Vond lukt i underlivet

Derfor lukter du vondt

Der nede.

UNDERLIVSHYGIENE: Vond lukt kan være tegn på underlivssykdom. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
UNDERLIVSHYGIENE: Vond lukt kan være tegn på underlivssykdom. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Dette er soppinfeksjon og bakteriell vaginose

Soppinfeksjon:

  • Candida er en gjærsopp mange mennesker er bærere av uten at de vet det selv.
  • Soppinfeksjon oppstår gjerne hvis immunforsvaret svekkes eller den normale bakteriefloraen forstyrres. De tydeligste symptomene på soppinfeksjon i kvinnens underliv er kløe og irritasjon ved skjedeåpningen.
  • Slimhinnen blir hovne og røde, og i blant kan man også få en luktfri utflod.
  • En soppinfeksjon kan behandles med reseptfrie soppdrepende legemidler, men ved gjentatte infeksjoner bør du oppsøke lege.

Bakteriell vaginose:

  • Bakteriell vaginose kan oppstå hvis man får ubalanse i den vaginale bakteriefloraen og kan medføre at skjedens beskyttelse mot infeksjoner svekkes.
  • Symptomer som kan oppstå er kløe og svie, men også en illeluktende utflod med en lukt som minner om skjemt fisk.
  • Tilstanden kan øke risikoen for å få klamydia.
  • Bakteriell vaginose under graviditet kan også gi alvorlige komplikasjoner, som for eksempel økt risiko for tidlig fødsel, samt alvorlige infeksjoner etter keisersnitt, abort og innsetting av spiral.
  • Ved bakteriell vaginose skal man alltid oppsøke lege for å få riktig behandling.

Kilde: Anders Selbing, førsteamanuensis i obstetrikk og gynekologi og administrerende direktør i Selbing Medical, uttalt i en tidligere artikkel på Klikk.no

Det er like naturlig å svette i underlivet som det er å svette under armene.

- De samme svettekjertlene du har under armene finnes nemlig også der du har hårvekst nedentil, forteller lege og gründer av intimdeodoranten DeoDoc, Hedieh Asadi.

Intimsvette

- Tettsittende klær bidrar til naturlig varme, som igjen aktiverer svettekjertlene. Som et resultat av det, oppstår svetten og den uønskede lukten, til tross for god hygiene. Akkurat som under armhulen, sier Asadi.

- Svette har ingen lukt i seg selv, men grunnen til at det lukter, er når svetten kommer i kontakt med de hverdagslige bakteriene vi har på huden.

Kombinasjonen av de to gir opphav til lukt.

- Vi svetter forskjellig, så hvor mye du svetter og hvordan det lukter varierer. Påvirkende faktorer er genetikk, diett og aktivitetsnivå, sier hun.

Grunnen til at intimsvette lukter forskjellig fra armsvette, er at det er forskjellige bakterieflora under armene og på kjønnsorganene.

Ubalanse i underlivet

Josef Ekgren, overlege ved Majorstuaklinikken, gynekolog og fødselsspesialist, forteller at vond lukt nedentil kan komme av baktriell vaginose.

Da kan lukten minne om råtne reker og gammel fisk – noe du definitivt ikke vil at underlivet skal lukte.

- Slik ubalanse i underlivet skyldes opphopning av ufarlige bakterier, men det er ikke en seksuelt overførbar tilstand. Dette er en ubalanse i skjedens økosystem, forteller Ekgren.

Han legger til at vond lukt også kan oppstå ved partnerbytte eller dersom du er mye stresset.

Baktriell vaginose

Men har du baktriell vaginose trenger du antibiotika. Det finnes reseptfrie medikamenter, men ifølge Ekgren bør du oppsøke lege med det samme.

- Produkter du kan kjøpe reseptfritt på apoteket hjelper ikke annet enn å ta bort den ubehagelige lukten. Når du slutter å bruke det, kommer lukten tilbake. Du må behandles med oral eller vaginal antibiotika, som Flagyl eller Dalacin, forteller han.

Såpe eller ikke?

Å lukte godt nedentil er noe de aller fleste ønsker. Men hvor ofte er det lurt å vaske seg? Og stemmer det at du ikke bør bruke såpe, men kun vann?

- Underlivet kan vaskes med vanlig vann, akkurat som armhulen. Men mange ønsker ekstra friskhet og bruker vanlig dusjsåpe. Dette bør unngås, mener Asadi.

Noen av de vanlige dusjsåpene har en pH-verdi på 8, noe som er høyt.

- Bruk heller en god intimsåpe med riktig pH, råder legen.

- Ditt ytre kjønnsområde har en pH på 5, så om du bruker produkter med en pH-verdi på 8, kan dette forstyrre den naturlige pH-balansen, forteller Asadi.

Dette kan igjen føre til uønsket lukt, irritasjon, kløe og ubehag.

Ikke vask for ofte

- Innsiden av vaginaen har en pH på 3,5, så her er det ikke behov for verken vann eller intimsåpe, sier hun.

Derfor skal du aldri føre dusjstrålen inn i vaginaen.

Og ja, det går an å vaske seg for mye.

- Ikke vask deg for ofte og for mye. Vasker du deg flere ganger daglig kan dette forstyrre den naturlige pH-balansen, som resulterer i vaginal irritasjon og vond lukt.

Misforstått soppinfeksjon

Mange tror at den vonde lukten skyldes en soppinfeksjon, men sopp lukter ikke. Det fører til vaginalt ubehag og mer utflod, men lukter ikke. Er du usikker på om du har sopp eller baktriell vaginose, bør du imidlertid oppsøke lege eller gynekolog.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning