Fetisjer:

BDSM for nybegynnere

«Jeg skulle ønske han ikke var så innmari hensynsfull hele tiden. Han spør hele tiden om det er for hardt, eller om jeg vil ha det hardere».

BDSM LIGHT: Prøv dere gjerne fram, men vær vár for signalene, råder psykolog.
BDSM LIGHT: Prøv dere gjerne fram, men vær vár for signalene, råder psykolog. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

To be or not to, be, skrev William Shakespeare i Hamlet. Eller kanskje skulle vi heller si «To be a slave or not to be a slave?» Shakespeare skrev nemlig også følgende, i sin Sonette 57:

«Being your slave, what should I do but tend upon the hours and times of your desire? I have no precious time at all to spend. Nor services to do till you require».

- Jeg tror det bor en liten BDSM'er i oss alle og mye av det folk allerede gjør i sengen kan godt ha innslag av dette uten at man tenker over det. Fifty Shades of Grey har nok bare vekket en sovende interesse for BDSM, og bidrar til å gjøre det mer greit og stuerent, sier sexolog Thomas J. Winther.

BDSM er en utvidet forkortelse for sadomasochisme og står helt konkret for: Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism.

- Likevel var BDSM inntil for få år siden en del av diagnosesystemet (det europeiske diagnosesystemet ICD, red.anm.). Dette selv om disse fetisjene alltid har vært en del av folks fantasier og seksualitet, uten at man har satt noe ord på det, sier J. Winther.

En lek med maktforskjeller

BDSM er en lek med roller og maktforskjeller, blir vi forklart.

- Det er de færreste som er hardcore BDSM hele døgnet med et forhold som er basert på dominanse og underkastelse. Det er et rollespill, sier J. Winther.

- Sånne ting som å holde fast, snakke stygt til hverandre og sånn, det handler om å blåse opp de bitene der litt, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs.

Under forutsetning av at begge har lyst, påpeker han.

Fifty Shades of Grey-klisjeen

Det er også en forutsetning at man klarer å oppheve skillet mellom fantasi og virkelighet, skal vi tro Kjøs.

- Fifty Shades of Grey-bøkene spiller for eksempel på at hun er den uskyldige og uvitende, mens han er den overlegne og erfarne, og den som tar styringen. En klisjé jeg synes er skikkelig dust og antifeministisk, men som mange tenner veldig på, sier han.

- Men hvem sier at sex trenger å være politisk korrekt? Skikkelige folk må gjerne leke seg med dette.

Les mer om lek i forholdet her.

Sex med flere sanser

KVINNER FORAN: Hadde ikke kvinnene ledet an og etter hvert begynt å dele moroa med partneren, hadde ikke sexleketøy for menn vært der de er i dag.
KVINNER FORAN: Hadde ikke kvinnene ledet an og etter hvert begynt å dele moroa med partneren, hadde ikke sexleketøy for menn vært der de er i dag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- BDSM handler mye om sanser. Derfor kan det handle om lyden av en pisk heller enn smerten av et slag, sier J. Winther.

- Da kan også være greit å vite at 90 prosent av det man får kjøpt av utstyr er effekter, og ikke ting som gjør veldig vondt. Det skal bare se og høres sånn ut. For de fleste er det sånn at lyd og bilde gjør veldig mye, fortsetter han.

Psykolog Peder Kjøs anbefaler at man enten snakker åpent om hva man liker, eller er vár for signalene når man prøver seg frem.

Utstyr og BDSM-effekter

- Det kan være ulike ting som trigger. Mange er opptatt av utstyret, effektene, andre er nysgjerrige på selve BDSM-praksisen, men vil at selve sexen skal være romantisk og spontan og ikke noe man har kjøpt utstyr til, fremhever Kjøs.

Men dersom det nå er utstyret og effektene man er opptatt av, trenger det ikke være verken dyrt eller laget for formålet, enes ekspertene.

- Å kjøpe noen meter tykt nylontau og noen kroker på Jernia kan man gjøre uten å rødme, sier Kjøs.

- Eller dra båndet av morgenkåpen din, kommer det fra J. Winther.

Hvordan komme i gang?

Her får du også ti nybegynnertips fra Joey W. Hill, som har vært involvert I BDSM-miljøet I tjue år og har utgitt et titalls erotiske bøker.

1. Snakk om det

Dersom du/dere er nybegynnere, gå sakte frem, slapp av og ha det gøy med det. Les for eksempel noe som pirrer fantasien høyt for hverandre, og snakk om hva dere liker eller ikke liker ved det dere leser, uten å dømme eller «pushe» hverandre.

2. Hold dere unna Internett

Selv om dere er forberedte på å ta bildene dere får opp i et Google-søk med en klype salt, vent med surfingen! Å skremme hverandre eller skape dere et bilde av hva BDSM faktisk ikke trenger å være, er det siste dere vil.

Ordliste

Her er noen vanlige BDSM-begreper. Det er viktig å huske at begrepene er flytende, og det finnes ingen reel definisjonsmakt om hva som er «ekte BDSM», utenom det som har med sikkerhet og samtykke å gjøre. Det vil antagelig finnes flere som mener at definisjonen ikke er inkluderende nok. Det er også viktig å påpeke at det finnes gradsforskjeller og at båsene ikke er stabile.

BDSM: Samtykkende og erotisk rollelek rundt makt og smerte. Forkortelse for Bondage, Disiplin, Dominans, Submission (Underkastelse), Sadisme, Masochisme.

Bondage: Restriksjonslek innen BDSM. Eksempel: tau, lenker, håndjern, silketørkle, bur, gladpack, tvangstrøye, etc. For mange henspiller ordet også på den følelsesmessige bindingen mellom partene.

Disiplin: Tukt, gammeldags oppdragelse, lydighet og det å følge ordrer.

Dominant: Parten som har en seksuell identitet eller preferanse for å være den styrende parten.

Underdanig: Parten som har en seksuell identitet eller preferanse for å gi fra seg styringen.

Sadist: Parten som har en seksuell identitet eller preferanse for å påføre ikke-skadende smerte.

Masochist: Parten som har en seksuell identitet eller preferanse å bli påført ikke-skadende smerte innen BDSM.

Sadomasochisme: Seksuell identitet eller preferanse for å samtykkende gi eller motta ikke-skadende smerte og/eller kontroll.

Switch: Rollebytter. Eksempelvis fra underdanig til dominant.

Fetisjisme Seksuell identitet, orientering eller preferanse der ikke-genitale kroppsdeler, gjenstander, materialer eller handlinger er fokus for seksuell tilfredsstillelse (lær, sko, tau, føtter, pupper, urinering).

Kilde: Brosjyren BDSM Berikende samspill, utgitt av SMil Norge med støtte fra Helsedirektoratet

3. Innfør et sikkerhetsord

Som nybegynner er man gjerne litt ekstra redd for å gjøre den andre vondt. Da kan det være greit å ha et sikkerhetsord som dere kan bruke for og helt enkelt få den andre til å stoppe eller roe ned dersom noe ikke føles greit. Nei, slutt og ikke gjør det kan nemlig fort miste sin makt dersom dere er langt inne i rollene som dominant og underdanig.

4. Ikke døm hverandre

Vel så viktig er det at dere aksepterer at tiltak som å innføre sikkerhetsord er bra for begge. Det dreier seg på ingen måte om å ha mistro til den andres rolle som dominant. Først når dere har skjønt slike ting, er dere klare for å ta det et steg videre.

5. Ingen verktøy - start enkelt

BDSM er først og fremst psykologi, illusjonen om at man blir dominert seksuelt er det som tenner. Dette kan man naturlig nok oppnå uten en eneste pisk eller håndjern. For eksempel kan kjæresten din be deg om å legge deg på sengen, holde i hodegjerdet og spre bena. Kanskje binder han t-skjorten sin foran øynene dine, før han begynner å tilfredsstille deg som ved normalt forspill.

6. Noen enkle verktøy

Dersom ovenstående var vellykket må dere nå gjerne kjøpe litt passende utstyr, som myke mansjetter, et blindfold som sitter godt eller annet som dere føler kan være med på å sette dere i den rette stemningen.

7. «Spanking»

Såkalt spanking eller ris handler om å slå partneren på rumpa, og er noe mange forbinder med røff sex. Dette kan gjøres både forsiktig og kjærlig. Blir dere varmere i trøya må dere gjerne variere med hvilke stillinger dere gjør dette i.

8. Bruk språket

Det å bruke kallenavn på hverandre er vanlig i BDSM, men det er ingen som sier at dere må kalle hverandre for slaver eller slavinner, og det kan fort bli komisk dersom man ikke er helt «der». Det ligger likevel mye makt i ord så bare det å være mer bestemt i måten man snakker til partneren sin på.

9. Søk dere ut

Dersom dere er interesserte i å ta det enda videre finnes det mye informasjon å hente på nettet, som via nettsidene til Norsk forening for sadomasochister og fetisjister eller i brosjyren BDSM Berikende samspill, utgitt av SMil Norge med støtte fra Helsedirektoratet

10. Hva nå?

Når dere begge er komfortable med de grunnleggende aspektene ved BDSM-lek, kan dere vurdere om dere vil ta det videre. Husk da at jo lenger dere tar det, jo mer kunnskap kreves. Å stramme stropper for hardt rundt håndledd eller å bruke en «paddle» feil kan sette en stopper for moroa.

Kilde: Joey W. Hill, The celebritycafe.com

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Nordmenn elsker gruppesex

10 overraskende sexstatistikker

Her er de ekte filmsex-scenene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning