Fra prektig pike til Playboy

Glamourmodellen er ingen ny oppfinnelse. Se bildegalleri over noen av kvinnene som har prydet veggene gjennom tidene.

Publisert Oppdatert
50-TALLETS PIN-UP: Marilyn Monroe spilte i flere filmer, men er nok mest berømt for sin sexappeal.
50-TALLETS PIN-UP: Marilyn Monroe spilte i flere filmer, men er nok mest berømt for sin sexappeal. Foto: Foto: Bulls
PISK OG LÆR: Bettie Page var en modell som ble berømt på 1950-tallet. Bildene var ofte inspirerert av bondage og fetish for S/M, noe som ikke gikk upåaktet hen på den tiden. Her er hun portrettert av skuespiller Gretchen Mol i filmen "The Notorious Bettie Page" fra 2005.
PISK OG LÆR: Bettie Page var en modell som ble berømt på 1950-tallet. Bildene var ofte inspirerert av bondage og fetish for S/M, noe som ikke gikk upåaktet hen på den tiden. Her er hun portrettert av skuespiller Gretchen Mol i filmen "The Notorious Bettie Page" fra 2005. Foto: Foto: Scanpix
TEASER: Dita Von Teese er dagens mest kjente burlesque-artist. Nylig lanserte hun sin egen undertøyskolleksjon.
TEASER: Dita Von Teese er dagens mest kjente burlesque-artist. Nylig lanserte hun sin egen undertøyskolleksjon. Foto: Foto: Scanpix

5 nettbutikker

www.pinupgirlclothing.com - Alt en moderne pinup kan begjære.

www.reddressshoppe.com - Har spesialisert seg på kjoler fra 1930-, 1940- og 1950-tallet.

www.unique-vintage.com - Festfin og unik? Da er dette butikken for deg!

www.burlesquebaby.com.au - En gjennomført og god butikk for hverdagspinupen.

www.bettiepageclothing.com - Bettie Page-inspirerte antrekk, for alle

5 kunstnere

...som er verdt å ta en kikk på:

Antonio Vargas: En av de viktigste pinupkunstnerne. Jobbet lenge frilans, før han ble kontaktet av Playboy. Her fikk han publisert over 150 tegninger, hvorav to var cover.

Rolf Armstrong: Malte livaktige portretter på 20- og 30-tallet, og malte platecover og reklamer. Brukte modeller som Mary Pickford og Greta Garbo.

Olivia de Berardinis: En av få kvinnelige pinup-kunstnere. Holder en langt mer utfordrende og kunstnerisk stil enn sine mannlige motstykker, og har hatt modeller som blant annet Pamela Anderson og Bettie Page.

Gil Elvgren: Sterkt inspirert av Vargas, men skapte likevel en egen og unik stil. Arbeidet med unge modeller, med et uskyldig utseende.

Joe Chiodo: En av våre fremste, moderne pinup tegnere. Har blant annet gitt ut tegneguiden «How to paint and draw pinups».

Bilder av pene jenter har til alle tider vært populært, men ingen har trolig hatt en så stor tilhengerskare som pinup-modellen - denne klønete, pene jenta med de lange bena, den veldreide midjen og det uskyldige ansiktet.

Pin-uper ble moteikon

Deilig, deilig, farlig, farlig

Få kvinnelige ikoner har hatt så stor betydning for mote, kvinnesyn og ensomme soldater som pinup-modellen, og hun har til alle tider vært uoppnåelig, skapt av mannens uskyldige, erotiske fantasier.

Soldatenes venn

En pinup var tradisjonelt et bilde av en pen dame man kunne nappe ut av blader og henge på veggen, derav pinup. Disse ble spesielt populære blant soldatene under første verdenskrig, og mange unge skuespillere stilte opp og lot seg portrettere som pinup.

En rekke talentfulle kunstnere livnærte seg ved å tegne vakre, nærmest levende bilder av disse jentene, og det ble raskt en stor industri. Pinupen har blant annet figurert på postere for Coca-Cola, diverse bilmerker og verving til den amerikanske hær.

En av de mest kjente pinupene ble faktisk tegnefilmfiguren Betty Boop, som så dagens lys i 1930. Med sine mange seksuelle hentydninger, dristige antrekk og dype utringninger ble hun et symbol på kvinners seksuelle uavhengighet. Hun var selvstendig, og kunne ta ansvar for sine egne lyster og handlinger.

Erotiske hentydninger

Pinupen fikk sin storhetstid på 30-, 40, og 50-tallet. Hun ble en inspirasjon for unge jenter, og raskt et moteikon som man ønsket å kopiere.

Selv om pinupen gjerne har et uskyldig uttrykk, er det ingen tvil om de erotiske hentydningene. Hun står derfor som selve symbolet på «the girl next door», altså den nabojenta som kun eksisterer i tenåringsgutters uskyldige fantasier.

Vendepunktet

Den klassiske modellen fikk et voldsomt vendepunkt da Marilyn Monroe kastet klærne for Playboy i 1953. Inntil da var det få som hadde benyttet seg av fotografier, og selv om modellen ofte var lettkledd, var det svært sjelden hun var avkledd.

Playboy fikk med dette en enorm suksess. Marilyn viste hud på en ny måte, hun var naken, og hun poserte i utfordrende stillinger med sex i blikket. Stadig flere magasiner ønsket å kopiere den nye stilen, og den moderne pinupen begynte å ta form.

Mange mener også at dette var begynnelsen på slutten for pinupen, da hun gikk fra søt og uskyldig ungpike, til en seksuelt bevisst kvinne.

Først sent på 50-tallet og tidlig på 60-tallet ble fotografier like vanlig som tegninger. Det var også rundt disse tider Bettie Page gjorde sin entré, og det ble stadig vanligere å mikse den klassiske pinup-stilen med andre sjangere, som bondage og SM.

Dette var imidlertid ulovlig, og det var langt ifra stuerent å være i besittelse av slike bilder. Page stilte opp på en rekke uskyldige SM- og bondagefilmer, noe som sjokkerte en hel verden. Til tross for dette vant hun stadig større terreng, og ble verdenskjent på kort tid.

Fra pin-up til glamourmodell

Dagens glamourmodell kan på mange måter sies å være en moderne pinup. Våre egne glamourmodeller, som Helene Rask, Aylar og Triana Iglesias, har kastet klærne i FHM, Playboy og Vi Menn.

Sexfilmen som rystet verden

Dermed er pinupen ikke lenger mystisk og uoppnåelig slik hun en gang var, og dette kan være årsaken til at den klassiske skjønnheten fra 40-tallet stadig vinner nytt terreng.

Det finnes modeller som gjenspeiler den klassiske modellen, deriblant Dita von Teese og Josie Lee. Dita von Teese er en klassisk skjønnhet, og kjører pinup-stilen fullt ut. Hun er ved flere anledninger blitt kåret til en av verdens best kledde kvinner, og skal ha mye av æren for oppblomstringen av den svært populære burleskdansen.

Vom Teese gir tydelige referanser tilbake til Bettie Page, som av mange regnes som den ekte pinupen.

Pinup-stilen er for alvor tilbake i dagens motebilde. Nå er den sexy, men sjenerte stilen tilbake på en ny og spennende måte.

Unge trendikoner som Pixie og Peaches Geldof har latt seg inspirere av den tidløse pinupen, og Dita von Teese lanserte nylig sin egen undertøyskolleksjon inspirert av 40- og 50-tallet.

Les mer om sex og samliv i Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning