Morgenfriske mennesker kalles populært A-mennesker, og mennesker som fungerer dårlig om morgenen, men bedre utover dagen og kvelden - B-mennesker.

En årsak til denne forskjellen er, ifølge en artikkel publisert i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, at plasseringen av topp og bunn på aktiveringsrytmen og/eller temperatur-rytmen i kroppen er litt forskjellig.

BLIR ikke A-menneske

Morgenmenneskene har toppen på rytmen tidlig på formiddagen, mens kveldsmenneskene har denne toppen senere på ettermiddagen og om kvelden.

- Du kan nok ikke være B-menneske og bli A-menneske, men du kan justere rytmen slik at du kan fungere bedre. Om man er A- eller B-menneske, er et personlighetstrekk, men det endres i løpet av livet, forklarer søvnforsker Siri Waage, stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisinske fag i Bergen.

Jo mindre søvn du får, dess høyere er risikoen for å bli forkjølet, viser en amerikansk studie.

Kroppens døgn er 25 timer

Vi har alle en naturlig døgnrytme, men den er cirka 25 timer - ikke 24.

- Det innebærer at døgnrytmen må justeres hver dag, og dette gjøres hovedsakelig via lys og sosiale faktorer. Lys er den viktigste faktoren for å justere døgnrytmen. Vi anbefaler minst en halvtime ute i dagslys hver dag, og tidspunktet for lyseksponering avgjør i hvilken retning døgnrytmen påvirkes, sier Waage.

Få lys tidlig

- Man bør få lys tidlig på dagen, det har liten effekt senere, opplyser professor Bjørn Bjorvatn ved Institutt for samfunnsmedisinske fag i Bergen.

- Lys gitt før sengetid forskyver døgnrytmen til et senere tidspunkt, med det resultat at man sover lengre om morgenen. Lys gitt etter oppvåkning skyver døgnrytmen motsatt og vil kunne gjøre at man våkner tidligere neste dag. To til tre uker med lysbehandling vil sannsynligvis hjelpe.

Nok søvn er viktig, og nå mener forskere fra San Diego at vi løser problemer i søvne.

Stå opp tidlig i helgene

I tillegg kan du korrigere døgnrytmen ved å stå opp og legge deg til faste tider.

- Kveldsmennesker kan korrigere døgnrytmen ved å stå opp tidligere på morgenen, mens morgenmennesker må holde seg lenger våken om kvelden for etter hvert å kunne sove lenger om morgenen, opplyser Siri Waage.

Men er du B-menneske, bør du passe på å komme deg i seng i rimelig tid også i helgene, og heller ikke ligge til langt på dag.

- Jeg vil anbefale å følge den samme rytmen hele uka samt i feriene, sier Waage, som forsker på nattskiftarbeidere.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!