Hud og hår i dusjen

Gjør du disse vann-og-såpe-tabbene i dusjen?

Dette bør du gjøre - og ikke gjøre - i dusjen.

DUSJER FOR LENGE: Mange av oss dusjer for lenge og det tørker ut huden. FOTO: Colourbox
DUSJER FOR LENGE: Mange av oss dusjer for lenge og det tørker ut huden. FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Både for varmt og for kaldt vann i dusjen vil være feil for huden din. For varmt vann vil tørke ut huden, mens passe kaldt vann øker blodsirkulasjonen, sier hudpleier og daglig leder Nabila Bougroug i Colosseum Spa.

Du skal med andre ord unngå å koke huden i dusjen.

- Du risikerer å tørke ut huden, samtidig som du fjerner fett og fuktighet som huden trenger, sier Vibeke Dahl, hud og fotterapeut i  Clinique Cicerone og rektor ved Hud og Spa Akademiet i Trondheim.

Du dusjer for lenge og for ofte

En lang og varm dusj føles kanskje ekstra godt, men er ikke bra for huden din.

- Det er en veldig vanlig feil, spesielt nå på vinterstid. Problemet er at det løser opp fettstoffer i huden som du trenger. Dette kan være spesielt problematisk for deg som har tørr hud fra før, da dette vil føre til at du får enda tørrere hud, sier Dahl.

Du trenger ikke dusje hver dag.

- Mange dusjer også for ofte. Å dusje flere ganger om dagen er ikke bra for huden.

Du bruker ikke produkter tilpasset din hudtype

Om du bruker såpe på kroppen er det svært viktig at den har riktig pH-verdi. Det er mange såper som stripper huden for fuktighet istedet for å tilføre huden det den trenger.

- Dette er fordi huden vår har en sur pH på overflaten. Den riktige pH-verdien er mellom 5 og 5,5, sier Bougroug.

Dersom du har fet hud og problem med kviser, bør du unngå såper som gjør huden fetere.

- For de som har akneproblematikk og fet hud, kan det være lurt å bruke produkter med lavere pH (3,7-4,5) da det vil fungere som en bedre beskyttelsesmekanisme mot uønsket bakterie- og soppvekst. Høyere pH enn 5,5 kan også virke utørkende på tørr hud, sier Bougroug.

- Såpe er ofte en for "hard" måte å rense huden på. Såpe vil strippe huden for, ikke bare smuss og urenheter, men også for naturlig fett og fukt. I tillegg vil det ha en stimulerende effekt på hudens naturlig sebum/fettproduksjon da huden prøver å kompensere for fukttap ved å overprodusere fett. Når huden overproduserer sebum vil det oppstå urenheter/kviser. Dette skaper en ubalanse i huden, som vi anbefaler at du oppsøker en hudpleier med. En hudpleier vil kunne restaurere hudens naturlige barriere og reparere/gjenskape balansen, sier Bougroug.

Dette kan gjøre stor skade

Feil såpe kan gjøre stor skade på huden.

- En spesiell ingrediens/konserveringsmiddel som vi ser kan gi skader på hud, fordi parabenene har blitt skiftet ut, er MI (Metylisothiazolinone). Vi er ikke lenger redde for parabener, og unngår MI så godt det lar seg gjøre, forteller Bougroug.

Det kan lønne seg å være ekstra forsiktig med huden nå som det er kaldt.

Ingredienser med planteoljer eller planteekstrakter kan ha bedre effekt på huden vår.

- Vi er opptatte av hudpleieprodukter som inneholder baser med planteingredienser, da disse jobber mye bedre inn på hudoverflaten enn baseingredienser som ikke består av planteingredienser. Dette er fordi at planteingredienser "smelter" bedre inn i huden, mens for eksempel mineralolje ligger mer på utsiden, på grunn av større molekylstørrelse, sier hun.

Du bør ikke bruke vanlig såpe i underlivet.

- Bruk vann eller egne milde parfymefrie produkter som er laget for å vaske seg i underlivet med, sier Dahl.

Du bruker feil produkter i ansiktet

Vi elsker såper som lukter godt og skummer masse. Men det er ikke nødvendig best for ansiktet ditt. 

- Personlig anbefaler jeg heller å bruke rensemelk, fremfor ansiktsåpe da huden naturlig har behov for mer fukt og fett om vinteren pga kulde, forklarer Bougroug.

Du kan rense huden morgen og kveld.

- Du bør rense huden hver dag, spesielt om kvelden da huden har blitt utsatt for skitt og forurensning. På morgen er det mange som har det travelt, så bruk tiden om kvelden. Men, det er viktig at du bruker produkter som ikke irriterer, tørker eller tetter porene dine. Snakk med en ekspert om hva som er best for deg, sier Dahl.

Du bruker sjampo som skummer

- Mange kvinner synes at det føles godt når sjampoen skummer. Det oppleves kanskje enklere å vaske håret og vi føler at håret blir renere, men det er altså ikke bra, sier Dahl.

Jo mer sjampoen skummer, jo værre for håret.

- Det som gjør at sjampoen din skummer så fint, er også det som gjør at håret ditt blir tørrere. Dersom du har problemer med tørt hår, så blir ikke saken bedre av dette, sier Dahl.

Du kan også vaske håret uten å bruke sjampo.

Du skyller ikke godt nok

Såpe, enten den sitter i håret eller på huden, skal skylles godt av.

- Dersom det sitter sjampo i håret ditt som ikke er skylt ut kan dette gjøre håret matt og fett, samt irritere hodebunnen. Såpe som sitter igjen i huden kan irritere huden, og kan feks føre til akne. Det er viktig at man skyller av seg såpen før man går ut av dusjen, sier Dahl.

Du smører ikke huden når du er ferdig i dusjen

- Det er viktig å smøre seg på kropp og i ansikt når man er ferdig i dusjen. Det er også viktig at du bruker produkter for din hudtype, sier Dahl.

Du trenger mer enn bare fuktighetskrem.

- Mange går i butikken og vil ha en god fuktighetskrem. Men nå på vinteren trenger vi kremer som også inneholder fett. Snakk med noen som kan hjelpe deg å finne en krem som tilfører huden det den trenger, både på kropp og i ansikt, sier Dahl.

Ikke legg kremen i klærne.

- En annen feil mange gjør, er å kle på seg før man smører seg, eller ikke lar kremen tørke før man tar på seg klærne. Dette gjør at man legger mesteparten av kremen igjen i morgenkåpen eller i klærne. La huden tørke etter du har smørt deg, sier Dahl.

Noen menn glemmer at hudpleie også gjelder dem.

Du sjekker ikke hva produktene dine inneholder

På vinteren er det mange som velger seg en fet krem eller en "god kroppssåpe", uten å lese om hva produktet faktisk inneholder eller undersøke om den er bra for deres hud.

- Et eksempel på dette er hvis du bruker en kuldekrem med mineralolje eller andre fyllstoffer som nesten utgjør hele krukken med krem (altså lite aktive ingredienser). Dette kan faktisk skade huden mer fordi for kremen kun ligger på hudoverflaten og fordampningen (varmen fra huden) vil legge seg under denne kremen og krystalliseres (blir til is). Dette kan gi mer senstitivitet/sprengte blodkar, forklarer Bougroug.

Sjekk hva produktene inneholder og enten les deg til - eller spør en ekspert om hva du bør unngå.

- Alle produkter har produktdeklarasjon på baksiden av produktet. Det som står øverst i listen er det mest av. Men, produsentene oppgir ikke prosentandel av ingrediensene, da dette ikke er lovpålagt. Det kan være utfordrende å forstå hva produkter faktisk inneholder, og det kan spare deg mye tid å spørre noen om råd, sier Bougroug.

- Du bør velge alle produktene dine etter hva slags hud og hårtype du har. Ikke bare ta med deg noe som luktet godt i butikkhyllen. Undersøk hva som er best for deg. Huden din vil takke deg for det, sier Dahl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning