Pigmentflekker

Slik demper du pigmentflekker

Tipsene du trenger mot pigmentflekker i ansiktet.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker i ansiktet kommer vanligvis at soleksponering, og årsaker som arv og gener kan du ikke gjøre noe med. Du kan imidlertid dempe pigmentflekkene med noen forhåndsregler. FOTO: Getty Images.
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker i ansiktet kommer vanligvis at soleksponering, og årsaker som arv og gener kan du ikke gjøre noe med. Du kan imidlertid dempe pigmentflekkene med noen forhåndsregler. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Lege og forfatter av boken «Frisk Hud», Rolah Lønning, sier det er flere årsaker til hvorfor du får pigmentflekker, og sollys spiller en avgjørende rolle.

- Pigmentflekker dannes når et overskudd av hudens pigment, kalt melanin, danner avleiringer i huden. Det gir områder og flekker som er mørkere enn resten av huden, forklarer Lønning.

Hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer, sier de vanligste pigmentflekkene er lentigo solare, også kalt leverflekker eller solflekker.

- Forekomsten øker med alderen, og vi ser at hudtype og arv er av betydning. Den største risikofaktoren er soleksponering, men flekkene er ufarlige i seg selv.

Vanlig med pigmentflekker

Spesielt de mørke flekkene som oppstår over leppen og på kinn, gjerne etter hormonelle endringer ved graviditet eller bruk av medikamenter, kan oppleves som plagsomme.

- Etter fylte 30 vil antallet melanocytter (pigmentproduserende celler, journ.anm.) reduseres med 6-8 prosent per tiår. Dette fører til en mer skjoldete og misfarget hud, forklarer hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Ifølge Stokke er den vanligste fargeforandringen leverflekker som opptrer som flate, brune flekker og vises på UV-eksponerte områder som ansikt og hender.

- 90 prosent av alle lyshudede over 60 år har disse flekkene. Til forskjell fra fregner, blir ikke pigmentflekkene borte om vinteren, forteller Stokke.

Slik unngår du pigmentflekker i ansiktet

Selv om pigmentflekker er både vanlige og ufarlige i seg selv, er det ifølge ekspertene fortsatt mulig å unngå dem med riktige rutiner.

- Beskytt deg mot solen, bruk en bredspektret solkrem, hatt og beskyttende tøy om du er spesielt utsatt for pigmentflekker, råder Lønning.

- Særlig de hormonelle triggerfaktorene som graviditet eller medisinering er vanskelige å gjøre noe med, men høy UV-beskyttelse hver dag er det viktigste du selv kan gjøre, legger hun til.

Behandling av elasma

Har pigmentflekkene først oppstått, er det flere tiltak du kan igangsette for å bedre pigmentflekkens utseende.

Hudlegen har gode tips for deg som opplever pigmentflekker i forbindelse med graviditet og fødsel.

- Melasma er en form for økt pigmentering i ansiktet som oftest oppstår hos kvinner der risikofaktorer er sollys, p-piller og graviditet, forklarer Veer, og fortsetter:

- Hyperpigmentering på overleppen, kinn og pannen er de vanligste utslagsområdene. Behandling kan være A-vitaminsyrer (retinoider), hydroquinone og kojisyre, som alle virker blekende på pigmentflekkene.

Fjerne pigmentflekker

Lønning opplyser om at pigmentflekker kan behandles på flere måter, og at det finnes både reseptfrie og reseptbelagte kremer som kan hjelpe.

- Medisinske peelinger er ofte effektive for overfladiske flekker, mens dermaruller virker dypere og kan gi antialdrende effekt i tillegg.

Dermaruller er en relativt ny hudbehandling hvor små, skarpe nåler rulles over hudoverflaten for å fremskynde hudcellefornyelsen. Man reparerer altså skadet hud ved å tvinge frem en ny og friskere hud.

- Det finnes også diverse laserbehandlinger som kan ha en god effekt på pigmentflekkene, legger Lønning til.

Les også: Dette kjennetegner den sensitive huden

Behandle pigmentflekker hjemme

Hjemmerutinen din for å behandle pigmentflekker og ujevn pigmentering, vil ifølge Stokke være mest effektiv dersom du bytter ut din normale hudpleierutine med et komplett behandlingssystem for en jevn og klar hud.

Stokke anbefaler følgende tre steg:

1. Eksfoliering

Hjemmerutinen din bør inneholde en eksfoliant, også kjent som peeling eller skrubb, som fjerner døde hudceller fra hudoverflaten.

- Eksfoliering gjør ikke bare huden myk og glatt, men øker også celleomsetningshastigheten og fjerner pigmenterte celler raskere.

- I tillegg vil eksfoliering gjøre det lettere for aktive ingredienser å absorberes i huden. AHA-syrer er effektive, særlig melkesyre, som i tillegg til å eksfoliere også har en lysnende effekt på pigmentering.

2. Dyptvirkende produkter

Du bør også bruke dyptvirkende, aktive produkter som forebygger og behandler pigmentflekker.

- Disse inneholder høye konsentrasjoner av aktive stoffer og skal derfor brukes under andre produkter morgen og kveld for kontinuerlig å kunne balansere pigmentproduksjonen på cellenivå.

3. Beskyttelse

For å oppnå vedvarende resultater og forebygge ny pigmentering, er daglig beskyttelse med minimum SPF15 helt nødvendig.

- Pass på at den daglige fuktighetskremen er full av fuktighetsgivende og lysnende ingredienser som gjør huden lys og klar. En beskyttende nattkrem med lysnende ingredienser vil også øke konsentrasjonen av aktive stoffer, slik at resultatene kommer raskere.

Les også: Slik blir du kvitt mørke ringer under øynene

Realistiske forventninger

Selv om både forebygging, profesjonell behandling og gode hjemmerutiner kan gjøre mye for å forbedre pigmentflekkene dine, sier Stokke du bør ha en realistisk forventning.

- Årsaken til pigmentflekkene dine kan være sammensatte. Det er lite sannsynlig at det pigmenterte området forsvinner totalt, men får du til en 75 prosent lysning skal du være meget fornøyd.

Hudpleieren anbefaler også å igangsette behandling av pigmentflekker om vinteren.

- Fordi UV-eksponering er den viktigste triggerfaktoren, er vinteren den beste tiden for aktivt å behandle misfarging og gi huden en anledning til å bli jevn og lys.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning