JULEBAKST:

Tre julefavoritter er på vei ut

Folket har talt: Her er de nye sju slagene.

FATTIGMANN: Det er en fattig trøst for fattigmannen at den er en eksklusiv julekake. Den er ikke med blant folkets sju slag anno 2019.
FATTIGMANN: Det er en fattig trøst for fattigmannen at den er en eksklusiv julekake. Den er ikke med blant folkets sju slag anno 2019. Foto: Arkivfoto, klikk.no
Publisert

Julen betyr tradisjoner, og for mange er julebaksten hellig, og de samme sortene bakes igjen år etter år.

De lærde strides, men fra gammelt av regnes gjerne sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker som de sju slagene eller sortene, skriver melk.no.

Nå har Opplysningskontoret for brød og korn satt sammen en oppdatert liste som gjenspeiler hvilke julekaker folk flest foretrekker i 2019, melder de i en pressemelding.

De gikk sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner. Undersøkelsen ble utført i desember av meningsmålingsbyrået YouGov.

I undersøkelsen spurte de blant annet om hvilke julekaker som blir valgt til høytiden.

Tallenes tale er klar: Pepperkakene er i dag den desidert mest populære julekaken. Hele 82 prosent av de spurte svarte at de velger seg pepperkaker i julen.

JULEFAVORITTEN: Pepperkaken er den soleklare julefavoritten blant nordmenn.
JULEFAVORITTEN: Pepperkaken er den soleklare julefavoritten blant nordmenn. Foto: Getty Images

Les også: Slik regner du gram om til desiliter

Kakemann > fattigmann

Krumkaker ble en god nummer to og kransekake er den tredje mest spiste kaken. Smultringer, kokosmakroner, kakemenn og sandkaker utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakeslagene i 2019.

Kakemannen, som tradisjonelt har vært en favoritt blant vestlendingene, er på fremmarsj, mens gamle travere som goro, berlinerkranser og fattigmann ser ut til å være på vei ut.

Torunn Nordbø
Torunn Nordbø

– Kakemann er en vestlandstradisjon, men nå har det begynt å ta seg opp på Østlandet også. Krumkaker har tronet på toppen lenge, men pepperkaker har tatt over i moderne tid. De er enklere å bake og mer barnevennlig. Samtidig er det noen som mener at det er sirupssnippen og ikke pepperkaken som skal være med i de sju slagene, forteller daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn til klikk.no.

De tror årsakene til at de tre gamle traverne er på vei ut, er at de kan være vanskeligere lage.

– Fattigmann er ikke fattig. Man bruker dyre råvarer, og den er rik på smak. Men den er på vei ut, antakelig fordi den er vanskelig å lage. At den lages med smult er en terskel, og så skal de i tillegg vendes. Smultbakst blir gjerne kjøpt i butikken, sier hun.

– Hva med risboller?

Risbollene har vi ikke tenkt på som en kake på den måten, men de er på søketoppen hos oss. Er det en kake eller konfekt? Vi ser samtidig at sjokolade og konfekt er på vei inn i julebaksten. Sarah Bernard-kaken enten i langpanne eller som porsjonbiter er også på søketoppen nå, forteller hun.

Les også: Dette godtet kan du trygt hive innpå med i jula

PÅ FREMMARSJ: Kakemennene er ikke lenger forbeholdt vestlendingene.
PÅ FREMMARSJ: Kakemennene er ikke lenger forbeholdt vestlendingene. Foto: Foto: Manuela Kjeilen / oppskrift.klikk.no

– Ta med en deig hver

Hun forteller at de sju slagene gjerne har variert fra sted til sted, men at de tradisjonelt ble valgt basert på en blanding mellom tre kategorier av julebakst: De som bakes i jern (krumkaker og goro), de som bakes i smult (smultringer, fattigmann, hjortetakk og krabbelurer) og de som stekes i ovnen (pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, sandkaker og så videre).

– Det har tradisjonelt vært viktig å ha noen fra hver kategori. Det var ikke så farlig hvilke man bakte, men det skulle gjerne være sju. Sju er et magisk tall som skulle bringe lykke, sier Nordbø, og fortsetter:

– Jeg har også hørt om folk som har tretten slag, mens andre baker gjerne kun pepperkaker. Jeg baker tre slag selv, får noen, kjøper noen, slik at det kanskje blir sju totalt.

Folkets topp sju julekaker

  1. Pepperkake
  2. Krumkaker
  3. Kransekake
  4. Smultringer
  5. Kokosmakroner
  6. Kakemenn
  7. Sandkaker

Hun oppfordrer folk som gjerne vil bake sju slag, men som kanskje ikke har tid til det før jul, til å samarbeide.

– Et godt tips er å gå sammen med venner der alle tar med hver sin deig eller to, så kan man bake sammen og fordele julekakene seg imellom.

Les også: Hellstrøms perfekte juleribbe

PÅ VEI UT? Goro er ikke lenger blant de sju slagene nordmenn flest lager.
PÅ VEI UT? Goro er ikke lenger blant de sju slagene nordmenn flest lager. Foto: Mari Svenningsen / oppskrift.klikk.no

Krumkaker mer populær nordover

Julemattradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og slik er det også med de sju slag julekaker.

De mest populære julekakene, pepperkakene, er omtrent like vanlig i alle deler av landet, og dette gjelder også blant annet serinakaker, biscotti og berlinerkranser.

For andre kaker er forskjellene større.

I Oslo og Akershus spises det for eksempel mye mindre krumkaker enn i resten av landet, mens det i Trøndelag og Nord-Norge spises betydelig mer.

Også smultringer spises det mer av i nord enn resten av landet. Kakemenn har sterkest tradisjoner på Vestlandet, mens kransekaken er vanligst på Sørlandet og Østlandet utenfor Oslo og Akershus, viser undersøkelsen.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2019.

Les også