Seksualterapi

Det tar en time i uken å endre sexlivet

Klassisk seksualterapi som virker.

SENSUALITETSTRENING: Treningen er en god metode for å avlære den kjappe sexen, og lærer menn å nyte fremfor kjapt for å prestere og komme.
SENSUALITETSTRENING: Treningen er en god metode for å avlære den kjappe sexen, og lærer menn å nyte fremfor kjapt for å prestere og komme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Klikk Helse har tidligere skrevet om sensualitetstrening for nybegynnere, som innebærer at man i en periode har samleieforbud, men i stedet setter av tid til å berøre hverandres kropper med hendene, men da uten å inkludere kjønnsorganene.

Målet er ikke orgasme

Sexolog Gro Isachsen, ekspert på Doktor Online, tar sensualitetstreningen litt videre i denne ukens artikkel. Det er tid for å inkludere kjønnsorganene, og etter hvert også å oppheve samleieforbudet.

- Sett av god tid, minst én time, med minimum en halv times kjæling for hver, og minst én gang i uka, gjerne oftere. For å få et godt resultat er det viktig at atmosfæren er avslappet. Dersom berøringen kjennes helt feil for den som blir kjælt med, kan dere eventuelt gå tilbake til sensualitetstrening for nybegynnere, til hun eller han føler seg tryggere i situasjonen, sier Isachsen.

Sensualitetstrening for nybegynnere inkluderer ikke kjønnsorganene, men det gjør denne treningen for viderekomne.

Bli godt kjent med partneren

Akkurat som ved sensualitetstrening for nybegynnere, er heller ikke målet med sensualitetstrening for viderekomne å oppnå orgasme.

Det viktigste er å bli godt kjent med sine egne og partnerens erogene soner, klare å formidle hvordan kjærtegnene kjennes, og bruke god tid på å nyte.

- Om så skjer etter at dere har prøvd en forsiktigere variant noen ganger, er det greit, men det er ikke målet. Den som blir kjælt med, har også hele tiden mulighet til å stoppe aktiviteter som føles for intime eller ikke kjennes gode, sier Isachsen som skriver utførlig om metoden i sin bok «Mer lyst!».

Gi og motta kjærtegn

Sensualitetstreningen lærer mange å konsentrere seg om hver sin rolle, den givende og den mottakende.

Mange lærer å sette pris på å gi nytelse og finner ut at det å kjæle med partneren er minst like viktig som å motta kjærtegn.

- Siden treningen skal fremme kommunikasjonen mellom partene, er det enkelte par som finner en ny og nytelsesorientert måte å ha sex på, der begge lærer seg å tilfredsstille den andre uten at deres egen tilfredsstillelse settes til side, sier hun.

I neste omgang skal også paret bruke erfaringene fra treningen under sex. Mange synes også det er godt å bruke dette treningsprogrammet som forspill, etter at man har begynt å ha sex igjen.

Kjæle med hverandre

- Nå er tiden er inne for å komme bort fra definerte mottaker- og giverroller. Nå skal dere i stedet prøve å kjæle med hverandre slik dere sikkert har gjort tidligere, med slik at giver- og mottakerrollen veksler etter hvert som det kjennes naturlig. Mange foretrekker å starte med klær på, for så å kaste plagg for plagg etter hvert som tryggheten i situasjonen øker, sier Isachsen.

Mange synes også at det å ha en rolle der deres eneste oppgave er å være til stede i sin egen nytelse, gir en helt ny ro og helt nye høyder i orgasmeopplevelsen.

Avlærer kjapp sex

Såkalt genitial sensualitetstrening, også kalt erotisk massasje, brukes også for å avlære den kjappe sexen som ofte er ødeleggende for kvinners lyst.

- De fleste kvinner vil få en helt annen nytelse når de får tid til å tenne og tilstrekkelig klitorisstimulering. Når kvinnen nyter, har også mannen stor glede av den visuelle opplevelsen det er å se og kjenne henne nyte og deltar med hele seg, både hjerte og kropp, sier Isachsen.

Avlære kjapp sex

Overlege i psykiatri og spesialist i klinisk sexologi (NACS) Haakon Aars, er enig med Isachsen i at kjapp sex må kunne kobles til ulyst og liten seksuell tilfredsstillelse hos et flertall kvinner.

- Ja, jeg er enig med Gro, fordi rent fysiologisk har kvinner en litt mer langsom tenningskurve enn menn, og trenger mer tid til å tennes. Så ofte er de på vei til å tennes når han kanskje allerede har kommet. Det er jo ikke særlig bra for henne, sier Aars.

- Sensualitetstrening, også som en metode for å avlære den kjappe sexen, er derfor et godt råd - også til menn, spesielt for å lære menn mer å nyte fremfor kjapt for å prestere og komme, sier Aars, som har skrevet fagboken «Menns seksualitet».

Sensitivitetstrening for viderekomne

Start gjerne med å ta en dusj i fellesskap eller hver for dere. Finn så behagelige stillinger for begge. Den ene legger seg deretter ned og mottar kjærtegn. Bruk gjerne en massasjeolje eller en lotion.

Begynn med baksiden av kroppen og kjærtegn suksessivt nedover; ikke glem nakke, hals, armer og hender.

NYTELSE: Når kvinnen nyter, har også mannen stor glede av den visuelle opplevelsen det er å se og kjenne henne nyte og deltar med hele seg, både hjerte og kropp.
NYTELSE: Når kvinnen nyter, har også mannen stor glede av den visuelle opplevelsen det er å se og kjenne henne nyte og deltar med hele seg, både hjerte og kropp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Når dere kommer til ekstra følsomme områder, kan dere nå dvele ved dem, for eksempel rumpa, baksiden av lårene, mellomkjøttet, pungen, hele kjønnsorganet og hos henne også klitoris.

  • Utforsk nye, erogene områder:

Stryk og trykk med fingrene og håndflatene om hverandre og konsentrer dere etter hvert om områder som mottakeren gir uttrykk for er spesielt følsomme.

Dere kan også bruke inner- og yttersiden av hånden, fingertuppene og neglene eller andre materialer til å kjærtegne partneren med. Stryk opp og ned og rundt i sirkelbevegelser. Bruk gjerne alle bevegelser som kjennes ekstra gode for mottakeren.

Fortsett fra rumpa og videre nedover baksiden av kroppen på vanlig måte. Mange setter også stor pris på kjæling på øvre del av lårene og rundt den delen av kjønnsorganene som er tilgjengelig fra baksiden av kroppen. Noen liker godt å bli berørt rundt anus.

  • Snakk sammen:

Fortell hverandre om hva som gjør godt, og hva som ikke gjør det. Når dere kommer til forsiden av kroppen, setter mottakeren grenser for hvor lenge for eksempel brystene skal kjærtegnes.

Prøv også forsiktige strykende bevegelser og lett klyping; bruk håndflaten rundt brystet, kjæl med fingrene eller et mykt materiale. Men ikke dvel ved brystene om mottakeren ikke har dette som en erogen sone.

Det gjelder for både kvinner og menn.

Kjæl forsiktig nedover magen og lårene. Kjennes kjærtegnene riktig gode for mottakeren, hender det at han får ereksjon, mens hun kan bli fuktig i skjeden.

  • For ham:

Hvor de erogene sonene hos menn sitter, er høyst individuelt. Noen menn har fortalt at når kjærtegnene blir alt for direkte utløser det prestasjonsangst.

Er han den mottakende part, kjærtegn pungen med lette bevegelser.

Hold forsiktig rundt testiklene og stryk over huden her. Så går du videre til penisen og stryker den både med sirkelbevegelser og forsiktige opp-ned-bevegelser. Legg merke til hans reaksjoner.

Dra gjerne forhuden over hodet og kjenn hvor glatt huden kjennes her. Kjærtegn spesielt undersiden av penishodet. Strengen og området rundt er spesielt følsomme hos de fleste menn. Det er også penishodet. Kjenn etter hvordan penisen forsvinner inn i kroppen hans.

  • For henne:

Alle kroppsdeler kan avansere til å bli erogene soner, men de må øves opp til å bli det. Kvinner må utforske seg selv for å bli kjent med sine erogene soner.

Når det blir hennes tur til å motta kjærtegn på forsiden, må du gi henne god tid før du begynner å kjærtegne for direkte rundt kjønnet. Husk på at hun hele tiden kan avbryte om kjælingen ikke kjennes riktig eller hun synes det blir for intimt.

Stryk først forsiktig med en finger over hele kjønnet. Kjenn deretter forsiktig på de indre kjønnsleppene. Gjør deg godt kjent med hvordan de ser ut, men konsentrer deg etter hvert om klitorisen.

Spør henne hvor og hvordan kjæling kjennes best. Det kan være på venstre eller høyre side, eller midt oppå klitoris. Fortsett deretter med sensitivitetstrening ned mot føttene og avslutt med en lett fotmassasje.

Etter å ha fulgt treningsprogrammet noen ganger, kan man avansere ytterligere, og bruke munnen på deler av kroppen.

Tekkelig munnsex, kaller vi dette.

Sett en tidsramme

Bestem dere på forhånd for hvor lenge dere skal holde på med dette prosjektet med å bli kjent med hverandres intime gleder. 14 dager, tre uker, en måned? Husk på å sette av tid og prioritere sensitivitetstreningen.

Det gir gode erfaringer å prioritere hverandre og sette av tid til kjæling. Dere vil også ha nytte av kunnskapen om den andres kropp når dere senere kjenner at kommunikasjonen flyter uhemmet, all sjenanse er tilbakelagt og sex ikke bare forbindes med samleie, men blir mer helhetlige, sanselige opplevelser.

Kilde: Sexolog Gro Isachsen, Mer lyst, takk (Cappelen Damm 2010).

Les også:

Munnsexen menn elsker

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Dette gjør kvinner feil i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning