Tørr HUD

Slik behandler du tørr hud

Tørrheten er ofte synlig i form av flass, at huden ser stram ut og kan føles ru og ujevn.

TØRR HUD: Riktige produkter kan være med på å påvirke tørr hud i ansiktet.
TØRR HUD: Riktige produkter kan være med på å påvirke tørr hud i ansiktet. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Mange blander begrepene hudtype og hudtilstand, men her er det forskjell. Hudtypen er basert på genetisk arv fra mor og far, mens hudtilstanden er avhengig av ytre faktorer som årstid, UV-stråling, forurensing, sykdom, medisiner, hormoner, stress, luftkvalitet og hvilke hudprodukter du bruker.

- Overaktive talgkjertler gir fet hud, mens underaktive talgkjertler vil gi tørr hud. Hudtypen kan ikke endres, bare balanseres ved å behandle hudens tilstand, sier hudterapeut og fagsjef for Dermalogica, Ann-Kristin Stokke.

Tørr hud

Produkter for tørr hud:

  • Renseprodukter: Fjerner sminke, smuss, fett og forurensning fra huden
  • Ansiktsvann: Gjør at porene trekker seg sammen, gjenoppretter fuktighetsbalansen og virker mykgjørende
  • Øyekrem: Pleier den tynne, sensible huden rundt øynene
  • Dagkrem: Fukter og beskytter huden mot ytre påvirkning og UV-stråler
  • Nattkrem: Virker pleiende, mykjørende og gjenoppbyggend

    Kilde: Hudpleier og ernæringsfysiolog Silje Løvstad

Hun forklarer at tørr hud er en hudtype du er født med, men at den kan forsterkes av indre faktorer som sykdom, kosthold og medikamenter. Tørr hud kalles også fettfattig eller oljefattig hud, og karakteriseres ved at huden produserer for lite talg.

- Tørrheten er ofte synlig i form av flass, at den ser stram ut og kan føles ru og ujevn. Med tørr hud er du mer utsatt for rynker, men til gjengjeld har du ofte småporet og fin hud som ung. Tørr hud er også spesielt utsatt for å bli sensitiv og reagerer raskere med betennelser og hudirritasjoner, sier Stokke.

Les også: Dette forteller hud om helsen din

Tørr hud om vinteren

Om vinteren kan huden for mange føles ekstra tørr, men ifølge hudpleier og ernæringsfysiolog ved Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo, Silje Løvstad, kan huden holde seg fin også om vinteren dersom du pleier den riktig.

- Det er flere grunner til at huden forandrer seg om vinteren. Vinter betyr snø, minusgrader og ikke minst et tørt inneklima. Alt dette gjør at huden i større grad kan tørke ut, sammenliknet med sommeren, sier Løvstad.

Hun anbefaler å innføre gode hudpleierutiner som kan forebygge tørr og sart hud og nevner ansiktsvann, øyekrem og fuktighetskrem som gode hudpleieprodukter, i tillegg til en rens.

- Rengjør huden morgen og kveld. Bruk da et godt renseprodukt som fjerner makeup, smuss, fett og forurensning fra hudoverflaten og hindrer tilstopning av porene, sier Løvstad.

Tørre føtter og hender

Hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, forklarer at tørr hud og eksem på hender og føtter er spesielt vanlig om vinteren, og at tørr, flassende og kløende hud er typiske symptomer på det han kaller vinterføtter og vinterfingre.

- Den viktigste behandlingen mot tørre føtter og hender er daglig og hyppig bruk av fuktighetskrem. Velg en mykgjørende krem med glyserol og kerbamid. Å unngå tøy med ull og hyppig såpevask kan for øvrig også lindre plagene, sier han.

Han poengterer at solbeskyttelse er viktig uansett årstid, også i de delene av landet hvor det ikke er mørketid.

- Husk at UV-stråling ikke er forbeholdt sol og pent vær. Du er også utsatt for stråling dersom du oppholder deg på sjøen eller på fjellet der strålene reflekteres tilbake fra omgivelsene, sier Guldbakke.

Les også: Dette prøver kvisene dine å fortelle deg

Tørr og dehydrert hud i ansiktet

Stokke anbefaler å se etter produkter som karakteriseres som nærende og ultrarike, og som gir mye fukt i form av fett, ikke bare i form av vann.

- Tørr hud trenger i høy grad god peeling slik at døde hudceller ikke blir liggende utenpå huden og forhindrer fuktighet, fett og andre nyttige ingredienser å trenge inn, sier hun.

I tillegg til tørr hud, forklarer hudterapeuten at dehydrert hud er en hudtilstand som ofte inntreffer hos mennesker med enten en tørr eller fet hudtype. Kjennetegnene for dehydrert hud er for øvrig at den ofte vil flasse, kan føles stram, at du har høy talgproduksjon og svarte prikker, at huden har meget fine linjer og at huden kan føles fet og tørr på samme tid.

- Dehydrering er en tilstand som forårsakes av indre og ytre faktorer som for eksempel årstid, lite vanninntak, for mye kaffe og feil produkter. Mange opplever at de har tørr og dehydrert hud samtidig, og dehydrert hud gir ofte god respons på behandling, sier Stokke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning