Sex og samliv

- Flere kvinner burde kjøpe glidemiddel

Bedrer sexlivet, mener norske sexologer.

GENIALT: - Glidemiddel er genialt, og det er synd for de damene som kvier seg for å kjøpe det, mener Cecilie Kjensli.
GENIALT: - Glidemiddel er genialt, og det er synd for de damene som kvier seg for å kjøpe det, mener Cecilie Kjensli. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Hvis man lever i et monogamt forhold over tid, er det et faktum at man ikke er like kåt og våt som da man var nyforelsket.

Mange kvinner blir frustrerte når de ikke lenger produserer like mye naturlig glidemiddel under samleie, som da de var yngre. Også unge kvinner opplever dette som vanskelig.

- For å sette pris på en "kjappis" vil et par dråper glid være en bra kickstart hvis kroppen og hodet ikke er med i begynnelsen, sier redaktør og sexolog Cecilie Kjensli.

- På mange måter kan det å bli våt, sammenlignes med en manns reisning, sier hun.

- For kvinner er det flaut ikke å bli våt, på samme måte som det for en mann er flaut ikke å "få den opp".

Et tabu for kvinner

Å gå til anskaffelse av glidemiddel er et lite tabu i norsk kultur.

Kjensli tror dette henger sammen med oppfatninger om at man er "inntørka", eller at man har gått ut på dato. Enkelte kvinner kjenner også på at det å ikke bli våt, er et nederlag på linje med ikke å få ereksjon - selv om man har lyst.

- Glidemiddel er genialt enten man har behov for det eller ikke, og det er synd for de damene som kvier seg for å kjøpe det, mener Kjensli.

- En voksen dame kontaktet meg fordi hun hadde smerter i underlivet når hun hadde sex, og hun hadde snakket med legen og til og med vært hos gynekolog. Ingen av disse hadde foreslått at hun skulle prøve glidemiddel, noe jeg gjorde, og det funka! Smertene forsvant, sier Kjensli.

Sirkulasjon

Lubrikasjon:

Lubrikasjon, lubrikant, den fuktighet som utskilles i skjeden under seksuell opphisselse, også kalt smørevæske. Dette skjer ved utsondring av sekret gjennom skjedeveggen, fra kjertlene langs urinrøret og den fuktighet som utskilles fra de bartholinske kjertler. Dersom en kvinne produserer for lite fuktighet ved opphisselse, kan det være aktuelt å bruke glidemiddel (lubrikanter), for å unngå ubehag og smerter ved samleie.

Kilde: Store norske leksikon

Manglende lubrikasjon (fuktighet i skjeden, se faktaramme) dreier seg om økt sirkulasjon til en del av kroppen - og ereksjon av klitoris, som faktisk er 12 cm lang, og befinner seg inne i kvinnens kropp.

- Klitoris blir som oftest erigert ved stimulans og direkte berøring. Dersom kvinnens klitoris ikke blir erigert, blir hun heller ikke våt, sier sexolog Gro Isachsen.

- Økt lubrikasjon henger sammen med et velfungerende bekken, med tilstrekkelig blodforsyning til at du blir erigert. Kvinner blir erigert ved at det samler seg blod og blodet blir værende i og rundt kjønnet. Skjeden blir da lengre og trekker seg opp og inn, samtidig som den økte blodgjennomstrømmingen er med på å utløse lubrikasjonen, skriver Isachsen.

En del av livet

- Det er sikkert mye uvitenhet som er skylden for at kvinner ikke har glidemiddel i nattbordskuffen, tror Kjensli.

Hun mener vannbasert glid generelt sett er best, men folk har ulike preferanser.

- Det finnes utrolig mange forskjellige typer glidemiddel på markedet. Folk er forskjellige, og innholdet i produktene varierer, altså graden av silikon middelet innehar. Men uansett er det vel ikke så nøye? Man må prøve seg litt fram. Det er som med fuktighetskrem og sjampoer, og vi har alle våre favoritter. Selv liker jeg den svenske glidemiddelprodusenten Swede veldig godt, sier Kjensli.

- Jeg har inntrykk av at det går mye mindre glidemiddel i Norge enn for eksempel USA. Der selges det mye, og det er kanskje ikke så rart. Det er det blant annet mange flere omskårede menn, som ikke har en forhud å skyve med når de onanerer, sier hun.

Men selv om løsningen på problemet, i alle fall på et overflatisk plan, finnes i butikkhyllene på helt ordinære apotek, kvier norske kvinner seg for å kjøpe glidemidler.

- Det oppleves som et nederlag, sier Kjensli.

Et vanlig problem

- Jeg har et stort problem når jeg har samleie - jeg blir ikke våt! Jeg føler meg tent hele tida og tenker ofte på sex. Har forstått at det gjerne kan være psykologiske grunner til at det blir slik, men det er ingenting i veien med meg på den måten, skriver "Fortvilet" (20) på legenettstedet DoktorOnline.no.

KLITORISSTIMULERING: - Seksualundervisning om den gode sexen er nesten ikke-eksisterende, sier sexolog Gro Isachsen.
KLITORISSTIMULERING: - Seksualundervisning om den gode sexen er nesten ikke-eksisterende, sier sexolog Gro Isachsen. Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX

Ekspertene

Gro Isachsen er sexolog, og har også studier i sexologi, også studert psykologi, sosiologi, pedagogikk, spesialpedagogikk og transaksjonsanalyse. Isachsen er også uttdannet spesialpedagog med atferdsendring som spesialområde. Er leder av Klinikk Sexologen i Oslo, og har flere års erfaring i sexologisk rådgiving og terapi. Ved klinikken tar hun i mot par og single fra hele landet med ulike problemer knyttet til seksualitet for sexologisk rådgiving og samtaleterapi.

Hun har også forfattet en rekke bøker om temaet, som "Sex - ja takk!", "Mer sex, takk!", "Spør Gro om sex" og "Mer Lyst" og har vært ansvarlig for forum for seksualitet hos Doktor Online siden 2001, der man kan stille spørsmål til ekspertene.

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no og innehaver av den erotiske nettbutikken CecilieKjensli.no. Hun bruker sin egen og andres seksuelle erfaring til å inspirere folk til mer sex i hverdagen.

Hun mener at det verken er lite lyst, tanker om andre ting, urolighet i kroppen eller for korte forspill som er årsaken.

- Det er skikkelig frustrerende når man er så kåt!, skriver hun.

- Kan p-piller ha en slik effekt? Kan måten jeg barberer meg på ha noe å si? Jeg har også hatt behandling for condylomer, hvor jeg brukte et penslingsmiddel. Kan dette ha "etset" bort noen nervetråder eller lignende?, skriver 20-åringen, og understreker at hun kjempekåt.

- Og jeg føler meg våt, men det er trangt og knusktørt der inne, skriver "Fortvilet", og legger til:

- Jeg er ikke interessert i å bruke glidemiddel.

Skaff deg glid

Sexolog Isachsen anbefaler på det sterkeste at "Fortvilet" investerer i et glidemiddel mens hun trener opp underlivet, slik at samleiene blir mindre smertefulle i mellomtiden.

- Det er ikke noe nederlag å ta i bruk de hjelpemidler som finnes. Resultatet kan ellers bli at du får mer gnagsår enn nytelse, noe som senere kan gå ut over lyst og tenning, er rådet.

Forskjellige typer

Her er en oversikt:

Vannbaserte: Vannbaserte glidemidler er bra for bruk med både latexkondomer (som er de vanligste) og plastkondomer. Glidemiddelet har en geléaktig, fast konsistens. Glideeffekten kan avta etter en stund. Vannbasert glidemiddel er utmerket å bruke til alle former for sex, med seg selv eller med andre, når du bruker sexleketøy eller trenger å sette inn en tampong.

Silikonbaserte: Silikonbasert glidemiddel gir en enda smidigere og mer silkeaktig følelse. Den er drøyere i bruk (men dyrere i innkjøp) enn vannbaserte glidemidler. Bruk ikke silikonbasert glidemiddel med kondom eller sexleketøy laget av silikon. Da kan produktet bli ødelagt. Akkurat som med vannbaserte glidemidler kan du bruke silikonbasert glidemiddel sammen med både latex- og plastkondomer.

Oljebaserte: Oljebaserte glidemidler kan ikke benyttes sammen med latexkondomer, fordi oljen bryter ned latexgummien og kondomet kan gå i stykker. Tenk også på at det ikke er like lett å vaske bort som andre glidemidler, og dette kan skape et bakterievennlig miljø som kan gi opphav til soppinfeksjoner og andre ubehageligheter.

Anal: Glidemiddel brukes også for anal penetrering fordi analen ikke produserer sitt eget glidemiddel. Sex blir deiligere og risikoen for å skade seg selv eller andre avtar.

(KIlde: rfsu)

Les også:

Kvinnens skjulte underliv

Her er kvinnens erogene soner

Alt om penis

"HIlde (43) hadde sex 17 ganger på én dag

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning