Utroskap:

Les dette før du er utro

Psykologens råd hjelper deg å stå i mot fristelsen, ikke minst på årets julebord.

UTRO-KLASSIKER: Redd for å gjøre noe dumt på julebordet?
UTRO-KLASSIKER: Redd for å gjøre noe dumt på julebordet? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ikke flørt på julebordet!, råder psykologspesialist Heine Hagenberg og familie- og samlivsrådgiver Solveig E. Vennesland.

Uakseptabel utroskap

- Det er et stort svik å bedra noen en har lovet troskap til og som har stilt seg svært sårbare gjennom denne tilliten. Derfor er utroskap ikke akseptert, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk nevropsykologi Heine Hagenberg.

Sammen med kollega Kurt Henning Petersen driver han Psykologifellesskapet i Haugesund.

Hagenberg forteller at selv psykologien ikke kan være helt verdinøytral. Det er noen moralske prinsipper som deles av humanister og de aller fleste religiøse grupper - deriblant at løgn/bedrag ikke er akseptabelt.

- Uredelighet vil være en trussel mot en hver relasjon og et hvert samfunn. Utroskap går rett inn i dette, forklarer Hagenberg.

- For selv om vi ser utroskap overalt i dag, på tv, i ukeblader, i reklame og så videre, så er det nå en gang slik at når utroskap kommer til ens eget liv, ens eget hus, da er det helt uakseptabelt. Bruk derfor vettet og opptre alminnelig kollegialt på julebordet er mitt råd, sier samlivsterapeut Solveig E. Vennesland, kjent som samlivsekspert i TV2s God Morgen Norge.

Skal man fortelle om utroskap? Les dette.

Farlig flørting

Med flørting menes noe annet enn å ha det morsomt med kollegaer, slå ut håret og vise seg frem. Det ligger noe mer under.

- Og selv om du måtte ha kontroll på det for din del, vet du ikke egentlig hva du bygger opp hos den andre, sier psykologen.

Akkurat som du, hvis du ikke ønsker noe mer, ikke bør begynne å date kollegaen du er betatt av, sende tekstmeldinger eller spise lunsj sammen med vedkommende, er rådet det samme på julebordet: Hold tunga rett i munnen!

- Det er noe med å skjønne at det er du selv som setter grensen, det er ingen som gjør det for deg, sier samlivsrådgiver Solveig E. Vennesland.

Faresonen

Noen er redde for å gjøre noe dumt på julebordet, kanskje fordi de har vært utro før eller vært veldig nære på. Andre er redde fordi de er usikre på seg selv og mangler trening i å være i slike situasjoner.

- De som har vært utro før bør passe seg, og spesielt passe på hvordan man planlegger deltagelsen på et julebord. Alkoholinntak kan da være spesielt viktig å redusere, eller avstå fra. Kanskje også lurt å unngå å kjøre den unge flørtende kollegaen hjem alene og lignende, eller eventuelt vurdere å droppe julebordet, sier psykologen.

Bunner redselen for å gjøre noe dumt i egen usikkerhet bør man utsette seg for slike situasjoner for å ikke la en slik engstelse styre ens liv.

Engstelse

Det samme gjelder den engstelige partneren som sitter hjemme og teller minutter.

- Bunner usikkerheten i at partneren har en historikk, er det en alminnelig sunn sjalusi dersom julebordet trigger slike erfaringer. Handler det derimot om at man må ha kontroll over partneren sin, så er en slik oppførsel både usunn og barnslig, sier Vennesland.

Og da har man kanskje et parforholdsproblem, og ikke et julebordsproblem?

- Ja, jeg vil faktisk gå så langt som å si at da har man ikke bare et parforholdsproblem, men et individuelt problem. Og det kan man gjøre noe med selv ved å lese seg opp på hva man kan gjøre eller ved å gå i terapi, sier hun.

- Man kan ikke henge holdningene sine i en plastpose i beltet hans eller hennes uansett, så man må faktisk lære seg å stole på partneren sin, sier Vennesland.

Gode holdninger å ta med seg på julebordet:

 • Du vil garantert treffe noen i løpet av livet som enten er penere, smartere, hyggeligere, koseligere, eller mer sexy enn din partner. Det betyr dog ikke at et forhold med denne personen blir bedre enn hva du har. Det er fort å bli blind for alt det som er bra i ens forhold, og ser for godt det som ikke fungerer.
 • Når du treffer noen på julebord har de gjort alt de kan for å fremstå på sitt aller beste, å tenke at dette er hvem de egentlig er vil være det samme som å blindt akseptere at en reklameplakat representerer den virkelige verden.
 • Det finnes mange grunner til at et forhold kan bli dårlig, og det er forhold som bør avsluttes. Dette kan dog ikke brukes til å forsvare uærligheten som ligger i utroskap.
 • Finn deres måte å håndtere problemer på i forholdet som begge kan leve med. Ingen fasit her, annet enn at begge må kunne ha det godt med måten man gjør det på.
 • Det er aldri noen andre sin feil at man er utro, uansett hvor ille det er hjemme eller hvor mye man blir flørtet med.
 • Å elske noen er ikke bare en følelse, det er også en beslutning. Når forelskelsens hete er over er det standhaftigheten av dette valget som avgjør om man lykkes.
 • Rus øker faren for utroskap betydelig, ikke drikk hvis du ikke kan håndtere det!
 • Hvis du har store vansker i forholdet, må du vurdere om det er bedre å unngå faresituasjoner for en periode.
 • Å jobbe for å bli en bedre partner lønner seg alltid. Enten kommer det ens nåværende forhold til gode, eller så kan det hjelpe for det neste.

Spørsmål å stille seg ved fristelse:

 • Hva er sannsynligheten for å kunne lykkes i et forhold som starter på et julebord?
 • Er egenskapene du selv søker hos en partner forenelige med at de hopper til køys med deg etter et julebord?
 • Er det forenelig med hvem du vil være som partner å hoppe til køys med noen på et julebord?
 • Hvis du har barn hjemme: kan du se dem inn i øynene å si at "jeg gjorde det rette" hvis forholdet ditt ryker etter utroskap på et julebord?
 • Hvis du ser noe som bare litt irriterer deg ved vedkommende på et julebord - hvordan ville det være å ha deg rundt seg HVER ENESTE DAG de neste 30 årene?
 • Ikke lek med ilden (ikke flørt!)
 • Anta at du blir tatt/oppdaget, se det for deg!

Til den som er hjemme:

 • Ikke sett partneren på "fotlenkesoning" - dvs. Konstant kontroll via mobiloppringninger og sms'er. Slikt klarer du ikke å bygge tillit til din partner, og det vil tære på forholdet.
 • Hvis du er sjalu skal du i utgangspunktet holde det for deg selv, hvis du ikke klarer det uten at det siver ut, så må du fortelle litt for å forklare hvorfor du ikke er deg selv, F.eks. :"jeg får litt dumme tanker når du skal på julebord, men jeg vet det handler om min usikkerhet og ikke deg" Deretter sørger du for at partneren kommer seg avgårde på julebordet!
 • Hvis partneren skulle rote alt til på et julebord har du kanskje ikke mye til partner å samle på, og det er i alle tilfelle ikke din feil hvis partneren er utro.

LES OGSÅ:

Dette avslører psykopaten

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Dette funker bedre enn porno

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning