FYLLEANGST: - For guds skyld, bruk kondom. Det hjelper mot fylleangsten, og så slipper du kjønnssykdommer, lyder rådet fra "sexpirator" Cecilie Kjensli. © FOTO: iStockphoto

Selvsagt har vi kjønnssykdommer i Norge, men i utlandet finnes det kjønnssykdommer som det ikke er mulig, eller like lett, å pådra seg her hjemme. Hepatitt A, B og C, syfilis og hiv er eksempler på disse.

- I Middelhavslandene finnes endel hepatitter, B og D, og klart mer hiv enn hos oss. Og mer gonokokker også, uttaler spesialist i mikrobiologi, Miklos Degré, til Detnye.no.

- Hva med feriemål som Afrika, Asia og Sør-Amerika?

- Hele den sydlige delen av Afrika er farlig. Ikke minst hiv, men også hepatitt A, B og C. Thailand og Asia har hiv og mye gonoré. Sør Amerika har endel gonoré og mer syfilis enn i Europa, forklarer eksperten.

Feriesex

Sol, alkohol og endelig fri? Nettopp denne kombinasjonen er årsaken til at mange nordmenn pådrar seg kjønnssykdommer i utlandet.

- Teknisk sett er det neppe noe forskjell mellom hjemme og utlandet. Men det er sikkert forskjell i vår oppførsel. Jeg er ganske sikker på at kontrollen er mindre og terskelen lavere når man er på ferie, forretningsreise eller på oppdrag i Afrika, sier spesialist i mikrobiologi, Miklos Degré.

Sexpirator og redaktør for nettsiden Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, er enig.

- Du kan jo lett tenke deg utfallet av varm sol, kald alkoholholdig drikke og masse folk uten klær. Man gir mer f og forsyner seg mer fordi mulighetene er der, tror hun.

Vær kritisk. Bruk kondom. Ikke stol på noen

KAN SPREKKE: Det lønner seg å ta med kvalitetssikrede kondomer hjemmefra. © Foto: iStockphoto

Norsk kondom og sunn fornuft

Norsk Folkehelseinstitutt råder alle som skal på ferie til utlandet og vurderer å ha sex, å ta med norske kondomer i bagasjen. Den utlandske kondomkvaliteten er nemlig av varierende kvalitet.

Det viktigste er selvsagt å ikke miste hodet selv om alkoholen flyter og man er langt hjemmefra.

- Vær kritisk med valg av seksualpartnere om du absolutt må ha sex under utenlandsopphold. Bruk kondom. Ikke stol på noen, lyder Miklos' oppfordring til ferieklare nordmenn.

Cecilie Kjensli er mer liberal til feriesex enn spesialisten. Men også hun understreker viktigheten av trygg sex.

- Ikke ligg med noen som maser, men fordi du synes det er deilig. Og for guds skyld, bruk kondom. Det hjelper mot fylleangsten, og så slipper du kjønnssykdommer, sier hun.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!