig vanlig. Dette handler om vår bevissthet og hvor bevisste vi er i en situasjon. Er det helt mørk eller skumring aner vi ikke hva som er der ute. Det kan være et signal om at det er noe du ikke har så mye kunnskap om. Får man lys i drømmen har man bra oversikt, sier Caplin.

Ild

- Det samme gjelder med ild i form av en flamme, en fakkel eller et lys. Ild lyser opp og det gir kraft og varme. Skulle man for eksempel drømme om en skogbrann vil ilden være av motsatt karakter og bryte ned det som vokser. Skogen viser til de krefter og ressurser drømmeren har tilgang til i eget liv. Om vi motarbeider vår egen verdi med å stadig nedvurdere oss selv, vil det være vanskelig for oss å bruke de talenter, kvaliteter og ressurser vi har inne i oss selv, sier Caplin.

Falldrømmer

Drømmer der man faller kan være vanlige i perioder med endringer i livet og der vi står overfor nye utfordringer.

- Da møter vi vårt eget selvbilde, vår selvfølelse, vår selvtillit: Det er underbevisstheten som fokuserer på om vi er flinke nok, pene nok, populære nok, om vi er godkjent og akseptert, sier Austdal.

Drømmer fra jobbsituasjon

Å drømme om jobben er også vanlig, og tema kan være hvordan man opplever sin posisjon og verdi i forhold til kollegaer og overordnede.

- Hvis man opplever jobbarenaen som tryggere og mer nøytral enn hjemmeliv og andre, sosiale arenaer, kan bildene i drømmen hentes fra jobben, mens drømmens innhold handler om nære, familiære relasjoner, sier Austdal.

Du kan lese mer om drømmer og hvordan man kan tyde drømmer på nettsiden www.drømmer.no - en ressursside om drømmer og drømmeforskning som er under utvikling.

Om du vil lese mer om drømmer og hvordan man tolker drømmer er Sigmund Freuds bok "Drømmetydning" og Paul Jan Brudal og Lisbeth Brudals bok "Drømmenes psykologi" aktuelle.

Hva drømmer du? Fortell om dine rareste drømmer i kommentarfeltet under!

Les også:

Derfor går vi i søvne

Dette drømmer vi om

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning