Test av Iphone applikasjon Sleep cycle

Denne vekkerklokka gjør det lettere å våkne

Vi har testet Iphone-app-en som får deg til å knuse den gamle vekkerklokka – for godt.

TEST AV SLEEP CYCLE: Bio-alarm clock kaller utviklerne det som er blitt den mest populære Iphone-applikasjonen i Norge og mange andre land.
TEST AV SLEEP CYCLE: Bio-alarm clock kaller utviklerne det som er blitt den mest populære Iphone-applikasjonen i Norge og mange andre land. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Etter at den siste versjonen (2,0) av vekkerklokken Sleep cycle kom for salg 3. desember, er den raskt blitt den mest solgte Iphone-applikasjonen i en rekke land. Og populariteten er stigende.

Svensk oppfinnelse

Bak Sleep cycle står det svenske selskapet Lexware labs, som opprinnelig driver med oversetting- og språkverktøy.

I Sverige nådde en mer primitiv utgave av Sleep cycle salgstoppen allerede i september.

Du kan laste ned siste versjon av Sleep Cycle her

Tilnærmet gratis

Årsaken til suksessen er like åpenbar som den er genial: Svenskene har klart å lage en vekkerklokke som faktisk gjør det mindre ubehagelig å bli revet ut av søvnen om morgenen.

Dessuten: App-en koster bare seks kroner. For alle som har råd til å kjøpe en Iphone, er seks kroner gratis.

Slik virker den

Sleep Cycle er basert på akselerometeret som finnes i enhver Iphone, den samme mekanismen som gjør at du får breddebilde når du snur telefonen med langsiden ned. Og at du kan stokke om låtrekkefølgen i spillelista ved å riste på telefonen.

På samme måte kan akselerometeret registrere bevegelser i madrassen når du sover. Ut fra intensiteten i bevegelsene tolker den hvor dypt du sover, fra urolig REM-søvn via drømmestadiet til den dype, gode søvnen.

Lar deg sove dypt

Slik testet vi

  • Klikks fagansvarlig for helsestoff, Knut Bjørheim, brukte Sleep cycle med egen Iphone i en 14-dagersperiode
  • Han fulgte alle instruksjonene som følger med programmet
  • I testperioden lå Bjørheim i gjennomsnitt sju timer og to minutter til sengs hver natt
  • Han sov i enkeltseng med mellomhard madrass
  • Testen man skal foreta før man begynner å bruke Sleep cycle, ga svært gode utslag

Siden søvnen går i sykluser mellom de ulike stadiene, sørger Sleep cycle for ikke å forstyrre deg før du befinner deg i et av de lettere søvnstadiene.

På sitt beste føles det som å våkne av seg selv.

Behagelige lyder

De åtte lydene du kan velge mellom ligger dessuten så langt fra den klassiske vekkerklokkelyden du kan komme.

Ettersom du alltid sover lett når Sleep cycle vekker deg, trenger du ikke en brannalarm for å våkne.

Søvnstatistikk

Hver morgen kan du sjekke nattens søvnkvalitet i form av et kurvediagram.

Du får også opp gjennomsnittlig tid i senga, og kan bla tilbake til tidligere grafer. Dette er artig nok til å begynne med, men de færreste vil vie denne statistikken mye oppmerksomhet etter noen uker.

Det kunne med fordel vært flere faktorer med i statistikken - som gjennomsnittelig tid i dyp søvn, i drømme og i våken tilstand.

Unøyaktig

Pinlig nøyaktig er Sleep cycle heller ikke.

Gjentatte ganger er jeg blitt vekket fra en drøm, mens grafen kan ha vist at jeg såvidt er på vei ut av dyp søvn eller mer våken enn i drømme. Men ta det for det det er: en sekskroners vekkerklokke for en mobiltelefon.

Når du først har stått opp: Dette er det perfekte morgenritual

Uvant sengegjest

For at Sleep cycle skal virke riktig, må den ligge på madrassen, rett ved siden av hodeputa. Akkurat det kan føles noe ubekvemt, selv i 2010 er en Iphone et fremmedelement i senga.

For deg som er redd for stråling, er det imidlertid bare å sette telefonen i flymodus før du hopper til køys. Personlig var jeg mer bekymret for å dytte telefonen ut av senga i søvne.

Må være tilkoblet

At telefonen må være tilkoblet strømuttaket når du bruker Sleep cycle, kan også by på besvær: "Isj, hvor la jeg nå den ladekabelen igjen ..." Grunnen er selvsagt at app-en krever en del strøm slik at batteriet lett utlades i løpet av natta.

Dersom du finner ut at du vil bruke Sleep cycle som fast vekkerur, anbefaler vi å skaffe en ekstra ladekabel som kan ligge ved senga til enhver tid.

Problemer med å sovne? Prøv denne søvnguiden

Tidlig vekking

Den største ulempen med Sleep cycle er at du risikerer å bli vekket opptil en halv time før du opp. Dersom søvnmønsteret ditt tilsier at din siste, lette søvnperiode er en halv time før tidspunktet du har stilt vekkerklokka på, blir du vekket en halv time før tida.

Akkurat da er vi neppe alene om å falle for fristelsen å finne fram den vanlige vekkerklokka og nyte en halvtime til med lukkede øyne.

Selv om det muligens blir tøffere å våkne neste gang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning