jul på gran canaria:

Tore (58) og Ilse (56) velger bort norsk jul

– Vi blir gradvis mer løsrevet fra tradisjonene, sier reiseekspert.

HAR FUNNET SITT JULEPARADIS: Tore og Ilse rømmer fra julestresset i Norge for å nyte late dager i varmere strøk.
HAR FUNNET SITT JULEPARADIS: Tore og Ilse rømmer fra julestresset i Norge for å nyte late dager i varmere strøk. Foto: Privat
Publisert

– Jeg tror det er mange årsaker til at nordmenn velger å reise bort i julen, og en av dem er nok at folk har mer råd til å feire julen «under sommersol». Vi blir gradvis mer løsrevet fra tradisjonene, fordi vi er mer reisevante, og bruker noe av «julegratiale» på opplevelser bortenfor hjemmet, forteller reiseekspert Bjørn Moholdt.

– Merk også at stadig flere feirer julen på hytta, noe som for noen – år om annet – byttes ut med en reise til solen. Generelt reiser vi mer, og presser inn stadig flere reiser, og i julen har vi potensielt et par uker til disposisjon. Da er det nærliggende å bruke de dagene på ferie under solen, legger han til.

Han får støtte av Siri Røhr-Staff, informasjonssjef hos Ving Norge AS. Hun forteller at det bare fra dem alene er mange tusen reisende i julen.

Forfatter og reiseekspert Bjørn Moholdt.
Forfatter og reiseekspert Bjørn Moholdt.

– Det er en overvekt av folk over 50, men vi ser samtidig at det også er flere barn, så sannsynligheten for at også mange storfamilier drar på tur sammen i julen er stor, sier hun.

Les også: Fastboende avslører 10 skjulte perler på Gran Canaria

Spania på toppen

Gran Canaria er et yndet reisemål for nordmenn som ønsker å feire julehøytiden under solen. Det er trygt og velkjent, klimaet er bra, ikke for hett, om enn noe mer usikkert på vinteren, og du kan oppleve både strand, storby og natur.

– Gran Canaria har også klart å «fornye seg», det vil si at hotellene er pusset opp og oppgradert, og det gjelder også spisesteder og andre tilbud som tidligere ofte var under pari. De klassiske grisefestenes tid er forbi. Vi ser at mange av de som reiser hit er «vinterfugler», altså langtidsferierende, og det er noe av forklaringen på de høye tallene, sier Moholdt.

Ifølge Røhr-Staff er det mange såkalte repeaters, gjester som kommer tilbake år etter år, både på reisemål og hotell. Hun tror den relativt korte flyturen, de gode temperaturene og at man vet hva man får, er årsaker til at så mange velger nettopp Gran Canaria.

– For mange gir det en ekstra trygghet å vite at de kommer til et sted de kjenner og har vært før. Flere har nok også egne tradisjoner på disse stedene i julehøytiden. At de vender tilbake til det samme hotellet år ettter år er rett og slett fordi de liker seg godt der, får god service og valuta for pengene, sier informasjonssjefen.

Siri Røhr-Staff i Ving.
Siri Røhr-Staff i Ving.

– Gran Canaria er pyntet til jul, og på nyttårsaften er det god stemning med store fyrverkeri flere steder. Jeg skulle gjerne ha byttet ut både ribbe og snø med sol og tapas selv, legger hun smilende til.

Oppsøker felles arrangementer

Mange – kanskje særlig den litt eldre garde – oppsøker felles arrangementer for å oppleve litt «norsk jul». Det er en rekke restauranter og spisesteder som arrangerer det, med alt det innebærer.

– For noen er akkurat det litt bittersøtt, for norsk jul er nå en gang norsk jul, med snø og kulde og mørke, men varmen og solen både før og etter veier opp, sier Moholdt, og utdyper:

– Nordmenn er ekstremt tradisjonsbundne, mer enn for eksempel svenskene, vil jeg hevde, så de vil nok klamre seg til tradisjonene. Mitt tips er å finne en god, klassisk spansk restaurant på julaften, der du heller gasser deg i spanske delikatesser i stedet for ribbe og lutefisk. Det blir uansett aldri det samme som hjemme.

Les også: To julekaker forvinner fra de sju slagene

Norsk julegudstjeneste

Hanne Vetrhus er ansatt som diakonal medarbeider ved Sjømannskirken på Gran Canaria. Hun forteller at de på julaften arrangerer to gudstjenester, en familievennlig med julespill og en ordinær julegudstjeneste. Begge disse holdes i den katolske kirken, da denne rommer flere mennesker.

Sjømannskirken på Gran Canaria.
Sjømannskirken på Gran Canaria. Foto: sjomannskirken.no

– Normalt sett står folk i kø en time før det starter. Kirken rommer rundt 400 mennesker, og det er fullt på begge gudstjenestene, så dette er noe som verdsettes høyt.

På kvelden tilbys det julemiddag i Sjømannskirken, og påmeldingen til denne starter allerede i slutten av november. Ikke sjelden har de flere på venteliste når det nærmer seg.

– Her lager vi en tradisjonsrik julemiddag til over 200 gjester, vi synger julesanger, går rundt juletreet og nissen kommer på besøk med gave til barna. Alle generasjoner deltar, og en stor del av de fremmøtte er pensjonister og småbarnsfamilier, forteller Vetrhus, og utdyper:

– Julemiddagen hos oss i Sjømannskirken skal først og fremst være for dem som har få mennesker rundt seg i julen, og vi må derfor be store familier som har hverandre om å feire julekvelden sammen et annet sted.

Les også: Misforståelsen som førte til tidenes verste flyulykke på Tenerife

Velger bort norsk jul

Ekteparet Tore (58) og Ilse (56) Henriksen tilbringer julen på Gran Canaria for tredje år på rad, og stortrives med det.

GRANKA CLAUS? Ingenting slår julefeiring på Gran Canaria, mener Tore og Ilse Henriksen.
GRANKA CLAUS? Ingenting slår julefeiring på Gran Canaria, mener Tore og Ilse Henriksen. Foto: Privat

– Vi synes begge to i grunnen at julefeiringen stort sett er stress med pynting, vasking og en masse besøk. Jeg tenker at det kan være mye hyggeligere å treffes ellers på året, forteller Ilse åpenhjertig.

På Gran Canaria opplever de å kunne tilbringe dagene i et rolig tempo, uten tanke på at det forventes noe av dem eller det er noe de må gjøre. I år skal også nyttårsaften tilbringes under solen. Reaksjonene fra familie og venner er delte.

– Mens noen gir klart uttrykk for at julehøytiden bør feires hjemme, forteller andre at de gjerne skulle ha gjort det samme som oss, sier Tore.

Les også: 12 gode julefilmer på Netflix

Tar med lyslenke i kofferten

Som så mange andre nordmenn har også de funnet sitt favoritthotell på den flotte øya.

VARM JUL: Tore og Ilse skal feire jul i Syden for tredje år på rad.
VARM JUL: Tore og Ilse skal feire jul i Syden for tredje år på rad. Foto: Privar

– Det er et lite og rolig hotell i svært sentrumsnære omgivelser. Ingen av oss er glade i å ligge rett ut på stranden, men drar gjerne på utflukter som fjellturer og båtturer. Vi nyter å kunne ta en spasertur eller sette oss ned på en hyggelig uterestaurant for å betrakte det yrende folkelivet, forteller Ilse.

Paret har et avslappet forhold til julefeiringen under ferien, og føler det kjennes unaturlig å skulle feire jul på samme måte i varmen som hjemme.

– Vi går ut og koser oss med en god middag. I år har vi faktisk også kjøpt en lyslenke som vi skal ha i en busk utenfor hotellet. På reisene våre til Gran Canaria har vi blitt kjent med mange flotte nordmenn som vi fremdeles holder kontakten med. Jeg kan på det varmeste anbefale dette reisemålet til alle som ønsker en stressfri jul, smiler Ilse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning