Guide til stressmestring

Slik takler du stress

Grunnen til at mange er stresset, er at vi har lagt oss til et liv det er umulig å leve, sier stressforsker.

PAUSE I HVERDAGEN: Er du sint eller stresset, gå en tur før du reagerer. Fysisk aktivitet hjelper mot stress og får deg til å tenke positivt. Tar du en pause og reflekterer, får kroppen også tid til å hente seg inn.
PAUSE I HVERDAGEN: Er du sint eller stresset, gå en tur før du reagerer. Fysisk aktivitet hjelper mot stress og får deg til å tenke positivt. Tar du en pause og reflekterer, får kroppen også tid til å hente seg inn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Grunnen til at mange er stresset, er at vi har lagt oss til et liv det er umulig å leve, sier stressforsker Hilde Grønningsæter.

Hun har 10 gode tips for et roligere liv.

Ikke verdsatt?

Dr.scient. Hilde Grønningsæter er en av Norges fremste eksperter på stress. Ukentlig møter hun mennesker som er så slitne at de føler seg utbrent.

Årsaken mener hun er mangelen på å bli sett og verdsatt, og en kvinners manglende evne til å sette grenser for seg selv.

- Vi skal klare alt - mann, barn, hus og jobb, venninneturer, familieturer, tur med mor, vi skal trene, kjøre barn til trening og drikke rødvin, sier Hilde.

Les også: 10 tips for bedre selvfølelse

Nytt problem

- For 20-30 år siden var det ikke slik, man holdt seg hjemme etter jobb, barn ble ikke kjørt over alt og man gikk ikke på kafé hver uke, sier hun.

Hemmeligheten for å unngå stressplagene tror hun er at du finner ut hva du egentlig vil.

- Du kan ikke få alt! sier hun.

Skaper seg problemer

Professor Ulla-Britt Lilleaas ved Universitetet i Agder synes at spesielt småbarnsmødre kan bli flinkere til å senke listen over krav se stiller seg selv og andre.

- Hvis man skal gjøre karriere, og samtidig ha barn, må kravene senkes. Kvinner må tenke igjennom hva de ikke trenger å gjøre.

- En mann sa til meg at han ikke skjønte hvorfor klærne må brettes og legges i skapet, når han skal bruke dem morgenen etter. Han har et poeng. Kanskje vi kvinner skaper oss for mye arbeid, spør Lilleaas.

- Så prioriter, og få kontroll i tide, sier Grønningsæter, som har sin bakgrunn som førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole. I tillegg har hun doktorgrad i helsepsykologi på temaet stress, helse og fysisk aktivitet.

Hildes Grønningsæters ti råd

1. Smart søvn

Den beste søvnen får du hvis du legger deg tidlig, for eksempel kl. 23 hver kveld. Den dype søvnen som sikrer deg fysisk god helse og restitusjon skjer nemlig fra kl. 24 og til ca. kl. 2-3 om natten. Søvn er også en god slankekur, og åtter timer hver natt gjør nytten.

2. Kaffe og te

Drikk lite kaffe og te, særlig om kvelden, og vær forsiktig med alkohol. Disse drikkene stresser kroppen. Drikk mer vann i stedet.

3. Sukker

Sukker gir deg et ustabilt blodsukker og du taper energi og kroppen stresses unødig. Mat som demper stress er for eksempel frukt, grønnsaker, grovt korn eller havre, mandler/nøtter, laks og kylling.

4. Prioritere

Prøv å redusere aktiviteter og annet som tapper deg for krefter. Fokuser på det som er bra i livet ditt.

5. Telle til ti

Er du sint eller stresset, gå en tur før du reagerer. Fysisk aktivitet hjelper mot stress og får deg til å tenke positivt.

6. Røyk og alkohol

Røyker du, så sørg for å få i deg 1000-1500 milligram C-vitamin hver dag.

Drikker du ofte alkohol, så ta ekstra tilskudd av B-vitamin. B-vitamin styrker leveren og kan også hjelpe mot PMS og mensplager.

Se vår guide til vitaminer her.

7. Planlegging

Planlegg dagen både hjemme og på jobb. Sørg for at du får gode tilbakemeldinger på jobben du gjør. Det minsker stresset og følelsen av utbrenthet.

8. Glede og latter

Sett av tid til refleksjon, tid til å kose deg og ha det bra. Søk mer glede, humor og kjærlighet i livet ditt.

9. Tankekontroll

Tren deg til å ha mer mental kontroll, altså å styre tankene dine i positiv retning. Aksepter at smerte er en del av livet, da vokser du når livet gir deg motgang.

10. Søke støtte

Er du langt nede, søk hjelp og ta til deg rådene. Det er du som har ansvaret for din egen helse.

Les flere artikler om stress under:

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også