Uattraktiv

Så lett blir du uattraktiv

Uten å være klar over det.

DÅRLIG LIKT AV ANDRE: Her er tegnene på at du kan være uattraktiv. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
DÅRLIG LIKT AV ANDRE: Her er tegnene på at du kan være uattraktiv. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

De aller fleste av oss er opptatt av å bli godt likt blant andre, og vi er fullstendig klar over hva som irriterer oss med andre.

Men vet du hva du gjør selv, som kan gjøre deg upopulær blant andre?

Uattraktiv og irriterende

Mange streber etter å bli «den beste utgaven av seg selv». Du vil være godt likt, snill og omsorgsfull, men mange er det motsatte, uten egentlig å være klar over det selv.

Feil holdning og dårlige vaner kan gjøre deg uattraktiv og irriterende.

Sjekk om du kjenner deg igjen i punktene under, - så kan det bli lettere å gjøre noe med det!

Du snakker for mye om deg selv

De fleste har kanskje møtt en slik type person – den som snakker og snakker, og det er hovedsakelig seg selv personen snakker om. Det er en uting, men ikke alle er klar over dette selv.

Det er ulike grunner til dette, mener Marianne Kvale, psykolog i psykologfellesskapet på Nygårdshøyden i Bergen.

- Noen mister tidsperspektivet og vet faktisk ikke hvor mange minutter de har pratet før mottakeren får slippe til. Årsaken til dette kan være at de ikke ser, eller overser, signaler mottaker viser som et tegn på at han eller hun ikke henger med, kjeder seg eller venter på en mulighet til å henge med i samtalen, forteller hun.

Ved enveiskommunikasjon kan det føre til at personen som ikke får komme til, føler seg uviktig og uinteressant. Man blir rett og slett usikker på sin egen rolle i samtalen.

- Vi trenger å bli sett og hørt for å føle at vi har verdi for andre. Dersom det ikke skjer, kan vi bli selvkritiske og se etter egne feil. Men har vi en trygghet i oss selv finner vi som regel raskt ut at det gjerne handler mer om den andre personens manglende evne til å balansere en samtale.

2. Du tar alltid kontroll over samtalen

Ikke alle synes alt er like interessant. Noen ganger kan en person ha behov for å snakke om et tema som du ikke finner like spennende. Da kan enkelte ha en tendens til å unngå at denne personen får slippe til.

- Når vi bytter på å dele like mye i et vennskap føler vi oss verdifulle. Det er meningsfullt og berikende å være med slike mennesker, sier Kvale.

Det skjer andre prosesser i hjernen vår når vi kan dele tanker og følelser med andre, i stedet for å holde det inne i oss.

- Dette er også med på å forklare hvor smertefullt det kan være å brenne inne med alt det vi har å by på, når vi må vente og vente, men aldri får komme til i en samtale.

3. Du er for lite delaktig i vennskapet

Samtidig som at noen kan være «for mye» i et vennskap, vil det være usjarmerende og uinteressant når en person byr for lite på seg selv.

- Hvis en venn stadig kaster spørsmålene tilbake til mottaker, og er lite villig til å dele fra sitt liv, kan vi lett føle at vi som mottaker får rollen som den personen som skal gi, mens den andre er den som får, forklarer Kvale.

Alle har et behov for å lytte og lære av andres erfaringer. Dersom en venn velger den letteste utveien, ved å slippe fokus på seg selv og å måtte forholde seg til andres spørsmål, er det lettere å ta kontroll og styre samtalen mot den eller de andre som er delaktige.

- Det er også noe provoserende i det at en person tillater seg å ta kontroll over en samtale, spesielt om det skjer hver gang et vennepar møtes. 

4. Du konkurrerer mot vennene dine

Det å være likt er et grunnleggende behov for oss alle. Derfor vil en som «konkurrerer» med vennene sine tro det er attraktivt å være best.

- En som snakker mye om seg selv kan gjøre det i tro om å være mer interessant for andre. En som oppfører seg som sjef tror at dette vil sikre lojalitet. 

Noen innehar egenskaper som gjør dem uattraktive uten at de selv er klar over det. Det kan også hende at de vet om disse egenskapene, men tror at det gjør dem mer attraktive. 

- I realiteten har det en helt motsatt effekt. Det å danne en relasjon er ikke en konkurransearena der en skal være best i alt eller dominere den andre. Det er viktig å vise både styrke og svakheter, nederlag og suksess, råder Kvale.

Kvale råder alle til å være tilstede, og legge merke til hvilken balanse det er i vennskapet. Er reglene like for begge parter?

- Finner du ut at det er ubalanse i premissene i vennskapet må du ta et oppgjør med deg selv, og finne løsninger på problemet. 

Det er viktig å si ifra

Er du interessert i en endring, er det ofte lurt å gi beskjed til personen det gjelder på en empatisk måte, som gjør det lettere for personen å ta innover seg det du prøver å formidle. 

- Uten korrigering vil vedkommende mest sannsynlig repetere et uhensiktsmessig mønster i relasjon med andre om og om igjen. Folk vil trekke seg unna og vedkommende vil ofte føle seg avvist om og om igjen, sier Kvale. 

Dersom personen ikke er villig til å endre oppførselen sin, må du revurdere hva slags kontakt du ønsker å ha med vedkommende. 

Vis interesse

Vi mennesker kan formes etter motebilde eller trend, noen personer liker vi bedre av ymse grunner – det er ikke alltid så lett å peke på akkurat hvorfor vi foretrekker noen personer fremfor andre.

- Vi har våre egne meninger, oppfatninger og minner, og alt er med og påvirker hvordan vi liker andre mennesker, sier Trine Åldstedt, forfatter, profesjonell coach og daglig leder i MetaResource AS. 

Det er utrolig viktig å vise at du bryr deg, og viser interesse. En som bare snakker om seg selv, eller kun er ute etter egen vinning, er uattraktiv.

- Noen prater hele tiden, skal bare ha hjelp selv og viser ikke interesse for andre. Om personen du går sammen med er mer opptatt av å se gjenskinn av seg selv i butikkvinduet, enn å se deg inn i øynene mens dere prater, er noe av det mest uattraktive som kan tenkes.

Vi liker de som ligner på oss selv

Det finnes ingen fasit på hvordan vi skal oppføre oss, alle er forskjellige. Noen klaffer bedre på grunn av språk, miljø, interesser og om man har samme uttrykk og holdning.

- I utgangspunktet er det slik at vi liker de som ligner på oss selv. Hvis noen har samme stil, samme interesser, samme tro eller samme synspunkt, finner vi det attraktivt. Der finner vi trygghet, og føler oss verdifulle, sier Åldstedt.

Dermed blir det som representerer det stikk motsatte av oss, oppfattet som uattraktivt eller uinteressant.

- En av grunnene til at vi liker de som ligner på oss selv, er fordi de bekrefter oss, slik at vi blir forstått og akseptert.

Kjeder seg under samtalen

En annen ting som mange gjør, uten å være klar over det selv, er å se ut til å kjede seg under samtalen.

- Om du er uinteressert og «flat» i måten du kommuniserer på og ter deg overfor den andre, vil det være veldig turn-off.

Valg av venner er gjerne basert på personlighet, og ikke utseende. Ved valg av partner derimot, kan utseende være mer avgjørende for hvor godt du liker personen. 

- Du kan falle for en person som er kjempelekker, men det vil bli på kort sikt, da det er dømt til å skjære seg. Et forhold er en tosomhet, to som skaper noe sammen – det er viktig å kunne ha en god dialog, forklarer Åldstedt.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også