Drømmetyding

Dette drømmer vi om

Drømmetyding er spennende. Les om de vanligste drømmene og hva de sier til deg.

DRØMMETYDING: Psykologer oppfordrer til drømmetyding og å bli nysgjerrig på drømmene dine og ta imot budskapene de gir deg.
DRØMMETYDING: Psykologer oppfordrer til drømmetyding og å bli nysgjerrig på drømmene dine og ta imot budskapene de gir deg. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
TYPISKE DRØMMER: En del type drømmer er vanlige. Det er for eksempel svært vanlig å drømme om andre mennesker.
TYPISKE DRØMMER: En del type drømmer er vanlige. Det er for eksempel svært vanlig å drømme om andre mennesker. Foto: Foto: Crestock

- Det er ikke mulig å lage en fasit eller et slags symbolleksikon, understreker psykolog Paul Jan Brudal.

Sammen med psykolog og ektefelle Lisbeth Brudal har han skrevet boken "Drømmenes psykologi".

Selv om det finnes universelle symbolbilder, vil også hver enkelt person i løpet av sitt liv utvikle sin egen symbolverden.

I stedet for å tolke symboler snakker psykologene og ekteparet Lisbeth og Paul Jan Brudal heller om temaer og typer drømmer.

Her tar vi med litt om noen av de vanligste:

Drømmer om mennesker

Paul: - Det er svært vanlig å drømme om mennesker, både familie, venner, kolleger og berømte så vel som ukjente mennesker. Disse menneskene kan representere deler av vår egen personlighet. De kan også være bilder på våre relasjoner og følelsesmessige forhold til andre mennesker, i nåtid, fortid og en mulig fremtid. Hensikten med slike drømmer kan være å lære seg selv og sine egne reaksjoner bedre å kjenne, slik at vi kan forbedre vårt forhold til andre.

Les også: Forkjølelsesrådene som virker

Noen eksempler:

* Drømmer du om en konge og dronning, kan det være uttrykk for at du arbeider med ditt forhold til foreldreautoritet og autoritet generelt. Drømmer du om å ha ansvaret for et barn, og at du har forsømt det eller drept det, kan det bety at du opplever at du ikke får tatt deg av deg selv.

* Ukjent personer av sammen kjønn og alder som deg selv kan uttrykke ukjente, potensielle sider ved deg selv.

Reise

Paul: - Drømmer om å reise med fly, tog, båt, bil og sykkel synes generelt å stå for forandring og prosess i livet. Det kan også handle om tilgang på energi eller opplevelsen av mangel på energi. Klassisk er drømmen der man forsøker å nå et tog, fly eller en buss uten å greie det. I overført betydning kan slike drømmer bety at muligheter i livet går fra oss.

Les også: Ikke bare søte drømmer

Bearbeidelsesdrømmer

Slik husker du drømmene dine:

1. Si til deg selv når du legger deg, at i morgen tidlig skal du huske hva du har drømt.

2. Det er enklest å huske drømmene når du våkner naturlig, og ikke bråvåkner av vekkerklokken mens du fortsatt er i dyp søvn.

3. Legg blokk og penn klar på nattbordet, slik at du kan notere stikkord med én gang du våkner.

4. Det er også lurt ikke å åpne øynene med én gang, men bli rolig liggende med lukkede øyne slik at du kan finne tilbake til drømmen. Fang opp en stemning eller en følelse, så kommer du kanskje på sluttscenen. Deretter kommer kanskje flere detaljer etter hvert.

Paul: - Vi kan ha mange ubehagelige drømmer. Slike drømmer er summen av negative erfaringer. Det er de som gir deg en dårlig følelse gjennom hele dagen, selv om du ikke husker hva du har drømt. Det er bra å drømme slike drømmer, for det betyr at man bearbeider negative erfaringer før de fester seg i kroppen.

Lisbeth: - Hvis du drømmer om en person du har et negativt forhold til, skal du tenke: "Så bra! Jeg bearbeider det! Jeg jobber med relasjonen." En drøm vil deg alltid vel, selv om den er vond. Det gir helse å få tak i de følelsene man ellers ikke ville fått tak i.

Mareritt

Lisbeth: - Det vi omtaler som mareritt, er også bearbeidelsesdrømmer. I drømme arbeider du videre med sterke følelser knyttet til en traumatisk opplevelse, slik som vi så i eksempelet med barnebarnet vårt. Marerittet er hjelp til selvhjelp, slik at du kan skjøtte hverdagen i våken tilstand.

Les også: Slik er kvinners sexdrømmer

Temadrømmer

Lisbeth: - Dette er drømmer som kommer igjen og igjen, og som melder seg med jevne mellomrom. De er en påminnelse, og det er ikke tilfeldig når de kommer. En vanlig temadrøm er drømmer om et hus som plutselig har nye, uventede rom. Det betyr nye muligheter! Kanskje du har en følelse av at du ikke får brukt deg selv? En slik drøm forteller deg at du har et ubrukt potensial. Møbler rommet! Dette kan du gjøre noe med. Ta et kurs i noe som interesserer deg, gjør noe nytt.

Paul: - Man skal ta imot denne drømmen som en gave. Alle har muligheten til å gjøre noe med livet sitt.

Eksamensdrømmer

Lisbeth: - Eksamensdrømmer er vanlige og kommer når du lever i en situasjon der du må prestere. Du skaper en billedfortelling som ivaretar følelser. Spør deg selv: "Hva er det i livet som gir meg følelsen av å måtte prestere?" "Er jeg virkelig så redd?"

Forberedelsesdrømmer

Lisbeth: - I kriser eller vanskelige situasjoner som vi kan forutsi, kan drømmene forberede oss på det som skal skje. Vi er så viselig laget at det skumle som skal skje i fremtiden, blir laget om til en drøm. Å få bevissthet om angsten i forkant kan gi en trygg følelse av gjenkjennelse når stunden er der. Gravide kvinner har mange forberedelsesdrømmer og husker dem ofte godt. De drømmer om fødselen. Etter en slik drøm kan mange plutselig skjønne hva de er redd for. De får en aha-opplevelse. Det er godt å vite hva man er redd for.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning