Hvordan skjule dobbelthake

Slik kan du minske dobbelthaken

Ikke bare overvektige har dobbelthake!

DOBBELTHAKE: Mye kan gjøres ved å ha en sunn livsstil! FOTO: Jenny Mina Rødahl
DOBBELTHAKE: Mye kan gjøres ved å ha en sunn livsstil! FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

Opplever du at fettet under haken mer eller mindre sitter fast?

Det er ikke bare overvektige personer som har dobbelthake. Du kan være slank, men samtidig ha litt ekstra fett under haken. Uansett om du går opp eller ned i vekt, har ikke dette betydning for antall fettceller i kroppen.

«Hengende» hake

- Årsaken til dette kan være genetisk, eller det kan være selve elastisiteten i huden. Dersom elastisiteten i huden er dårlig, vil den ikke trekke seg sammen ordentlig, og da får du hengning i huden, sier Amin Kalaaji, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo plastikkirurgi.

Problemet kan også ligge under huden. Personer over 40-50 år vil få svekket muskulatur, noe som kan føre til at haken/halsen «henger».

- Når du blir eldre vil huden naturlig nok bli slappere. For yngre mennesker er det lurt å unngå for mye soling, da dette kan påvirke hudens elastisitet, sier hun.

Kan forebygge ved å ha en sunn livsstil

Kalaaji presiserer at vekten er viktig. En sunn livsstil gjør underverker for kroppen, og både trening og sunt kosthold har stor påvirkning på huden.

- Sunne vaner vil forbedre hudens kvalitet. Unngå røyk og mye alkohol, da det har negativ påvirkning på hudens elastisitet, noe som kan føre til at huden henger mer.

Få nok søvn, og drikk masse vann. Du bør drikke to-tre liter vann daglig, avhengig av hvor mye du veier. Sjekk hvor mye vann du trenger med vår kalkulator.

- I dagens samfunn drikker vi for lite vann. Vi drikker for mye kaffe og te, og da er det mange som glemmer å kompensere med nok vann. Rent vann er bra for hudens elastisitet, og dersom hudcellene får mindre vann, vil de skrumpe inn, sier Kalaaji.

Noen er genetisk betinget, og til tross for normal vekt kan du ha en del fett under haken. For de som har store komplekser, kan kirurgi være en løsning.

- Det er viktig å vite at kirurgi er siste utvei, ikke første. Langt ifra alle er godkjente kandidater, men om du er det, skal du prøve andre alternativer først, forklarer plastikkirurgen.

Du kan arve dobbelthaken

Alle har en «fettpute» under haken, og denne er arvelig. Den kan være stor eller liten, og for noen skal det ikke mye til før fettet legger seg der.

- Man kan gå ned i vekt uten at det skjer noe med denne «fettputen». Dette feltet er ganske robust, og egner seg for fettsuging. Men om det skal være aktuelt, kommer det an på hudkvaliteten, sier Bjørn Tvedt, spesialist innen plastisk kirurgi ved Akademiklinikken.

Dobbelthaken vil ofte bli mer fremtredende med alderen. Når man eldes vil enkelte steder på kroppen samle mer fett.

- Noen steder i ansiktet taper vi fett, mens andre steder samler vi fett – for eksempel ved siden av hakespissen, slik at ansiktet blir mer firkantet.

Noen har også lavt plassert tungebein, slik at de aldri vil få en skikkelig god halsvinkel. Da vil huden gå «rett ned» fra haken og til halsen. 

Kjerringråd er bortkastet tid

Det finnes mange kjerringråd der ute, hvor visse øvelser kan hjelpe deg til å miste fett under haken. Tvedt mener at det ikke har noen effekt.

- Noen har store problemer med sitt eget kroppsbilde, og kan for eksempel gå på en fest og engste seg for bilder som blir tatt. Disse har en tendens til å klamre seg til alle rådene de kommer over, og bruke mye tid på det, uten at det har noen effekt.

Fettsuging av hakepartiet er en løsning for de som har veldig store komplekser, men nå har det også kommet en ny metode på markedet.

- Det er en injeksjonsmetode der man injiserer et stoff i fettet, som gjør at noe av fettet forsvinner. Dette er helt nytt, og kommer til Norge hvert øyeblikk, sier Tvedt.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning