Kjønnssykdommer

Kan du de 12 kondomreglene?

Korrekt kondombruk er mer komplisert enn du tror.

BRUKERFEIL: Har du husket å klemme luften ut av tuppen? Slike brukerfeil kan forårsake at kondomet sprekker.
BRUKERFEIL: Har du husket å klemme luften ut av tuppen? Slike brukerfeil kan forårsake at kondomet sprekker. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Ifølge en større studie av i år er det trolig et stort sprik mellom perfekt bruk av kondom og brukerfeilene ved typisk bruk av kondom. Dette reduserer effektiviteten, og man kan bli uønsket gravid eller bli smittet med en seksuelt overførbar infeksjon (SOI).

De vanligste feilene er å ikke sjekke kondomets holdbarhetsdato, å ta på kondomet halvveis i samleiet, å ta det av før samleiet er over eller at man ikke lar det være plass til sæd i tuppen av kondomet (tuppen er fylt av luft i stedet).

Disse feilene kan føre til at kondomet sprekker og blir ødelagt.

Mye på én gang

Klikk Helse har tatt ringerunden for å finne ut mer, og ble spesielt henvist til klinikk Sex og samfunn, Olafiaklinikken og seksualforsker Bente Træen.

For er det som rapporten sier, at vi undervurderer hvor komplisert kondombruk kan være?

Kondombruk handler ikke bare om teknikk og fingerferdighet når du skal åpne pakken og rulle på kondomet.

«Vi forhandler kondombruken og sex med en partner, alt på en gang», kommenterer professor Richard Crosby ved universitetet Kentucky, en av medforfatterne av studien.

- Disse problemstillingene er godt kjent. En tenker liksom at problemet er å ta fram selve kondomet og har man først tatt det frem er det greit, men så er det det med brukerfeilene som mangler, sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn Tore Holte Follestad.

Lett å stryke på praksis-delen

- Det er også mye man kan teoretisk, men det er lite man får gjort og prøvd i praksis, sier Follestad, og får støtte av anerkjente Olafiaklinikken.

- Dette kan vi stille oss bak, sier Sindre Ringvik som er assisterende seksjonsleder ved seksjon for venerologi ved Olafiaklinikken, som tilhører Oslo universitetssykehus HF som har unge voksne som målgruppe.

Typiske brukerfeil

VIKTIG TEMA: - En tenker liksom at problemet er å ta fram selve kondomet og har man først tatt det frem er det greit, men så er det det med brukerfeilene også, sier spesialist i sexologisk rådgivning Tore Holte Follestad.
VIKTIG TEMA: - En tenker liksom at problemet er å ta fram selve kondomet og har man først tatt det frem er det greit, men så er det det med brukerfeilene også, sier spesialist i sexologisk rådgivning Tore Holte Follestad. Foto: FOTO: Colourbox

Det er mange feller å trå i, også før man kommer så langt som til samleiet, bekrefter Follestad.

Å sjekke holdbarhetsdatoen er ett eksempel.

Å glemme å tømme sædlommen i tuppen av kondomet for luft, et annet.

Har man slimhinnekontakt under forspillet er det like risikabelt som å ha samleie. Ubeskyttet munnsex, fingring og deling av sexleketøy uten kondom på må også nevnes.

Myter om størrelsen

- Når du først har tatt fram kondomet så er det også noen som tror at alle kondomer er like og passer til alle peniser. Det er en myte, sier Follestad, og forteller at kondomer finnes i ulike størrelser, akkurat som peniser gjør.

En for liten størrelse kan gjøre at kondomet føles veldig trangt og ubehagelig, nesten som om blodet stopper opp, og kondomet kan gli av.

Er kondomet for stort vil penis «svømme» i det og kondomet fester seg ikke godt nok rundt penis, og kan falle av.

Husk god glid

Et kondom kan også sprekke av friksjonen som oppstår dersom man presser seg inn i en skjede eller endetarm som ikke er våt nok med naturlig lubrikasjon eller glidemiddel, eller dersom man bruker to kondomer utenpå hverandre.

Glidemidler som ikke er vannbaserte kan også skade gummien kondomet er laget av.

«En kompleks atferd»

Alt det ovennevnte fordrer selvsagt at vi kommer dit at vi tar frem kondomet i det hele tatt, noe vi heller ikke gjør bestandig, ifølge fagpersoner som lege og sexolog Kjell-Olav B. Svendsen.

- Bare det å introdusere kondomet medfører at man har en forhistorie som man har med seg inn i en relasjon som man ikke ønsker. Ved å introdusere kondomet i en seksuell relasjon så indikerer man samtidig at man har gjort noe i sin fortid som kan implisere at man ikke er uskyldsren, sier Follestad.

Kondombruk er «en kompleks atferd», konkluderer seksualforsker Bente Træen, og forteller at denne konklusjonen hviler på en annen type forskning enn den tanke- og fornuftsbaserte, men derimot en forskning som gir rom for følelser.

En kompleks atferd

Kondombruk er en kompleks atferd som styres av ulike psykologiske, kontekstuelle, sosiale og samfunnsmessige faktorer, for eksempel tilgjengelighet av kondom, følelser for partneren, subjektive normer og holdninger til kondom, samt etablerte prevensjonsvaner.

(Træen & Lewin, 2008).

Det første møtet

- Man er nødt til å se på den sosiale konteksten sex foregår i, som det første møtet med en seksuell partner, sier hun, og snakker videre om den gryende forelskelsen, forventningene til at dette mennesket kanskje er «mitt menneske».

- Å være rasjonell på den måten at man diskuterer seksuell smittestatus- og fortid på forhånd, da blir det følelsesløst, noe som er uforenlig med det å se framover: Blir det oss to, er dette begynnelsen på et parforold, og hvordan vil det gå i morgen?, forklarer Træen.

Skittent og ekkelt

I en sånn setting har paret en framtid, men ikke en fortid, og mens det ses på som ansvarsfullt å beskytte seg mot graviditet, blir det å beskytte seg mot kjønnssykdommer noe skittent og «ekkelt» som har med fortiden å gjøre.

- Det man i virkeligheten prøver å endre på når man forsøker å få folk til å bruke kondom i disse tilfellene, det er hva folk oppfatter som normalt og naturlig og det lar seg nesten ikke gjøre, sier hun.

Ha alltid med kondom

Et kondom er en slags «sokk» av latex som tres på penis når den er stiv. Den samler opp sædcellene som kommer ut av penis, samtidig som den beskytter godt mot HIV og andre seksuelt overførbare infeksjoner/virus/bakterier gjennom å fungere som et «skjold» mellom slimhinnene og huden.

- Ha alltid kondom med deg, ikke vent at den andre skal foreslå og ta en beslutning på forhånd om at du skal bruke kondom når du har samleie med ny partner - da er det enklere å gjennomføre det når øyeblikket er der, råder Sidsel Kløw, markedsansvarlig i RFSU Norge.

Kondomvett-reglene:

1. Sjekk datostemplingen, ikke bruk utgåtte kondomer.

2. Når du klemmer på pakningen skal det også være luft i den, noe annet kan tyde på at kondomet er skadet, for eksempel ved å ha ligget i en bukselomme eller lommebok.

3. Ikke åpne pakningen med tennene eller vær borti kondomet med neglene.

4. For å finne ut om kondomet er vrengt eller ei, blås litt på tuppen så ser du straks om du kan rulle ut kondomet. Er det vrengt kan du ikke det.

5. Bruk gjerne ekstra glidemiddel når du bruker kondom, for å unngå friksjon tilfelle det blir for tørt. Skjer det, kan kondomet sprekke. Slik kan penis gli lettere inn og ut av skjeden eller endertarmen.

6. Klem ut luft fra tuppen av kondomet ved å holde på tuppen mellom fingrene, og trekk tilbake forhuden før du trer det nedover penis.

7. Når du har dekket hele penis, kan du trykke forhuden oppover mot penishodet. Dermed kan forhuden bevege seg uten å ødelegge kondomet.

8. Når du benytter glidemiddel sammen med kondom skal det være vannbasert eller silikonbasert. Bruk ikke oljebasert glidemiddel som for eksempel babyolje og vaselin.

9. Spør din lege eller på apoteket hvorvidt kondomer kan benyttes sammen med medikamentelle salver eller vagitorier. Fettet i disse kan ødelegge gummien.

10. Pass på lange negler, stive hår, glidelåser og skarpe gjenstander som kan gjøre at det sprekker.

11. Kondomet skal sitte på under hele akten.

12. Han bør holde rundt penisroten når han trekker seg ut for å unngå at det blir sittende igjen i skjeden.

Kilder: Sidsel Kløw/RFSU Norge, Lommelegen.no og Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ:

Test deg selv: Hva vet du egentlig om kjønnssykdommer?

Er oralsex egentlig sex?

Derfor bør du onanere sakte

Dette funker bedre enn porno

Her er de ekte filmsex-scenene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning