Mitt beste helsetips

– Livet er for kort til å irritere seg

Irriterer man seg over andre, går det bare ut over en selv, mener Thomas Hylland Eriksen, som tyr til snømåking når han må slappe av.

MANGE JERN I ILDEN: Thomas Hylland Eriksen sier at muligheten for stress konstant er til stede i tilværelsen. Les om hvordan han slapper av.
MANGE JERN I ILDEN: Thomas Hylland Eriksen sier at muligheten for stress konstant er til stede i tilværelsen. Les om hvordan han slapper av. Foto: Foto: Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert

Intervjuobjektet

Navn: Thomas Hylland Eriksen

Yrke: Forskningsleder Culcom, universitet i Oslo, professor, forfatter, foreleser

Alder: 46 år

Hvis jeg ikke hadde klart å koble av, ville jeg ha vært død av hjerteinfarkt for lenge siden

Den samfunnsengasjerte sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen, som ble professor bare 33 år gammel, er kjent for kjappe og begeistrede forelesninger.

- Burde meditert

- Siden jeg har mye å gjøre, prøver jeg å få alle de ulike tingene i livet mitt til å henge sammen, så jeg ser helheten i det jeg gjør og ikke bare bitene. Når jeg har opptil fem relativt forskjellige typer jobb hver dag, kan det ofte være vanskelig. Kanskje jeg kunne hatt godt av å meditere noen minutter mellom hvert oppdrag, sier han, spørrende.

Men faktum er at det er en hel del andre ting Thomas Hylland Eriksen gjør for å koble av.

Kobler av med matlaging

- Hvis jeg ikke hadde klart å koble av, ville jeg ha vært død av hjerteinfarkt for lenge siden. Mulighetene for stress er konstant til stede i min tilværelse, sier Hylland Eriksen og ler godt.

- Men jeg takler det, for eksempel ved å lage mat hver dag. Det er jeg veldig glad i. I helgene gjør jeg litt ekstra ut av det, bruker litt tid til å tenke over hva vi skal ha til middag, gjør innkjøp og koser meg med det. Det er en god måte å slappe av på.

Barnevennlig økosalat

Salat er yndlingskost i familien.

- Noe som kom inn i verden i min og din levetid er salat. For da jeg var barn, var det to typer rå grønnsaker, råkost og agurksalat. Og en persilledusk. Ellers så fikk man bare ihjelkokte grønnsaker.

Latter igjen.

- Så salat spiser vi praktisk talt hver dag, og barna mine er også veldig glad i det, i form av epler og avokado og alt sånt som barn liker. Og skal det være tomater i den - og det skal det - ikke sant, så prøver jeg å få tak i sånne som ikke bare smaker vann!

- Tenker du økologisk?

- Ja, det blir ofte økotomater, gjerne de små som smaker som kirsebær.

Les også: Sunt med økologisk

Betaler mer for god smak

Etter hvert som barna er blitt større, blir det ofte en salat som hovedrett.

- Kyllingsalat med brød liker barna veldig godt, jeg tror jammen vi skal ha det i dag, siden jeg nevner det, sier han fornøyd.

- Da kjøper jeg kyllingfileter, steker i strimler med litt urter og krydder, det blir saftigere enn ferdigstekt kylling, og så slipper vi alt saltet og paprikapulveret. Så sant det er å få tak i, så kjøper jeg økologisk. Men det er ikke alltid lett, spesielt fordi det virker som om man er mer opptatt av pris enn kvalitet her til lands.

- Jeg er også opptatt av pris, men synes vi må være villige til å betale litt mer for smak og kvalitet, og tenke mer på hvordan dyrene har det. Jeg synes det er verre... tror jeg tåler litt sprøytemidler, bare det ikke blir altfor mye av det. Hjemme hos ham er det derfor alltid egg fra frittgående høner.

- Jeg spiser gjerne kjøtt, men liker ikke tanken på at dyrene ikke har det bra.

Finn mange gode oppskrifter på kyllingsalater her

Les mer: Klikk Mat

I FENGSEL: I 2004 gikk filosofiprofessor Arne Næss (t.v.) og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen i "fengsel" ved frivillig å gå inn i en celle foran Stortinget. Det gjorde de to professorene for å  vise solidaritet med forfulgte studenter og akademikere i Zimbabwe og Colombia.
I FENGSEL: I 2004 gikk filosofiprofessor Arne Næss (t.v.) og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen i "fengsel" ved frivillig å gå inn i en celle foran Stortinget. Det gjorde de to professorene for å vise solidaritet med forfulgte studenter og akademikere i Zimbabwe og Colombia. Foto: Aas, Erlend

Snusfornuftig januar

Januar er den ene måneden i året familien prøver å spise billig, men sunn mat.

- Da prøver vi å være litt snusfornuftige og sunne. Jeg er ingen fanatiker på noe område, jeg har ikke noe oppheng verken når det gjelder brus eller godteri, men tenker variasjon. Det er viktig at barna får variert kosthold, og dermed kan de godt spise en bolle eller en sjokolade, bare de ikke gjør det hver dag. Det er stor forskjell for kroppen om du gjør det hver dag eller en dag i uken, fastslår sosialantropologen, som kjøper frøloff bare på lørdagene.

- Det er jeg så glad i selv, og det har noe å gjøre med det gode liv, nemlig at du verdsetter det du ikke får hele tiden, som ofte er helt enkle ting.

Alltid noe å gjøre

- Når man har barn, har man alltid muligheten til å gjøre noe. I mitt tilfelle handler det mye om å være sammen med familien, for vi har ikke så mye tid fra mandag til fredag. Kona Kari Spjeldnæs (forlagsdirektør) jobber minst like mye som meg.

- Ikke noe ni til fire-jobb for dere, da?

- Nei, overhodet ikke, man blir aldri ferdig. Så vi sitter hver kveld, vi, og kjemper for å få ting unna - unntatt helgene. Fredag og lørdag kveld prøver vi gjerne å gjøre ting sammen.

Selv om de ikke alltid får det til, blir det iallfall en god del. Når det er ferietid, betyr det først og fremst å bli brakt ut av sin daglige rutine.

- For meg handler ikke ferie om å gjøre ingenting. Det synes jeg er fryktelig kjedelig, ler han.- Jeg kan godt gjøre ingenting en times tid, men så blir jeg rastløs. I ferier har jeg alltid med meg litt jobb og tar det innimellom. Klokken legges i en skuff, og dermed har jeg ferie.

Les også:

Optimister lever lengst

Saksofon og hagearbeid

Thomas Hylland Eriksen har mange interesser. Som hagearbeid. Og vedhugging.

Gjør noe du aldri har gjort før

- På hytta har jeg nå en gigantisk vedstabel etter å ha fjernet noen trær. De ble kappet opp med motorsag, og jeg sto og kløyvde i sommer innimellom prosjektet med å anlegge en plen. Nå har vi ved i hundre år.

Professoren er også musiker og spiller saksofon.

- Bandet spiller mest amerikansk soulmusikk, det blir mye lyd! Bandet heter Lodin Lepp, etter en liten veistubb som er oppkalt etter Norges første diplomat på 1200-tallet. Bandet ble grunnlagt av noen middelalderhistorikere. Da jeg kom med, hadde den opprinnelige saksofonisten flyttet til Volda, så de hadde ikke så mange alternativer, da.

Både spilling og hagearbeid er avslappende for Hylland Eriksen.

- Da bruker jeg andre sider av meg selv. Når det gjelder hagearbeid tenker jeg ikke så mye, vet hva jeg skal gjøre. Men når jeg spiller, må jeg konsentrere meg på en annen måte, og annerledes enn når jeg leser eller skriver. Bruker en helt annen del av meg selv.

Pustehull

Når det gjelder helse, mener han vi må ha pustehull som skaper trivsel, noe å strekke oss litt etter.

- Gjerne noe du aldri har gjort før, sier hobbygartneren som dyrker vindruer, aprikoser og fersken. Ferskentreet vokser ikke lenger i høyden.

- Men det kommer masse frukt, sier han begeistret

Selv om de tropiske strøk har en spesiell plass i hjertet han, trives han også med norsk vinter.

- Jeg vokste opp på Nøtterøy og vi var ingen skigående familie, men jeg er kommet inn i det fordi kona mi er veldig glad i det. Så om vinteren er vi ofte i Marka hver søndag.

Le av deg selv

- Du virker som en glad person?

LE AV SEG SELV: Thomas Hylland Eriksen sier det er viktig å le litt av seg selv. Her får andre noe å le av når filosofiprofessor Arne Næss gir sosialantropologen en vinge under lekeslåssing utenfor Stortinget.
LE AV SEG SELV: Thomas Hylland Eriksen sier det er viktig å le litt av seg selv. Her får andre noe å le av når filosofiprofessor Arne Næss gir sosialantropologen en vinge under lekeslåssing utenfor Stortinget. Foto: Foto: Erlend Aas/SCANPIX

- Ja, er nok det. Mitt viktigste helseråd er å slutte å irritere seg for mye over andre, for det tror jeg man kan bli syk av. Det går mest ut over deg selv, du blir dårlig. Noen ligger våken om nettene fordi de irriterer seg over noen på jobben, eller den du bor sammen med eller hvem det nå måtte være. Ingen av oss er helt fri for det, men hvis du vet hvor lite produktivt det er, så kan du av og til le litt av deg selv, og da er det ikke lite lett å irritere seg neste gang.

Siden det er vinter, er den glade professor fornøyd når det er snø.

- Jeg er glad i å måke. Da måker jeg så det blir en stor, litt igloaktig haug så vi kan være inni den og nyte pepperkaker og kakao.

Men selv om han liker vinteren, går ferden til kjente, tropiske trakter i vinterferien, nærmere bestemt til Kenya, der han bodde som ungdom, og Tanzania.

- Skal bli artig å vise familien skolen jeg gikk på. Sier den travle tobarnsfaren som skal kjøpe ingredienser til middagssalaten og håper å rekke hjem for å måke før snøen smelter...

Les mer:

Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også