Naturens store samspill: JA til sex i det fri

- Elsk ved vannet, i skogen og på fjellet, sier fagfolk.

ELSKOV UTENDØRS: Å bli i ett med naturen anbefales av sexologer.
ELSKOV UTENDØRS: Å bli i ett med naturen anbefales av sexologer. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Den tid, den glede? For nå er det den tiden på året igjen, hvor vi kan ha sex ute i naturen.

Fagfolk har i hvert fall ingen betenkeligheter med å oppfordre oss til å kaste klær og klokker i sommer og «bli ett med naturen».

Ja, bli ett med naturen inklusive sin egen natur! Det blir naturens store samspill på en måte, sier Norges kjente og kjære lege og sexologiprofessor Esben Esther Pirelli Benestad ved Universitetet i Agder.

– Jeg anbefaler jo for så vidt det, men det er lurt å ha med seg teppe så man ikke blir så maurspist i baken. Så ettervirkningen er gunstigst hvis man forbereder seg litt, men jeg tror jo at sånne opplevelser har stor betydning for samspillet i et parforhold, for da gjør man litt spennende ting sammen. Og det er fint, alle parforhold ha godt av det, sier hen.

Nytelse og sex i naturen

Sommer med ferietid, varmere temperaturer og mindre tøy på kroppen gir gode anledninger til å utforske nytelse og sex på nye og spennende steder og måter.

Sex i naturen, enten det er ved vann, på fjellet, i skogen eller et annet usjenert sted, har den fantastiske mulighet at vi får lettere ved å sanse og fornemme vår egen og den andres kropp, sier Anne Amlund Olafsbye, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og parterapeut ved Asker og Bærum Parterapi som holder kurs i Mindfulness og seksualitet.

Hun opplever at mange fjerner seg fra kroppens sanselighet. Det går ut over opplevelsen av seksualitetens potensiale for nytelse og vår evne til å være til stede her og nå med det som skjer i og med oss under sex. Men vi kan lære å bli mer oppmerksomme på kroppens signaler og sanselighet som forsterker den seksuelle nytelsen.

Sex i naturen innbyr til dette. Sol, vind, bløt mose eller lunt eller kaldere vann vekker vår sanselige kropp til nærvær og oppmerksomhet. Sommerens langsommere rytme kan inspirere til å senke tempoet i det erotiske samspillet og dermed utvide den sansemessige bevissthet. Dermed økes nytelsen og tilstedeværelsen i egen kropp og opplevelsen av intimitet med partneren vår.

– Sex i naturen kan både være en deilig opplevelse her og nå, som gode minner å ta med seg når hverdag og høsten kommer, og kan samtidig inspirere til endring eller fordypning av det seksuelle samværet året rundt, sier Amlund Olafsbye.

Seksualitet med mening og dybde

Kroppen vår er tett forbundet med naturen som omgir oss. Undersøkelser viser at nordmenn føler seg mindre bekymret og stresset ute i naturen, at naturen på mange måter har stor betydning for psykisk helse og velvære.

– Å kombinere denne erfaringen med nærværet i den sansende kroppen og de mange gevinster ved seksuell nytelse, kan gi opplevelser som vi blir sultne på å få flere av. Seksualitet får en annen mening og dybde når det sansemessige nærværet på denne måten utvides og forsterkes, sier Amlund Olafsbye.

– Det er især huden, kroppens mest sansende organ, som oppfanger naturen rundt oss, og vår partners kjærtegn. Nakenhet i naturen kan «vekke» denne viktige kroppssansen, så vi blir mer bevisst på hvordan vær, berøring, de fysiske omgivelser merkes på den nakne kroppen, sier hun.

Pirelli Benestad kan bekrefte at det kan bidra til bedre helse, i tillegg til mestrings- og frihetsfølelse. God seksualitet er forbundet med god helse. Mennesker som har god seksualitet. Og god seksualitet, det er veldig mye forskjellig, blant annet det å ha sex i naturen.

– Det er noe med at man får hele kroppen med, det er mange sanseinntrykk på en gang som kroppen da kan sortere og nyte og kose seg med. Andre fordeler er mestringsfølelse og følelsen av at vi er litt forskjellige fra mange. Vi er sånne som kan ha sex i naturen. Det gir oss et lite særtrekk som vi kan være stolte av, sier hen.

Les også: Sexverktøyet alle par trenger

Tips til gode, spennende erotiske opplevelser

Men hvordan kan vi få gode, spennende erotiske opplevelser ute i naturen?

Jeg tror det grunnleggende rådet er å være åpen for sine egne impulser. Og kanskje også se det litt det sensuelle i å være omgitt av vann. At man blir bevisst at kroppen kjærtegnes av vannet. Det betyr ikke at man skal ha sex i vannet, men det er noe med å kjenne på de berøringene. Det samme gjelder jo sol, altså solen berører oss jo. Og huden er jo vår største møteplass for nærhet både med oss selv, naturen og en eventuell partner, sier Pirelli Benestad.

Det blir en omfattende sansemessig opplevelse. «Husker du når vi hadde sex der i den blomsterengen?» Det er også noe med å se at dette legger seg jo inn i minnet, sier hen.

Anne Amlund Olafsbye, som holder kurs i dette, har også noen råd hun vil gi:

Bruk en hel dag! Pakk gjerne en sekk/kurv med friske bær, sanselig mat og drikke og nyt det hele langsomt. I en akselererende tid, er det godt å legge tidsjaget til side og la telefoner glemmes hjemme.

La sansene være i fokus. Hvordan merkes naturen, maten, kroppene. Å trene seg på oppmerksomt nærvær i nået har betydningsfull virkning ikke bare for samspillet og seksualiteten i forholdet, men på opplevelse av livskvalitet og mening. Bruk anledningen når du er i naturen til å stoppe litt opp og gi deg tid til å merke og sanse både din kropp og dine omgivelser.

For eksempel når du svømmer i vannet, legg merke til hvordan vannets temperatur, vannets bevegelse langs huden mv. merkes. Registrer sansninger, se om du kan finne ord. Uansett hvor du er i naturen, legg merke til hvordan sol, vind, kulde / varme, oppleves og sanses.

Oppfordre hverandre til å berøre langsomt, så dere når å registrere hvordan den andres berøring oppleves. Bruk nysgjerrighet og utforskning til å bli bedre kjent med kroppene, gi positive oppfordringer til hverandre, og la naturen rundt dere inspirere til åpenhet for det kroppen og sansene forteller om sensualitet og erotikk.

Bare husk at sex er forbudt på offentlig sted, § 201 i Straffeloven. Det er derfor viktig å finne et sted hvor dere vet at dere kan forbli usjenert.

Les også: Tilfeldig sex: Advarer mot disse tabbene

Ved vannet, på fjellet, i skogen eller et annet usjenert sted

Vi tar også med oss noen inspirerende ord til steder, ført i pennen av Pirelli Benestad:

Å elske ved havet

Oppholder du deg ved havet kjenner du saltvann og tanglukt - lukter som minner om kjønn.

I sansenes dyp inne i landet

I et vann. Inne i landet kan du finne deg et bunnløst tjern med vannliljer og små bortgjemte strender under lange grener. I gode somre er vannet så varmt at det er som å synke ned i sansenes dyp når du lar kroppen gli gjennom det svarte vannet.

Til de store høyder på fjellet

På fjellet. Hvorfor ikke også bestige hverandre når dere har besteget en fjelltopp? Da kan dere virkelig komme til de store høyder av ekstase. Tenk deg den følelsen det er å ha elsket og se utover fjellandskapet og se blåne etter blåne uten et menneske, og vite at du har nettopp det mennesket i verden du helst vil ha tett ved siden av deg.

Esben Esther Pirelli Benestad skrev opprinnelig disse ordene på sin egen nettside sexologi.com, som ikke eksisterer i dag, red.anm.

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2021, og sist oppdatert 09/02 2022.

Les også