Fri i sola

Har du hørt om bevegelige soldager?

- Det er nå vi skulle hatt ferie!

FRI I SOLA: Hadde det ikke vært deilig å kunne ta fri når det er sol?
FRI I SOLA: Hadde det ikke vært deilig å kunne ta fri når det er sol? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
OM JOURNALISTEN: Mari Parelius Wammer (31) jobber som journalist i Klikk.no, og lengter etter fri i sola.
OM JOURNALISTEN: Mari Parelius Wammer (31) jobber som journalist i Klikk.no, og lengter etter fri i sola. Foto: FOTO: Petter Berg

KOMMENTAR:

Er det bare jeg som har hørt variasjoner over følgende tema de siste dagene? «Ja, det er nå man skulle hatt fri», «Typisk at det er fint vær nå som alle jobber» og «Ute skinner sola, men her sitter vi»?

Jeg husker gleden fra barne- og ungdomsskolen da læreren på soldager annonserte at vi kunne ha utetime fordi det var så fint vær. Jeg vil tilbake dit!

Jeg vil derfor slå et slag for bevegelige soldager. Jo, vi har fri 1.mai, 2.pinsedag og Kristi Himmelfart. Men tenk om vi kunne bytte ut alle de ekstra helligdagene som ingen egentlig bruker til det de var ment for uansett, med valgfrie soldager vi kan ta ut når det er spådd fint vær?

Yr melder 23 grader og strålende sol resten av uka. «Jeg tar ut en av soldagene mine i morgen, jeg». Så enkelt.   

Vi får jo ikke gjort noe på jobb likevel!

Jeg har tenkt på det mange ganger før. For eksempel når jeg (igjen!) har klart å legge ferien min til de ukene i sommerferien med aller dårligst vær, og drømmen om bikiniskille og piknik på svabergene har blitt byttet ut med grillpølser i stekeovnen og 750 runder yatzy i hyttesofaen. 

Så dette er intet mindre enn en genial idé. Og tenk så mange fordeler arbeidsgiver hadde hatt om vi hadde hatt fri de få dagene det er sol?  Vi nordmenn får jo ikke gjort noe likevel når det er fint vær ute!

Noen som kjenner seg igjen i en eller flere av følgende?     

  1. Du spiser lunsj utendørs «fordi det for en gang skyld er sol», og fordi det er sol så sjelden i dette landet, føler du at du fortjener å sitte (minst) et kvarter ekstra.  
  2. Når sola skinner bruker du mye tid på å stirre lengtende og misunnelig ut av vinduet, mens du grunner over hvor urettferdig det er at skiftarbeidere, mødre i barselpermisjon, pensjonister og andre har mulighet til å nyte sola midt på dagen mens du må sitte inne og «jobbe».
  3. Du legger inn en ispause med kolleger sånn tidlig på ettermiddagen en gang, når blodsukkeret begynner å bli lavt, og tanken på de som får lov til å oppholde seg utendørs blir uutholdelig. «Vi må jo ta en tur ut når det for en gangs skyld er sol», sier dere, og blir borte en halvtime.  
  4. Du jobber i et bygg med dårlig aircondition hvor det er blir altfor varmt på soldagene, og istedenfor å jobbe sitter du svett og sint og forsøker å dytte vekk tanken om at du akkurat nå kunne kjølt deg ned i nærmeste badevann hadde det ikke vært for at du var på jobb.   
  5. Eller motsatt, du jobber i et bygg med så effektiv aircondition at du må bruke ulljakke året rundt, noe som egentlig er helt greit, bare ikke akkurat i dag når det er såååå varmt ute og du må ut i sola med jevne mellomrom for å tine sandalføtter som har begynt å bli blå.  

Er det for mye forlangt?

Og dessuten, alle vet at nordmenn drar tidlig hjem når det er sol. Dersom det i tillegg er fredag og pent vær, er det knapt en sjel på jobb etter lunsj. Så hvorfor ikke legitimere dette fraværet?

Det gjelder både vår mentale og vår fysiske helse. Kjære arbeidsgiver, du skal se både humøret og produktiviteten stiger ved tanken på de bevegelige soldagene. Gi oss fri når det er sol – så skal du se vi er ekstra effektive på dager med dårlig vær. Og DE er det mange av! Og enda har jeg ikke en gang regnet med alle de supersunne d-vitaminene vi kommer til å få ekstra. Jeg ser ikke bort fra at immunforsvaret får en stor nok boost til å dytte oss helskinnet gjennom årets første runde med høstforkjølelser. Vinn-vinn både for oss og arbeidsgiver, med andre ord.

Så kjære de som bestemmer sånt. Blås i Kristi Himmelfart, gi oss bevegelige soldager. I et av verdens beste land å bo i – er noen dager fri i sola virkelig for mye å forlange i løpet av en sommer?

Fortsatt god august – nyt soldagene mens vi har dem!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning