Kvinner og vennskap

Åtte viktige vennskap

Du trenger ikke 600 venner på Facebook. Her er åtte typer vennskap som fyller alle dine sosiale behov.

IKKE SÅ MANGE: Kvalitet er viktigere enn kvantitet når det kommer til venner.
IKKE SÅ MANGE: Kvalitet er viktigere enn kvantitet når det kommer til venner. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
VIKTIG: - Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech.
VIKTIG: - Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech. Foto: Foto: Virginia Tech

"For hver venn som dør, må man leve sterkere selv," sa den norske forfatteren Olaf Bull (1883-1933).

Og det er jo grenser for hvor sterkt man kan leve, og hvor ålreit det er å gå gjennom livet i ensomhet. Men hvor mange venner trenger man egentlig?

Her er det sikkert individuelle forskjeller, men i Australia har de forsket på eldre og deres venneforhold helt siden 1992 i en studie kalt Australian Longitudinal Study of Aging (ALSA). De har funnet ut at gode vennskap er viktigere for et langt og lykkelig liv enn gode familierelasjoner. Gode vennskap beskytter til og med mot blant annet overvekt, depresjoner og hjerteproblemer.

- Når kvinner blir stresset, ligger det i vår natur å finne en venn og snakke om det, sier doktor Joan Borysenko, som har skrevet boken Inner peace for busy women ("Indre ro for travle kvinner", journ.anm.).

- Samtaler og berøring utløser hormonet oxytocin, som har en ekstremt beroligende effekt på kropp og sjel, sier hun til prevention.com.

Du trenger altså ikke 600 venner på Facebook eller en kalender stappet med vennebesøk og uteliv for å høste av vennskapets goder. Forskere har funnet ut at disse åtte "typene" venner er spesielt gunstige for helsa.

- Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, i tillegg til å introdusere oss for nye nettverk, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech. Hun har forsket på vennskap mellom eldre kvinner. Nye nettverk kan være nyttige hvis du vil bytte jobb eller finne en partner.

Kilder: Prevention.com, Bbc.com, ALSA-studien

1. Barndomsvennen

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Venner du har hatt et nært forhold til over mange år er spesielle. De vet hvordan du var da du var som 12-åring. Og 16-åring. Og hun husker deg og familien din fra dere vokste opp, og erindrer antakelig mange historier som bare dere to husker. Barndomsvenner minner deg på hvem du er og hvor du kommer fra. Hvem du alltid har vært, sier doktor Rebecca G. Adams ved University of North Carlolina.

Hold vennskapet ved like ved å opprette egne, lukkede grupper på sosiale nettsider. Der kan dere planlegge ferier og dele bilder med hverandre. Yahoo, Google eller Facebook, har brukervennlige løsninger. Eller gjør det på gamlemåten: Send et kort i posten i ny og ne, julen er et fint tidspunkt. Research fra Notre Dame-universitetet viser forøvrig at folk som chatter mer enn 15 ganger om dagen har større sjanse for å forbli nære venner.

2. En ny venn

I motsetning til barndomsvenner har ikke nye venner noen forutinntatte oppfatninger om deg.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Det hender vi blir litt satt ettersom vi blir eldre, sier Pamela McLean, psykolog i Santa Barbara, California.

- Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, i tillegg til å introdusere oss for nye nettverk, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech. Hun har forsket på vennskap mellom eldre kvinner. Nye nettverk kan være nyttige hvis du vil bytte jobb eller finne en partner.

Du finner nye venner på kontoret, du kan bli kjent med dine barns venners foreldre, eller prøve nye aktiviteter - som å bli med på organiserte treninger. Det finnes mange voksenkurs i for eksempel tennis, slalåm og ridning.

3. En treningsvenn

Treningsvennen vil dra deg med på trening de dagene det er tyngst. Ekspertene er enige om at mer mosjon, enten om du går tur, spilelr golf, eller danser salsa, er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde deg i god fysisk og psykisk form. En god venn kan være det limet som gjør at de gode vanene fester seg. En studie utført ved University of Connecticut, der de undersøkte 189 kvinner i aldere 59 til 78, fant at sterk sosial støtte var essensielt for å få en ny treningsvane til å holde i ett år.

Best resultat får du om dere setter et felles mål, enten det er å gå en runde i nabolaget fire dager i uken eller å løpe fem kilometer.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Det er den beste måten å gjøre det på, for da kan du virkelig høste godene ved å ha en treningvenn. Da slipper dere å mase og kjase på hverandre om treningen, sier doktor Marcia G. Ory, forsker ved Texas A&M Health Science Center.

4. En åndelig venn

Studier viser at du tåler mer om du har en åndelig venn, selv om det ikke er i sammenheng med en religion.

Ved Duke University Medical Center fant de ut at personer som regelmessig gikk i kirken eller deltok i andre aktiviteter som bønn, meditasjon eller leste bibelen hadde en 50 prosent lavere dødsrate over en 6-årsperiode enn andre med samme kjønn og helsetilstand.

Men det betyr ikke at det er lett å finne en venn blant 300 kirkegjengere eller i mens du mediterer alene. Se etter mer passende steder å møte venner, som på et kirkemøte, eller meld deg som frivillig under et arrangement, eller ta opp kurs. Du kan også se etter yogakurs i nærheten av der du bor, eller andre aktiviteter som betyr noe for deg.

5. En yngre venn

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Hvordan klarer du å jobbe fulltid og ha tre unger? Har du venner som er ti år yngre, vil de gjerne vite det!

Forskning viser at et viktig element i et lykkelig liv er å bry seg om andre og føle seg nyttig - ved å lage et sunt måltid, eller å lære videre det du selv har lært deg gjennom erfaring. For mange kvinner blir det behovet dekket når de blir mødre. Men å fungere som mentor for yngre kvinner, fra kontoret for eksempel, kan gi den samme følelsen, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech.

For å få mest mulig ut av dette forholdet kan du la rådene flyte i begge retninger. En yngre venninne kan forklare deg ting om sosiale nettsider, eller se ting fra en annen side enn deg i forskjellige anliggender.

6. Kjærestens venner

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Å bli god venn med mannen sine venner er viktig for ekteskapet. Jo flere vennskap som går på kryss og tvers, jo lykkeligere er paret etter bare ett år som gift, viser en studie som undersøkte vennskapene til 347 par.

- De funnene ble vi overrasket over!, sier forsker Kenneth Leonard, professor i klinisk psykologi ved SUNY Buffalo.

- Å inkludere kona eller mannen i vennekretsen, viste seg å være nesten like viktig for et lykkelig ekteskap, som å inkludere dem i familien.

7. Moren din

Rundt 85 prosent av amerikanske kvinner sier de har et godt forhold til sin mor, ifølge en studie utført ved Pennsylvania State University.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

På tross av de vanlige konfliktene mellom voksne kvinner og deres mødre, er disse forholdene som regel nære, sterke, og oppbyggende.

- Disse båndene har stor verdi fordi mødre og døtre bryr seg så sterkt om hverandre, sier forfatter av studien, doktor Karen L. Fingerman. Her er doktor Fingermans råd til deg som ønsker et nært forhold til din mor, men som møter veggen om og om igjen:

* Hvis det er vanskelig å omgås: Ikke prøv å forendre henne. Bare hold fokus på de tingene du liker ved henne.

* Dere har de samme kranglene om igjen: De kvinnene som hadde de næreste båndene, tok ikke konfliktene personlig. I stedet så de på kritikken som et uttrykk for mødrenes egne negative trekk eller dårlige vaner.

* Forholdet blir for tett: De døtrene som taklet dette best, var de som aksepterte at mødrene ønsket mer tid sammen. I stedet for å fortelle mødrene alt de ikke kunne gjøre, fokuserte de heller på ting de kunne gjøre sammen, eller ting de kunne gjøre for mødrene sine.

8. Deg selv

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Er du som de fleste andre kvinner, slipper du alt du har i hendene for å hjelpe en venn i nød. Men du gjør ikke det samme når det kommer til deg selv. Så hvordan blir man egentlig sin egen venn?

- Det begynner med selvinnsikt, sier medisinsk professor ved University of Maryland, Pamela Peeke.

- Å bli kjent med seg selv er en fantastisk reise, sier hun.

Peeke anbefaler alle å repetere følgende mantra som en påminnelse: "Jeg elsker og akter meg selv, på samme måte som jeg elsker og akter de andre viktige menneskene i livet mitt."

For å gi deg selv den oppmerksomheten og kjærligheten du trenger, kan du skrive ned syv ting som gleder deg og som er sunt (lage middag, snakke med venner, løpe, lese en bok) og pass på å gjøre en av de tingene hver dag, sier Peeke.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning