Psykopati

Slik er den kvinnelige psykopaten

Kvinner med psykopatiske trekk er manipulerende og selvsentrerte.

DRAMAQUEEN: Kvinner med psykopatiske trekk en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, er selvsentrerte og egoistiske.
DRAMAQUEEN: Kvinner med psykopatiske trekk en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, er selvsentrerte og egoistiske. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
Rakel Brandsegg
Rakel Brandsegg Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto

Når vi bruker ordet psykopat, tenker vi som regel på en mann som er sjarmerende hyggelig på overflaten, men som i realiteten er manipulerende, voldelig og følelseskald.

- Bildet vi har av den "sjarmerende psykopaten" er i flere tilfeller en myte, sier terapeut og samlivsrådgiver Rakel Brandsegg til Klikk.no.

- Jeg vil heller trekke frem karakteristikker som "glatt" og overflatisk i stedet for sjarmerende, selv om dette også er vanlig.

Les også: - Oralsex er ikke utroskap

Personlighetsforstyrrelser

Årsaken til at mange tenker på psykopaten som en klassisk Dr. Jekyll og Mister Hyde, kan være at de som lever med en psykopat blir så forvirret av de plutselige humørskiftningene at de "gode" sidene til psykopaten fremstår som mer sjarmerende og positive enn de i realiteten er, tror terapeuten.

Brandsegg er opptatt av at psykopati ikke er en egen diagnose. Når begrepet brukes på folkemunne, er det flere typer av personlighetsforstyrrelser som er bakt inn i begrepet.

Samlivsrådgiver Rakel Brandsegg svarte leserne om psykopati i nettmøte her på Klikk.no.

Les også: Snart kommer lystpillen for kvinner

- Før var psykopati en egen medisinsk diagnose, nå skiller man mellom ulike typer av personlighetsforstyrrelser. Menn med utpregede psykopatiske trekk får gjerne diagnosen "dyssosial (antisosial) personlighetsforstyrrelse", sier Brandsegg.

Les også: - Mor er psykopat

Les mer om personlighetsforstyrrelser her

"Hysteriske" kvinner

Etter hennes mening er det en tendens til at det som oftest er menn som får denne diagnosen. Det kan være at menn med psykopatiske trekk er lettere å oppdage.

Kvinner med psykopatiske trekk har en mer dramatisk personlighet enn mennene, og faller ofte av den grunn inn under det som kalles "hysterisk (histrionisk) personlighetsforstyrret".

Les også: Slik avslører du psykopaten

Hysterisk (histrionisk) personlighetsforstyrrelse:

  • Disse personene er hele tiden på jakt etter oppmerksomhet. De er dramatiserende, følelsesmessig ustabile og viser overflatiske følelser.
  • De må være i sentrum av oppmerksomheten hele tiden, og de avbryter ofte andre for å dominere samtalen.
  • De bruker et svulstig språk til å beskrive hverdagshendelser, og de søker hele tiden ros og anerkjennelse.
  • De kan kle seg provoserende eller overdrive sykdom for å få oppmerksomhet.
  • De overdriver også vennskap og forhold, og de tror at alle elsker dem.
  • De er ofte manipulerende.

Dyssosial (antisosial) personlighetsforstyrrelse:

  • En vanlig misforståelse er at personer med antisosial personlighetsforstyrrelse har dårlige sosiale ferdigheter. Men det motsatte er ofte tilfelle.
  • Det typiske for disse personene er mangel på samvittighet. De opptrer sosialt ansvarsløse og normløse, utnyttende, impulsive, hensynsløse.
  • Personer med denne forstyrrelsen viser ofte kriminell atferd. De oppfatter sine ofre som svake og som fortjener å bli lurt. De lyver ofte og de stjeler. I mange tilfeller er de skjødesløse med penger, og de gjør ting uten å tenke over konsekvensene.
  • De er ofte aggressive, og de er mye mer opptatte av egne behov enn andres behov.

Kilde: Pasienthåndboka

- Histrionisk personlighetsforstyrrede kvinner har liten forståelse for andres følelser, de benytter i stor grad manipulasjon for å oppnå det de ønsker, de er selvsentrerte og egoistiske, de har gjerne korte og intense kjærlighetsforhold og forlanger dessuten å være midtpunkt. De kan være typiske drama queens, forteller terapeuten.

- Der er gjerne ekstremt oppmerksomhetssøkende, og de er villige til å gjøre mye for å få den oppmerksomheten de trenger.

Kvinner med denne lidelsen kan for eksempel finne på å lage scener på en fest, restaurant eller annet offentlig sted for å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Les også: Avslør om han tenner på deg

Vold mot familien

En person med psykopatiske trekk bruker svært ofte vold, gjerne mot den nærmeste familien.

- En person med mange psykopatiske trekk har nesten alltid vært på kant med loven. Om de ikke er hardbarkede kriminelle, så har de trikset og mikset med underslag, forfalskning eller lignende. De har dessuten lite utviklet samvittighetsfølelse, og når jeg da legger til at de også har manglende impulskontroll, kan du selv tenke deg resultatet, sier terapeuten.

Klikk.no har tidligere skrevet om "Gro" (38) som holdt ut 18 år med en voldeilg mann med tydelige psykopatiske personlighetstrekk.

Les saken: Ut av psykopatens klør

Blir ikke trodd

Det vanlige er å se på kvinnen som et offer for psykopaten, men Brandsegg minner om at det er mange kvinner som også slår og kan ha psykopatiske trekk. Problemet er at det ikke i like stor grad kommer frem i media, eller at man ikke tenker på det som vold.

- Menn som opplever å bli slått av partneren, synes gjerne det er flaut og tør ikke si det til noen, tror Brandsegg.

Siden psykopaten gjerne velger ett offer om gangen, en partner eller en kollega, viser de sjelden sitt fulle og sanne ansikt til alle i omgangskretsen. Det kan føre til at de som opplever å bli manipulert eller mishandlet av en psykopat, ikke blir trodd av menneskerne rundt.

- Den fysiske og psykiske mishandlingen kan være helt skjult for omverdenen. Og offeret mister gradvis mer og mer av selvtilliten. De kan begynne å tro at det er deres egen skyld, og blir i forholdet med håp om at volden skal opphøre. Men det er lite sannsynlig at volden tar slutt, som regel er det motsatt: at volden øker i hyppighet.

Les også: Er partneren din sykelig sjalu?

Er håp

Likevel er det håp for de som lever i et forhold med en psykopat, selv om det avhenger av graden av psykopatiske trekk.

- Det er vanskelig å leve med en slik partner, men det er ikke håpløst. Med en fullblods psykopat kan det nok være vanskelig, siden en sånn person sjeldent eller aldri vil innrømme sine egne feil og hyppig vil ty til trusler og vold. Men får du personen til å forstå at handlingene hans eller hennes også får konsekvenser for dem selv, om du får personen til å skjønne at "det blir vanskelig for deg å miste meg", så kan man få til en endring, sier terapeuten.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Kan du smiletrikset?

Én ting du aldri skal gjøre med kjæresten

Sjekk om du bør droppe kjæresten

Her har du ekstra deilig sex

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning