Menn og følelser

Dette skulle mannen ønske at du visste

Slik forstår du hva han egentlig vil.

FRUSTRERT?: Det er ikke alltid like lett å forstå mannen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FRUSTRERT?: Det er ikke alltid like lett å forstå mannen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Kvinner vil gjerne vite alt, men menn er ikke tankelesere.

Den amerikanske nettsiden WebMD har listet opp en rekke hemmeligheter menn skulle ønske at kvinner visste. Vi har spurt ekspertene om uttalelsene stemmer.

Her er seks ting mannen skulle ønske at du visste.

1. Menn trenger tid for seg selv

Litt alenetid eller friheten til å henge med guttegjengen betyr mye for mange menn. Det kan være veldig sunt for begge parter med litt fri fra hverandre.

- Skal du ha noen å kommunisere med, er det viktig å få med seg inntrykk utenfra også. Det å kommunisere om barn og praktiske oppgaver som må løses, kan bli en fallgruve for mange par, sier sexologisk rådgiver, Ulla Aasland, som driver praksis ved St. Joseph sykehus i Porsgrunn.

Om et par ikke tar med seg «nye» inntrykk for å bringe det videre med seg inn i forholdet, kan partnerskapet etter hvert bli oppfattet som kjedelig, og det er lettere å gå lei.

- Om samtalen i et parforhold kun dreier seg om forholdet, barn, hushold og plikter, kan følelsen av å være kjærester, ebbe ut etter hvert. Det å ha et kjæresteforhold hvor dere kan le sammen, føle seg attraktiv og ivaretatt som partner, kan være enklere ved å få impulser utenfra, sier Aasland.

2. Menn synes det er vanskelig å snakke om følelser

Det å snakke om følelser kan være vanskelig dersom du ikke er vant til det, ikke har øvd på det, eller ikke har hatt et nettverk/familie der følelser har vært en naturlig del av hverdagsspråket.

- Jeg tipper at flere kvinner enn menn er vant til å bruke et «følelsesspråk». Kanskje det er fordi det faller mer naturlig for kvinner å snakke om følelser. De har trolig et større ordforråd på dette temaet, og er trygge og sikre – de blir ikke flaue når de snakker om følelser, sier familieterapeut ved Familiesamtalen i Oslo, Susanna Borovski Lübeck.

Noen menn kan ha problemer med å åpne seg og snakke om følelser, men det betyr ikke at de ikke har følelser eller ikke vil vise dem til partneren.

- Mange menn jeg møter i terapi sier at de ikke vil prate om følelser fordi de noen ganger opplever at de kommer til kort overfor partneren sin. Hun er bedre på det enn han, og da blir det vanskelig å starte en likeverdig prat.

3. Handling foran ord

Noen mennesker mener at den beste anerkjennelsen de kan få er gjennom et tydelig følelsesuttrykk, altså via ord – muntlig eller skriftlig. Andre foretrekker handlinger og tjenester som sitt «kjærlighetsspråk».

- Tid, gaver og intimitet er også måter å uttrykke kjærlighet på. For å få i gang praten mellom kvinner og menn tenker jeg at det er viktig å anerkjenne alle disse uttrykksformene, eller «språkene», som likeverdige, forklarer Lübeck.

Lübeck forklarer at noen kvinner kan si «jeg elsker deg» med letthet, mens partneren kan velge å vise sin kjærlighet gjennom handlinger. For eksempel å kjøre deg på jobb, massere skuldrene dine, lage kaffe om morgenen eller å måke oppkjørselen en kald vinterdag.

- Dette har jeg sett mange ganger i terapirommet; par som blir oppmerksomme på at de har helt ulike måter å uttrykke kjærlighet og anerkjennelse på, og som oppdager det og blir utrolig glade over å finne ut at kjærligheten og følelsene har vært der hele tiden, bare at de har vist det på ulike måter.

4. Tenker mye på sex

Tidligere har det blitt slått fast at menn tenker mye mer på sex enn kvinner, men nyere forskning viser at dette ikke er sant.

- Sex er en av våre viktigste livsfornemmelser, i tillegg til det å spise. Det er ikke rart at vi tenker mye på sex – kvinner som menn, sier Lübeck.

5. Menn ønsker at kvinner skal ta initiativ til sex

På mange måter er det i vår kultur «forventet» at mannen er sterk og tøff, og tar initiativ, mens vi har et bilde av at kvinnen er beskjeden, sensuell og hemmelighetsfull. I et forhold vil det etter hvert bli mer naturlig å gjøre det du selv vil, uavhengig av kjønnsroller.

- I et parforhold oppfordrer jeg begge til å ta initiativet til sex! Dette er fordi det er en fantastisk følelse for den andre – uansett kjønn – å vite at man er begjært, at noen synes du er flott og har lyst på deg. Det styrker selvfølelsen og selvtilliten vår til å kunne ha bra sex med partneren.

6. Menn ønsker å tilfredsstille partneren

Mange menn ønsker å gå inn for å tilfredsstille partneren, men de er ikke tankelesere, så mange kan trenge litt veiledning.

- Er du vant til å snakke om sex, og har et åpent forhold til kropp, kan du fint gi uttrykk for hva du liker i senga. Det handler kanskje om hvor godt man kjenner hverandre?

Forskning viser at det å snakke sammen om hva som føles godt, om seksuelle fantasier og lignende, påvirker parets tilfredshet med relasjonen.

- Det påvirker også hvor ofte et par har sex. Med andre ord er det lurt å fortelle partneren din hva du liker, oppfordrer Lübeck.

Utforsk hverandre

Familieterapeuten oppfordrer alle par til å snakke sammen om hvem dere er som typer, hvor dere kommer fra, hvordan det var hjemme da du var yngre, hva du liker å få og hva du liker å gi av anerkjennelse.

- En sånn prat trenger ikke å være skummel, bare undrendre, utforskende og ofte veldig lærerik. Vi kan få vite nye ting om partneren vår som vi har kjent i lang tid.

Det er viktig å finne på ting sammen, og helst ha minst én felles interesse.

- Det er mange aktiviteter begge kan ha glede av selv om det ikke er noe du i utgangspunktet har som interesse. Da er dere på lik frekvens, den ene er ikke underlegen den andre når dere skal gjøre aktiviteten sammen, sier Lübeck.

Sex gjør par mer tilfreds

Kom dere ut av sofaen, og dra på steder som ikke forstyrrer dere. Det er for eksempel lettere å holde fokus på kjæresten over en god middag på en restaurant, enn hjemme i sofaen foran TV-en.

- Ute er det ingen oppvask eller TV som forstyrrer dere. Det handler om å rydde vek forstyrrelser og gi hverandre oppmerksomhet over tid, forklarer Lübeck.

Det er også viktig å ikke undervurdere sex – det er en svært viktig paraktivitet, og en av få ting du kun gjør med partneren din (stort sett), og ikke med andre. Det manifesterer og ivaretar forholdet på en bra måte, og lager en viktig grense mellom dere og omverdenen.

- Det er også vanskeligere å krangle eller avvise den andre etter at dere har vært intime sammen. Forskning viser faktisk en sammenheng mellom samleiefrekvens og tilfredshet i parrelasjonen. Gode nyheter!

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning