Nymfomani

- En nymfoman kvinne er en kvinne med stor sexlyst som vet å tilfredsstille denne

Vil det si at hun er sykelig opptatt av sex?

NYMFOMAN: Hva betyr det egentlig å være sykelig avhengig av sex?
NYMFOMAN: Hva betyr det egentlig å være sykelig avhengig av sex? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Nymfomani

  • Nymfoman og nymfomani er avledninger av det greske ordet nymfe 'naturgudinne', etter hvert også 'vakker, ung kvinne'. Både -man og -mani er opprinnelig greske avledningssuffikser som betyr lidelse eller sykdom, og som går igjen i mange ord (f.eks. narkoman og narkomani).
  • Nymfomani er langt fra utdødd og knapt nok foreldet ute blant folk. Det finnes avisebelegg også etter 2010, og det står f.eks. i Norsk medisinsk ordbok (7. utg., 2003)

Kilde: Sylfest Lomheim og Tor Erik Jenstad, språkforskere

"Ordet nymfomani er et foreldet uttrykk som man brukte den gang man mente at kvinner ikke hadde seksuelle behov. Hvis en kvinne uttrykte seksuell lyst, ble det ansett som en sykelig tilstand som man kalte nymfomani", står det på helsenett.no .

Er det slik, altså?

Sykelig opptatt av sex?

Språkforsker Sylfest Lomheim ved Universitetet i Agder forteller at ordet nymfomani isolert og historisk sett betyr en lidelse som unge kvinner har, men at meningen opp i gjennom tiden blitt til en som er veldig opphengt i sex.

Og ikke bare det, men selv moderne ordbøker definerer ordet som sykelig avhengig av sex.

- Nymfomani er et veldig tvilsomt og uklart begrep, for hva er å være sykelig opptatt av sex?, sier Lomheim, når han et øyeblikk trer ut av rollen som refererende språkmann av fakta, og gir sin vurdering.

Nymfomane og hingster

Meningen er i høyeste grad subjektivt og ikke objektivt vurdert og fundert. Det finnes heller ikke noe tilsvarende mannlig begrep.

- Det finnes ikke noe fagord som sier at menn er sykelig opptatt av sex. Med andre ord, det er veldig ubalanse språklig sett i omtalen mellom mannlig kjønnsliv og kvinnelig kjønnsliv.  Ubalanse er stikkordet, sier Lomheim.

Derimot finnes det en del nedsettende uttrykk i ordbøker for menn, som horebukk, galte, hingst og rundbrenner, men da er vi over i et vokabular som tilhører  en helt annen språksfære enn fagordet nymfomani.

Kvinnens lyst er negativ

Psykolog og sexolog Rikke Pristed, som er en av de faglig ansvarlige ved sexologiundervisningen, Universitetet i Agder, forteller at en nymfoman i prinsippet er en som krever og oppsøker tilfredsstillelse og nytelse, og dette ses som negativt for kvinner.

- Kvinnens seksualitet blir stadig vekk - med de ord vi velger å bruke - kategorisert som noe farlig og noe negativt, sier Pristed.

- Kvinners funksjon i seksualiteten har tradisjonelt vært at de skal være passive mottakere av menns sæd eller at de skal gi ham nytelse, men aldri at de skal motta nytelse (hun viser til Ellen T. M. Laan som har forsket på kvinners lyst og sexliv i mange år, red.anm.). Mannen er derimot potent, han er livskraft og en som sprer sin sæd.

Menn og kvinner er like

- En nymfoman kvinne er en kvinne med stor sexlyst som vet å tilfredsstille denne. Det tilsvarende gjelder også for menn, men omtales sjeldnere fordi mannen tradisjonelt har hatt "lov" å være seksuelt pågående, sier Paal Rasmussen, mannsforsker.

Rasmussen merker seg også at helseinstanser i Norge sprer myter ved å linke hyppig sex med ulike partnere til "feil" hos den "nymfomane" av moralsk eller psykologisk karakter. Det anser han som overlevninger av puritanismen.

- Det er ikke er uvanlig at kvinner og menn i perioder i livet har mange sexpartnere og hyppig sex. De er hverken sexavhengige eller psykisk syke av den grunn, sier Rasmussen.

Satyr?

Hva gjelder ordet satyr, som noen vil innvende at er et tilsvarende ord, forteller språkforskeren at «Det er såvidt ordet finnes». Ordet finnes i norske ordbøker, men det finnes ikke i praksis, og har derfor ingen funksjon.

- Det eneste som ville være likeverdig språkbruk, det ville være kåte kvinner og kåte menn. Det blir likt, sier språkforskeren.

Poenget, når vi snakker om nymfomani, er at ordet gir skinn av å være opptatt av noe som er unormalt, altså en sykelig tilstand.

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også