Inngrodde hår

Tipset som redder inngrodde hår

Må du droppe barberingen?

INNGRODDE HÅR: Kan se ut som en kvise som ikke kan klemmes, men det er hår som ikke kommer seg ut til hudoverflaten og som kveiler seg opp inne i huden.
INNGRODDE HÅR: Kan se ut som en kvise som ikke kan klemmes, men det er hår som ikke kommer seg ut til hudoverflaten og som kveiler seg opp inne i huden. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Inngrodde hår er hår som blir liggende oppunder hudoverflaten i stedet for å vokse ut slik de skal.

De blir liggende og irritere, og kan derfor skape betennelse og små kuler i huden.

– Dette kan gi pussfylte hevelser som kan være både hudfargede og mørke eller røde. Noen ganger kan du også skimte et hår som har vokst feil inne i huden, forklarer hudterapeut Anne Kathrine Hansen.

Inngrodde hår opptrer oftest hos de med tykt krøllet hår, men kan forekomme på alle.

Det krøllete håret bøyer seg lettere mens det vokser, og det kan derfor lett bli liggende feil under huden.

– Om du ikke har krøller, kan du også fremprovosere inngrodd hår ved feil hårfjerningsteknikk, slik at håret vokser ut med en liten bøy eller i feil retning og dermed butter i huden, sier Hansen, og legger til:

Anne Kathrine Hansen
Anne Kathrine Hansen Foto: Privat

– Tykke og spisse hårstrå, typisk etter barbering, kan til og med vokse tilbake i huden ved at de bøyer seg. De er så spisse at de penetrerer huden og dermed vokser inn igjen.

Forsterkes av feil teknikk

Hvorfor du får inngrodde hår under armene, på beina og ved bikinilinjen, skyldes primært at vi vokser eller barberer disse områdene.

- Det forsterkes gjerne av faktorer som feil teknikker og dårlig hygiene - både ved voksing og barbering, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific.

- Hårene i disse områdene er også krøllete, de har dermed en mer buet hårfollikkel, som gjør at vinkelen på håret som skal vokse ut, lettere vokser tilbake i huden, forteller hun.

Bakteriefloraen i disse områdene bidrar også til den betente papelen.

Hva er årsaken til at noen inngrodde hår stadig kommer tilbake på samme sted?

- Tidligere betente, inngrodde hår kan ha skapt en permanent skade i huden/folliklene som gir et stadig tilbakevendende problem når et nytt hår vokser ut, forklarer Stokke

Kan gi infeksjon

Tidligere var det vanligst at menn fikk inngrodde hår i ansiktet, der de ofte har tykke hårstrå med litt bøy.

Nå ser vi ifølge hudterapeuten inngrodde hår overalt, ofte i ansikt, bikinilinje og under armer, men også på ben.

– Voks kan like ofte resultere i inngrodde hår som annen hårfjerning. Det er viktig at du bruker teknikken som beskrives for hver enkelt metode. Dersom hårene rives ut med roten i feil retning, kan dette resultere i at de vokser ut i en annen retning enn de er ment og det kan dermed gi et problem, forteller Hansen.

Ann-Kristin Stokke
Ann-Kristin Stokke

Voks skal ofte rives av mot hårvekstretningen, med mindre noe annet er beskrevet. Når det gjelder shaving, kan det faktisk være lurt å droppe barberingshøvel med flere blader hvis du har lett for å få inngrodde hår.

- Med disse vil det første bladet dra håret oppover, mens det andre bladet kutter det slik at det kan gå tilbake under huden, forklarer Hansen.

Les også: Slik får du perfekt resultat ved hårfjerning

IKKE klem på dem

Jofrid Nyka Kolstø er markedskoordinator hos RFSU Norge AS. Hun forteller at du helst bør unngå å plukke for mye på inngrodde hår.

– Om du først bestemmer deg for å prøve å fjerne håret bør du klemme en ren klut med varmt vann på området, før du bruker en ren pinsett til å nappe håret bort. Det å bruke pinsett på inngrodde hår er generelt ikke anbefalt da det kan føre til en infeksjon dersom det ikke utføres på riktig måte, råder hun.

- Å klemme på dem kan bli meget smertefullt. Du vil også risikere å sette permanent skade i poren, som til stadig vil bli plaget med inngrodde hår, arr eller skadde, synlige blodkar, sier Stokke i Skintific.

Fem steg til riktig barbering

1. Riktig forberedelse: Ikke barber på tørr hud. Det skaper mer irritasjon. Myk opp hårene med en mild intimvask og varmt vann. Varmt vann er bra om du har ømfintlig hud, da hårsekkene utvider seg noe av det varme vannet og blir da lettere

2. Riktige produkter: Barbergele eller barberskum gjør det enklere for barberbladet å gli over huden uten å skade den. Bruk gjerne en gjennomsiktig barbergele så du ser hvor du barberer. Har du sensitiv hud er en slik barbergele perfekt fordi du kommer tettere på huden og ser hvor du skal være ekstra forsiktig. Jo, mindre luft mellom høvel og huden, desto mindre friksjon og bedre barbering.

3. Riktig barberhøvel: Sørg for at barberbladet er skarpt. Blir det motstand når du barberer deg er det på høy tid å bytte barberblad. Rengjør høvel/ barberblad under barbering, slik at hår og barbergele ikke setter seg fast i bladene. Høvelen bør oppbevares på et tørt sted mellom barbering. Unngå å oppbevare i dusjen da det kan skape rust og grobunn for bakterier som bidrar til mer irritasjon og problemer.

4. Riktig teknikk: Bruk god tid. Lange, jevne tak gir bedre resultat enn korte og harde. Å barbere med hårene gir en mer skånsom barbering enn om du barberer mot hårene. Mange synes ikke at man får en glatt overflate uten å barbere mot hårene. Du må helt enkelt prøve deg frem for å se hvilken metode som fungerer for deg. Bruk så få tak som mulig med høvelen ettersom det er motstanden som barberbladet møter når det dras over huden som irriterer. Hvis du ikke har ømfintlig hud, kan du avslutte med å gå over det barberte området fra en annen vinkel, kryssende barbering, altså ikke helt mot hårene. Stryk gjerne et lag barbergele eller skum før du gjør dette.

5. Riktig etterbehandling: Når du er fornøyd med barberingen skyll nøye av med litt kaldere vann. Det gjør at porene lukker seg. Klapp huden tørr med et håndkle. Bruk gjerne produkter som er tilpasset for å motvirke røde nupper eller inngrodde hår avhengig av hva man har problemer med.

Kilde: RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning)

Peeling er til hjelp

Ifølge Hansen vil all mulig peeling hjelpe fordi det myker hårstråene slik at de ikke så lett blir spisse nok til å penetrere huden feil.

– De følger også lettere med slik de skal når de fjernes. I tillegg vil peelingen fjerne døde hudceller på hudoverflaten. Det gir deg en tettere barbering, og ingen fare for at høvel eller voks legger seg feil på hårene og dermed fjerner de i feil retning, sier hun.

Kolstø påpeker at det viktigste når det kommer til hårfjerning er god hygiene. Du kommer langt med en ren og skarp barberhøvel og en god barbergele.

– Regelmessig eksfoliering av huden fjerner døde hudceller, og gjør det lettere for håret å vokse ut igjen. Etter hårfjerning er det lurt å bruke spesialtilpassede produkter som er skånsomme mot huden, forteller hun.

Slik fjerner du inngrodde hår:

1. Vaske området med varmt vann, eventuelt legg på en klut som blir liggende en stund. Dette vil få det inngrodde håret til å løsne.

2. Bruk en ren pinsett til å fjerne håret.

3. Smør med produkter som forebygger inngrodde hår. Her bør produktene som brukes være antibakterielle og lindrende, gjerne en type som motvirker kviser. Bikinilinjen er ofte et mer sensitivt område enn legg, så viktig å bruke produkter som er spesielt for dette området.

Kilde: RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning