Sex-fetisj

Når partneren tenner på noe annet deg

Og du ikke ønsker å ta del i det.

TENNINGSMØNSTER: Noen tenner på smerte. Men hva gjør du hvis du ikke vil være den som påfører smerten?
TENNINGSMØNSTER: Noen tenner på smerte. Men hva gjør du hvis du ikke vil være den som påfører smerten? Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Veldig mange av oss kan kjenne seg igjen i at vi tenner litt ekstra på enkelte ting eller kroppsdeler. Alt ifra det å ha seksuelle preferanser, til å ikke kunne oppnå seksuell nytelse om ikke fetisjen er en del av sexen, er fetisjisme.

- Den vanligste fetisjen er noe så enkelt som pupper, sier Arild Balog.

Han er leder for Val Eyja, en forening som jobber for og med det som løst kan kalles «BDSM, kink og fetisj», som det står på nettsiden til foreningen.

Det er med andre ord ikke så farlig for de fleste av oss, dersom kjæresten vår har en fetisj; det er høyst normalt. Likevel er det ikke akkurat pupper vi tenker på når vi utenfor miljøet tenker på seksuelle fetisjer. Tankene løper ofte raskt mot slikking av føtter, «golden showers »(det vil si å urinere på partneren), bondage, ballgags og ballonger. Og hva gjør du egentlig dersom kjæresten din har en slik fetisj, uten at du kan se for deg å ta del i det?

Mulig å inngå kompromiss?

Med mindre du rynker på nesa eller kjenner oppkastet på vei opp fra magesekken og ut, kan det være verdt å bruke tid på å tenke over om dette er noe du kunne tenke deg å prøve.

- Man trenger jo for all del ikke å "peise på" med alt som har med fetisjen å gjøre, men heller begynne litt mer forsiktig, råder Balog.

Om kjæresten din for eksempel har en fetisj som går på det å være underdanig, trenger du med andre ord ikke å finne frem både pisk, hundebur og matskål for å se ham sitte naken og klynke for seg selv.

- Det kan være så enkelt som at du ber ham tilfredsstille deg på ønsket måte fra din side. I mange situasjoner og med ulike fetisjer er dette en mulig måte å inngå kompromisser på, uten at noen av partene føler seg ukomfortable eller utrygge, forteller Balog.

Ha et sikkerhetsord

En av de mest "kjente" typer seksuelle fetisjer, er BDSM (Bondage og disiplin, Dominans og underkastelse, Sadisme og Masochisme). Her vil mange få assosiasjoner til lakk, lær, høye hæler, naglehalsbånd og - sist, men slett ikke minst - smerte.

- Dette er en relativt vanlig fetisj, og har nærmest uendelige variasjoner. Dersom din partner ønsker å leve ut denne fetisjen sammen med deg, er det viktig å ha et såkalt sikkerhetsord. Dette ordet bør være et ord som sjelden eller aldri naturlig dukker opp i en seksuell sammenheng, sier Balog.

Så; dersom du er villig til å teste grensene, er det viktig at du vet at du har kontroll. Selv i situasjoner hvor smerte vil være sentralt, er det viktig å være enige om at begge - eller alle - parter når som helst kan avslutte leken med et enkelt ord som bestemmes på forhånd.

- Slik vil det utrygge raskt føles mer trygt, og man vil ofte være i stand til å nyte og utforske det i større grad selv også, til tross for at man ikke var overbevist i starten, sier Balog.

Ikke bli med på noe du ikke ønsker

Dersom partneren din har en fetisj som du overhodet ikke kjenner deg igjen i og som du ikke ønsker å være en del av, kan det være greit å si det på en ordentlig måte.

- Vis omsorg for partneren din ved å legge bort skam og vonde følelser. Du kan kanskje si noe om at du forstår at det er viktig for ham eller henne, men at det er helt umulig for deg selv, sier psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn, Trude Slettvoll Lien.

Hun understreker at det er viktig at en tar hensyn til seg selv, og ikke blir med på noe som føles helt feil kun for å glede en partner.

- Det kommer det sjelden noe godt ut av i det lange løp, mener hun.

Sammen med andre

For noen kan det å la partneren utøve sin seksuelle fetisj sammen med noen andre enn deg, være en aktuell løsning. For andre kan det være mer riktig å se etter en mulighet for å møtes på halvveien. Tenner partneren din på ballonger, kan det tenkes at du vil kunne godta ballonger hengende i taket, om ikke i sengen sammen med dere.

I enkelte tilfeller vil problemet være større enn noe man kan inngå kompromisser med; for noen vil det være såpass ødeleggende for forholdet, at det å søke profesjonell hjelp kan være en løsning.

- Om det blir et uoverstigelig problem, vil jeg oppfordre dere til å ta kontakt med en sexolog. Ofte kan det være fint å få «luftet ut» og se på utfordringene sammen med en som er vant med å møte og snakke med folk om seksologiske problemer, sier Lien.

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning