Seksuelt overførbare sykdommer

- Hvorfor har jeg svie etter ubeskyttet sex?

Ung mann har svie og kløe nedentil etter sex, og lurer på hvor fort man merker symptomer på kjønnssykdommer.

REDD FOR SMITTE: Mann tror han kan være smittet av kjønnssykdom etter ubeskyttet sex og lurer på hvor fort man får symptomer.
REDD FOR SMITTE: Mann tror han kan være smittet av kjønnssykdom etter ubeskyttet sex og lurer på hvor fort man får symptomer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

«For få dager siden hadde jeg ubeskyttet sex med en jente. Dagen etterpå fikk jeg en slags svie og litt kløe på penishodet, og dette har fortsatt. Det er også litt vondt når jeg tisser. Jeg lurer på om det er mulig å få symptomer på kjønnssykdommer så fort etter samleie?»

Dette skriver en ung mann til klikk.no-tjenesten Doktor Online, der du kan få svar på helsespørsmål fra et utvalg leger og helseeksperter.

Les også: Ny metode for større penis

Bekymret for hiv

Mannen bekymrer seg også for hiv: «Jeg har lest at det vil ta 8-12 uker før HIV eventuelt kan påvises. Det blir noen fæle uker».

Les også: «Du er hiv-positiv»

Han er også redd for at jenta han hadde sex med har blitt gravid:

«Jeg fikk ikke utløsning under samleiet, men lurer på om det er noen sjanse for at hun likevel kan ha blitt gravid? Har lest at angrepillen bør tas senest 72 timer etter samleiet, men leste et annet sted at den kunne fungere opptil 5 døgn etter?»

«Jeg er rimelig redd for disse tingene og har ikke helt fungert de siste dagene».

Les om Herpes i i Pasienthåndboka

Ekspertens svar

Her er svaret fra Miklos Degre, medisinsk spesialist i mikrobiologi:

«For det første så tror jeg ikke at du skal være bekymret for HIV. [...] Hvis din partner er en vanlig norsk jente er sannsynligheten meget lav.»

«I Norge forekommer HIV-smitte praktisk talt bare hos homo-og biseksuelle menn og importtilfeller fra deler av verden der HIV er mere hyppig; først og fremst i det sydlige Afrika. Hvis din partner var fra et slikt område er sjansene for smitte vesentlig større.»

Les også: Kom deg til legen mann!

«Noen bakterier forårsaker symptomer ganske raskt etter smitte. En av disse er gonokokker, som forårsaker gonoré. Men den er også meget sjelden i Norge. Har du fortsatt symptomer etter flere dager bør du få det undersøkt for å kunne få behandling med antibiotika.

Når det gjelder graviditet er det en forutsetning at det kommer sæd fra deg til henne. Hvis du ikke har hatt utløsning er det vel små sjanser for graviditet.

Jeg er nokså usikker om angrepillene har noen effekt etter mer enn tre dager.

Les hele innlegget på Doktor Online

Les også: Hvem er faren?

Les mer på Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning