Erogene soner

75 prosent kvinner oppnår ikke orgasme ved vanlig samleie

Her er kvinnens erogene soner.

KVINNENS EROGENE SONER: Vet du hvor de befinner seg? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
KVINNENS EROGENE SONER: Vet du hvor de befinner seg? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Mannens penis kan ofte fremstilles humoristisk som hans eneste erogene sone, men tilsvarende er det lett å glemme at kvinners kjønnsorgan er like følsomt som mannens, og at store deler av det er skjult.

Erogene soner inkludert klitoris

- Huden til menn er ikke følelsesløs selv om mye i kulturen presenterer dem slik, og kvinner vil ikke bare bli tatt på huden, kinnet og hendene, men vil også bli berørt ordentlig på kjønnsorganet, sier Stine Kühle-Hansen, seksualunderviser (NACS) som har laget en rekke utstillinger og foredrag om berøringenes helsegevinst og håndverk.

Hun er opptatt av å få frem at det er enkelt å tilfredsstille en kvinne hvis man ikke alltid tror at det må gjøres via samleiet.

- Den største myten om kvinnens erogene soner er at et par skal oppnå orgasme synkront via samleie, mens de mye lettere oppnår klimaks samtidig via andre enklere teknikker som for eksempel fingring og suging på hverandre samtidig, sier seksualunderviseren, som ofte holder foredrag om onanikunsten.

75 prosent kvinner oppnår ikke orgasme ved penetrering i skjeden, ifølge en rapport av sexologen Shere Hite.

Kühle-Hansen understreker at kvinner oppnår orgasme lettere ved at klitorishodet blir stimulert.

Kvinnens typiske erogene soner

Det er likevel noen soner på kroppen som regnes som typiske erogene for kvinner.

Man må bare være klar over at det er individuelt hvilke kvinner som opplever dem som erogene, altså om berøring av disse gir seksuell opphisselse.

- Det er rundt munnen, kjønnsorganene og anus som regnes som de mest følsomme områdene hos både menn og kvinner, sier Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), men påpeker at det også er noen som synes det er deilig å bli tatt på områder som ikke har noe å gjøre med «disse veldig følsomme» områdene i det hele tatt.

- Alle kroppsåpninger uavhengig av kjønn er rikt forsynt med nerveender, derfor er steder som munn, nese, øyne, øre, brystknopp, urinåpning, skjedeåpning og anus veldig følsomme hos kvinnen. Klitoris er mest følsom med 8000 nerveender, sier Kühle-Hansen.

Kvinnens ukjente erogene soner

Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), tror det er mange som ikke «gidder» å bruke tid på å finne de erogene sonene.

- Det er ofte om å gjøre å bli fort tent og om å gjøre å få orgasme, men hvis man tar den lengste veien frem til man ligger med hverandre, da finner man ganske mange erogene soner altså, sier hun, og tipser om sensualitetstrening som handler om å få bort samleiefokuset og berøre hverandre en av gangen.

Et par glemte soner er dessuten føttene og magen, ifølge Kühle-Hansen, som forteller at det handler like mye om at mange misliker egne tær, egen lukt eller er redd den andre misliker tær, og hva gjelder magen er dette den delen de fleste er misfornøyd med. 

- Seksuell opphisselse (kåthet) øker dessuten, jo mer man tar hånd om sine favoritterogene soner. Har man først fått orgasme på en erogen sone er det lettere å få det på andre rett etterpå hvis man investerer tid og intensitet der. En orgasme er ikke en endestasjon, forklarer hun.

Erogene soner følger person, ikke kjønn

Kühle-Hansen pleier å understreke at erogene soner følger person, ikke kjønn.

- Jeg har for eksempel sett at enkelte menn får lettere orgasme ved bryststimuli og at enkelte kvinner ikke får det. Personens egen forventning og innstilling kan nærmest skru på og av deler eller soner på kroppen, sier Kühle-Hansen. 

- Mens noen kvinner ikke liker å bli berørt på brystene fordi de synes at de er for små eller for store, så er det også menn som ikke liker å bli berørt rundt anus, forteller Aasland.

Slike grenser må i alle tilfeller respekteres, ifølge seksualrådgiverne.

Erogene soner sitter i hjernen

- Kroppen er egentlig følsom overalt, men minner bestemmer i stor grad hvor dine favorittsoner er. En person kan bli minst følsom på de stedene av kroppen som hun/han ikke er fornøyd med eller har opplevd dårlige erfaringer med. Hjernen kan stenge av erogene soner for å slippe å minnes et overgrep, sier Kühle-Hansen.

- En erogen sone "får så mange nerver" vi gir den med tankene våre. Selvfølgelig er styrken på erogene soner mye styrt av ubevisste spor og assosiasjoner. Men vi kan også bevisst påvirke sonene ved å snakke positivt om dem og berøre dem anerkjennende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTFORSK: Det finnes plenty av erogene soner - det gjelder bare å finne dem. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
UTFORSK: Det finnes plenty av erogene soner - det gjelder bare å finne dem. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Noen følsomme områder

Kjønnsorganer

Deler av vulva, spesielt klitoris, er veldig følsom og regnes som en erogen sone. Selv om vagina/skjeden ikke er særlig følsom totalt sett, er det de ytterste to-tre centimetrene som er følsomme i mer eller mindre grad. Innenfor disse har ikke skjeden så mange følereseptorer, og dermed er ikke skjeden så veldig følsom heller.

Perineum bør også nevnes, området mellom skjedeinngangen og endetarmsåpningen hos kvinner. Dette området tåler en del stimulering. Tilsvarende er anus en nerverik sone hos begge kjønn. Urinrørsåpningen regnes også som svært følsom og noen kvinner liker stimulering her, spesielt i begynnelsen av akten fordi det kan være smertefullt for kvinnen å bli stimulert direkte på klitoristappen før organet er ordentlig erigert.

Mellom to-fire centimeter inn i skjeden, på fremre skjedevegg, oppgir også noen kvinner å ha et ekstra følsomt område som kalles G-punktet. Fagpersoner mener at det bør nevnes selv om det er omdiskutert om det finnes.

Dypest i skjeden finner vi livmortappen, samt AFE, anterior fornix, som er erogene soner for noen, mens støt mot livmortappen oppleves ubehagelig for ande. Om støt i skjede oppleves godt, er avhengig av hvor kåt og våt kvinnen er. Smerteterskelen blir høyere jo mer kåt man er i følge målinger.

Munn (tunge og lepper)

Leppene og tungen er følsomme områder som kan bli stimulert ved kyssing og slikking. "Gomme-orgasme" kan oppnås ved å tøye gommene (den delen av kjeven der tennene sitter) og ble registrert av Kinsey-rapporten på 50-tallet. Noen opplever stor nytelse av at kjeven blir trukket nedover eller en gagball.

Ører

Noen liker å bli hvisket og pustet inn i øret, og tilsvarende slikking, biting, kjæling og/eller kyssing på og rundt øret, spesielt området bak øreflippen. Ørerelaterte orgasmer har blant annet vært oppnådd hos personer med lammelser fra halsen og ned.

Hodebunn

En forsiktig hodebunnsmassasje eller stimulering nær hårfolliklene kan oppleves avslappende eller til og med ekstremt stimulerende. Rufsing og drag i håret kan være orgasmeutløsende hvis man ligger på kanten av klimaks.

Hals

Nakken, både kravebeinet og baksiden er veldig følsomme områder hos både menn og kvinner, og kan bli stimulert ved slikking, kyssing og forsiktig kjæling. Noen liker også å bli bitt i halsen, ofte såpass hardt at et «kjærlighetsbitt» blir synlig. Nakkekyss og kjærtegn er kjente triggere som kan tenne lysten hos mange.

Bryst/brystknopper

Å få brystene og brystknoppene stimulert med hender, fingre, tær og/eller med munn, lepper, tenner, tunge oppleves deilig for mange. Intens stimulering av brystknoppene kan også sette fart på produksjonen av oxytocin og prolaktin som kan ha en effekt på kjønnsorganene, og noen - uavhengig av kjønn - kan oppnå orgasme av dette alene.

Mage og navle

Mange liker å bli stimulert her (kyssing, biting, kloring, kiling, kjæling), særlig nær underlivet. Det kan trigge sterk opphisselse hos både menn og kvinner, hos noen sterkere enn stimulering av kjønnsorganene. Navlen regnes også som en erogen sone fordi den har økt følsomhet, og noen mener at å berøre den med en finger eller tungespissen kan trigge erotiske følelser.

Halebein

Halebeinet, lokalisert nær basen av ryggraden og rett ovenfor anus, regnes som en erogen sone.

Armer

Huden på armene, og særlig den mykere huden på innsiden av armene og i på undersiden av «bøyen», er veldig følsomme for manuell eller oral stimulering. I noen tilfeller kan dette føre til klitoral/vaginal orgasme uten berøring av andre områder.

Armhuler

Noen opplever armhulene som erogene soner. Er man allerede litt kåt er det lettere å ikke bli kilen når disse følsomme hulene stimuleres.

Fingre

Fingertuppene har mange nerver og responderer på lett berøring med tungen, lett kloring med neglene eller ved å få strøket tennene over dem. Etter tungen er dette den nest mest følsomme delen av den menneskelige kroppen. Suging av fingre gir ofte sterk seksuell tenning fordi det assosieres til oralsex.

Bein

Lårene kan være følsomme for berøring, eller prøv å kjærtegne på baksiden av beina og knærne.

Føtter og tær

På grunn av konsentrasjonen nerveender i fotsålen og andre deler av foten, og trolig også det nære forholdet til området av hjernen som har å gjøre med sanseopplevelser fra kjønnsorganene, gjør at fornemmelsene som følge av suging, slikking og massasje av føttene vil være nytelsesfullt for noen.

Kilder: Wikipedia og Stine Kühle-Hansen, autorisert seksualunderviser, NACS (Nordic Association for Clinical Sexology) og anbefales blant annet av Norsk forening for klinisk sexologi som ressursperson hva gjelder kvinnens seksualitet og orgasmer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning