Kvinner og kjønn

5 myter om kvinnekroppen

Trodde du at du ikke kunne bli gravid under menstruasjonen, eller at klitoris er en liten "knapp"?

KVINNENS MYSTERIER: Bare kvinnen har et organ som utelukkende er til for å gi nytelse.
KVINNENS MYSTERIER: Bare kvinnen har et organ som utelukkende er til for å gi nytelse. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Publisert Oppdatert
FORELDRE: Folk som tror de ikke kan bli gravide under menstruasjonen omtales ofte som "foreldre".
FORELDRE: Folk som tror de ikke kan bli gravide under menstruasjonen omtales ofte som "foreldre". Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

1. Mensen hindrer graviditet

Mange bruker mensuken som en slags frisone til å ha ubeskyttet sex . Men selv om det er usannsynlig at hun unnfanger under menstruasjonen, er det ikke umulig.

- Man vet at det kan forekomme sædceller i det sekretet som kommer ut før ejakulasjonen. Sædceller kan i riktig miljø med rett temperatur og andre forhold overleve i flere dager, og kan gjemme seg i små krypter og ganger, sier gynekolog Mette Moen på Doktor Online.

Har du spørsmål om svangerskap, graviditet eller seksualitet? Spør gynekolog Mette Moen på Doktor Online her.

Forskningsstanden har ikke konkludert med hvor lenge sædceller kan overleve i kvinnekroppen.

I Norge gis det nøkterne anslag på to-tre dager, mens andre kilder forteller om spermier som har overlevd fem til ni dager under optimale forhold.

- Inne i kvinnen kan sperma vente opptil en uke på et egg, sier doktor ved Indiana University, Aaron Carroll, til nettsiden Live Science.

På grunn av dette, samt det faktum at eggløsning kan skje raskt etter, og til og med under menstruasjonen, gjør denne prevensjonsmetoden særdeles usikker.

- Denne "prevensjonen" fungerer ikke så bra. Par som praktiserer den, kalles ofte "foreldre", sier Carroll.

(Kilder: Don't Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health, St. Martin's Griffin, 2009)

GRAVIDE: Det er ikke umulig at kvinnen kan bli gravid selv om hun har mensen. Spermiene overlever lenger enn du tror.
GRAVIDE: Det er ikke umulig at kvinnen kan bli gravid selv om hun har mensen. Spermiene overlever lenger enn du tror. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

2. Klitoris er liten

STØRRE ENN MAN TROR: Kvinnens klitoris er et stort organ, og det eneste organet i menneskekroppen som ene og alene er til for å gi nytelse.
STØRRE ENN MAN TROR: Kvinnens klitoris er et stort organ, og det eneste organet i menneskekroppen som ene og alene er til for å gi nytelse. Foto: Illustrasjon: Wikipedia

Det er en utbredt oppfatning av at kvinnens klitoris er den lille "knappen" mellom kjønnsleppene. Denne knappen er imidlertid bare toppen av isfjellet, for å si det sånn.

I realiteten er klitoris like stor som en gjennomsnittlig penis.

"Å se for seg underlivet sitt som et stort sammenhengende kjønnsorgan som går 10-15 centimeter inn i kroppen er altså mer korrekt enn å tenke på klitoris som en liten "knapp" eller ert," skriver Klikk.nos sex- og samlivsjournalist.

Opplysningene har Moen hentet fra boka Jenter som kommer. Der står det også at klitoris har mange flere nervetråder enn en penis.

- Dette lærte vi ingenting om på ungdomsskolen, sier forfatterne Ida Jackson og Maren Kristiane Solli til Klikk.no.

Det de mest sannsynlig heller ikke lærte noe om, er at 75% av alle kvinner må ha en eller annen form for direkte stimulering av klitoris for å oppnå orgasme. Eller at klitoris oppfører seg nesten som en penis når hun sover, og svulmer opp ca hvert 90. minutt.

(Kilder: wikipedia.no/klitoris)

3. Kvinner har høyere smerteterskel enn menn

Nei. Forskning indikerer at sannheten kan være stikk motsatt, at menn tåler mer smerte enn kvinner.

Oppfatningen om at kvinner har høyere smerteterskel er ofte begrunnet med at at kvinner må tåle smertene som oppstår under fødsel.

- Det er en kulturell oppfatning som er misvisende. Når en mann ser en kvinne føde, tenker han nok at dette ville han selv aldri kunne klart. Men det ville han nok om han var i samme situasjon, fordi det er en mening med smerten, sier Birgit Petersson, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved København Universitet, til 24.dk.

4. Kvinner og menn trenger like mye søvn

I 2007 samlet forskere ved University of Warwick 6000 mennesker til en søvnstudie og fant ut at kvinner som sover fem timer eller mindre per natt hadde dobbelt så stor risiko for å utvikle hypertensjon (kronisk høyt blodtrykk) enn kvinner som sov syv timer eller mer. Blant menn fant de ingen slik sammenheng.

Ifølge søvneksperter lider mellom mange nordmenn av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

KVINNENS MYSTERIER: Det er faktisk høyere risiko for at kvinner som sover for lite skal bli syke, enn det er for menn.
KVINNENS MYSTERIER: Det er faktisk høyere risiko for at kvinner som sover for lite skal bli syke, enn det er for menn. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

- Det er rundt 10 til 15 prosent som har kronisk insomni, sier senterleder ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer (SOVno), professor dr.med. Bjørn Bjorvatn til Klikk.no.

Forskning.no skriver at det i Norge er flest kvinner og eldre som sover dårlig, i henhold til HUNT 2-studien ved NYNU - del to av den enorme Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Rundt 70 000 mennesker deltok i studien, som ble avsluttet i 2009.

5. Legen kan se om hun er jomfru

Leger kan ikke med sikkerhet skille jomfruer fra seksuelt aktive ved å studere jomfruhinnen - om de så brukte lupe.

- Det er ikke sånn at legen bare kan se etter et hull i jomfruhinnen. For det er alltid et hull i den, skriver Live Science

- Noen tror at jomfruhinnen forsegler vagina til man mister jomfrudommen, men det er absolutt ikke sant, sier Dr. Rachel Vreeman ved Indiana University.

INGEN IDÉ: En lege kan ikke med sikkerhet si om en kvinne er jomfru - selv om hun blir satt i den fryktede gynekologstolen og nøye undersøkt.
INGEN IDÉ: En lege kan ikke med sikkerhet si om en kvinne er jomfru - selv om hun blir satt i den fryktede gynekologstolen og nøye undersøkt. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

En svensk håndbok utgitt av RFSU knuser mytene om jomfruhinnen.

Like lite som det går an å se på en manns penis at han har hatt sex, kan man se det på en kvinnes vagina. Det gjelder uansett om du har hatt vaginalsex, oralsex eller analsex. Heller ikke en gynekolog kan se dette.

Les også:

"Hilde" (43) hadde sex 17 ganger på én dag

Dette gjør kvinner feil i senga

Her er kvinnens erogene soner

Dette skjer med kroppen når du er gravid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning