Alt om huden

Huden fra A til Å

Små prikker som klør, rare utvekster eller rød, flassende hud – hva kan det være? Her får du svar!

A TIL Å: Lær alt om huden.
A TIL Å: Lær alt om huden. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Akne

En samlebetegnelse på kviser og urenheter i huden, alt fra små hudormer til store hevelser fylt av puss. Kviser oppstår når en talgkjertel blir infisert av en bakterie som lever av talg, eller hudfett. Da blir det betennelse, eller kviser, i talgkjertlene. Legen kan gi deg resept på salver, kremer eller tabletter, som skal redusere akneproblemet.

Blemmer

Skyldes at hudvevet er skadet, slik at det samler seg væske under det øverste hudlaget. Blemmer kan skyldes trykkskader og gnagsår, insektbitt, solbrenthet, medikamentutslett eller infeksjoner.

Candida

Gjærsopp som kan forårsake soppinfeksjon i fuktige hudområder, huden får da et rødt utslett som kan klø og være smertefullt. Bleieutslett, soppinfeksjon i underlivet og neglerotbetennelse er vanlige soppinfeksjoner og behandles som regel med en soppdrepende krem.

Dermis

Under hudens øverste hudlag, epidermis, ligger hudlaget som kalles dermis. Her ligger nerver, blodårer, bindevev og hårrøtter, talg- og svettekjertler.

Elveblest

Kalles "urtikaria" på fagspråk og kjennetegnes av et kløende utslett, ofte med vabler som kommer og går i løpet av et døgn. Kan skyldes allergi, rifter i huden, medikamenter, kulde, varme, infeksjoner eller insektstikk. Kløen kan reduseres med antihistaminer.

Follikulitt

En hårkjertelbetennelse som skyldes bakterieinfeksjon i en eller flere hårsekker. En follikulitt ser ut som en liten kvise, og inneholder ofte puss. Vask huden med et desinfiserende eller antiseptisk middel, og unngå tette klær og at huden blir tørr.

Gule stafylokokker

Harmløse overflatebakterier som finnes på huden vår, og som er med på å holde farligere bakterier borte. Ved sår eller skader på huden kan imidlertid bakterien trenge igjennom og føre til infeksjon. Stafylokokker er resistente mot flere former for antibiotika, derfor er det vanlig å behandle med å gi antibiotika intravenøst.

PASS PÅ: Under Herpes-utbrudd kan viruset smitte.
PASS PÅ: Under Herpes-utbrudd kan viruset smitte. Foto: Foto: Crestock

Herpes simplex

UNNGÅ PROBLEMER: Vær nøye med fothygiene, og ikke bruk for trange sko hvis du vil unngå inngrodde negler.
UNNGÅ PROBLEMER: Vær nøye med fothygiene, og ikke bruk for trange sko hvis du vil unngå inngrodde negler. Foto: Foto: Crestock

Kalles ofte forkjølelsessår og er en virusinfeksjon på hud og slimhinner. Infeksjonen gir små, væskefylte og røde blemmer som kan klø og være smertefulle, men de heles som regel av seg selv. Under utbruddet kan viruset smitte. Legen kan gi deg resept på tabletter eller krem og salve.

Inngrodd negl

Klipper du tåneglene i en bue, og for langt ned på sidene, kan du ende med inngrodde negler. Dette kjennetegnes ved smerter og hevelser, og innimellom kommer det puss ut av neglen. Dersom neglen skjærer seg inn i huden, kan det oppstå infeksjon. Vær nøye med fothygiene, og ikke bruk for trange sko.

Jessners sykdom

Er en relativt sjelden, godartet hudsykdom, som gir et rødt og fortykket utslett i ansiktet.

Kontakteksem

Oppstår hvis huden din kommer i kontakt med et stoff den ikke tåler. Huden kan bli rød og hoven, ofte med væskende blemmer. Som regel fører kontakteksem til sterk kløe, og det angriper vanligvis hendene. Forsøk å finne ut hva slags stoff du har reagert på, og unngå hudkontakt med dette stoffet. Bruk hansker dersom du skal håndtere andre produkter som kan være hudirriterende.

Lipom

Er det samme som en fettkul i underhuden. Svulsten vokser langsomt i underhuden, og den er sjelden til sjenanse, men den kan eventuelt fjernes av kosmetiske grunner.

Malignt melanom

Dette er rett og slett føflekkreft, som oppstår dersom cellene i en føflekk endres til å bli kreftceller. Det finnes flere varianter av føflekkreft, som er den kreftformen som øker mest. Se opp for føflekker med uregelmessig form og avgrensning mot huden, med ujevn og ofte blåsvart farge, og som er større enn fem millimeter i diameter. Oppsøk lege hvis du er i tvil om en føflekk.

Neglesopp

En soppinfeksjon som sitter under neglene. Infeksjonen er en vanlig, kronisk tilstand, som kan gjøre neglene gule og etter hvert ødelagte. Neglesopp smitter ikke til andre personer. Behandlingen er langvarig, med salver og tabletter.

Onykolyse

Hvis neglene løsner, kalles dette onykolyse. Dette kan skyldes forskjellige sykdommer, som for eksempel psoriasis eller soppinfeksjon.

Psoriasis

Hudsykdom som kan gi et rødt, skjellaktig utslett med skorper over alt på kroppen. Psoriasis skyldes en ubalanse i immunsystemet, og behandlingen er som regel å smøre med kremer og salver. Du kan ha sykdomsfrie perioder, men som regel vil utbruddene komme tilbake.

Quinckes ødem

En form for elveblest. Gir hevelse i ansiktshuden, særlig rundt munn og lepper.

Rødming

Det kan være flaut å rødme, trøsten er at det er veldig vanlig blant både kvinner og menn. Rødmingen skyldes at blodårene i huden utvider seg, slik at mer blod kommer opp til hudoverflaten. Dermed blir huden rød og varm.

Strekkmerker

Forekommer både hos kvinner og menn, og skyldes som regel rask vektøkning eller vektnedgang, eller fordi man har vokst mye i høyden på kort tid. Da blir de elastiske fibrene i huden strukket for mye. Strekkmerkene oppstår i underhuden, og ses ofte som rosa eller blålilla striper i huden. Som regel blekner merkene med årene.

Tørr hud

Har du tørr hud, kjennes den stram og ru, og den har lett for å flasse og klø. Tørr hud skyldes at fettlaget i huden tørker ut, og det blir nødvendig å tilføre huden mer fuktighet. Ulike sminkeprodukter og kremer, samt vann og tørr luft kan gjøre huden tørr.

Utslett

Skyldes som regel ulike typer eksem, insektstikk, infeksjoner som helvetesild, vannkopper eller brennkopper, eller soppinfeksjoner. Prøv å la være å klø selv om utslettet klør, da dette kun vil føre til at det klør enda mer.

Vorter

Kommer av en virusinfeksjon i hud og slimhinner. Det finnes tre typer vorter: vanlige vorter, fotvorter og kjønnsvorter. Vorter er smittsomt, men forsvinner som regel av seg selv etter en stund. Legen kan fryse bort vanlige vorter, eller du kjøpe vortemiddel på apoteket.

TØRR HUD: Ulike sminkeprodukter og kremer, samt vann og tørr luft kan gjøre huden tørr.
TØRR HUD: Ulike sminkeprodukter og kremer, samt vann og tørr luft kan gjøre huden tørr. Foto: Foto: Crestock

Wood's lampe

En spesiallampe hudlegene benytter seg av for å stille diagnosen soppinfeksjon i hud og hår.

Xantelasmer

Dette er gulhvite knuter i huden, som regel rundt øynene. Knutene kan skyldes for høyt nivå av fettstoffer i blodet. Klumpene kan fjernes med CO2-laser, eller hudlegen kan pensle med mettet triklor-eddiksyre.

Yaws

En tropesykdom som gir utslett, og som skyldes en bakterie i slekt med syfilisbakterien. Yaws-bakteriene smitter imidlertid ikke ved seksuell kontakt, og er derfor ikke en kjønnssykdom.

Zoster (helvetesild)

Herpes zoster kalles også helvetesild og skyldes det samme viruset som gir vannkopper. Helvetesild kjennetegnes av et belteformet, halvsidig utslett som svir, klør og brenner. Utslettet setter seg som regel på magen, brystet eller i ansiktet. Infeksjonen behandles med smertestillende medisiner og sårsalver.

Øregangseksem

Betennelse i huden i øregangen kan føre til intens kløe og smerter i øret, samt tørr og flassende hud som kan hovne opp og bli rød. Bruk av q-tips i øregangen, mye vann i øret, eller allergi mot såpe og kosmetikk kan utløse øregangseksem, det samme kan virus, bakterier eller soppinfeksjoner. Legen kan gi deg øredråper for å kurere betennelsen.

Åreknuter

ØREKLØE: Bruk av q-tips i øregangen, mye vann i øret, eller allergi mot såpe og kosmetikk kan utløse øregangseksem.
ØREKLØE: Bruk av q-tips i øregangen, mye vann i øret, eller allergi mot såpe og kosmetikk kan utløse øregangseksem. Foto: Foto: Vladimir Mucibabic/Crestock

Store, skjemmende blodårer på leggene er sannsynligvis åreknuter, som skyldes at blodårene som ligger nærme huden utvider og slynger seg. Åreknuter er en veldig vanlig og uskyldig plage, men fører ofte til legebesøk av kosmetiske årsaker.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik vet du at du har hudkreft

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik blir du kvitt kviser og arr

Kilder:

Norsk Psoriasisforbund, Norges Astma- og Allergiforbund, www.helsenytt.no, www.pasienthåndboka,no, www.apotek.no, www.apotek1.no og Lisbeth Rustad, hudspesialist ved Haukeland Universitetssykehus.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning