bli kvitt kviser

Slik blir du kvitt kvisene

5 tips som kan være til hjelp for å behandle og bli kvitt kvisene dine.

BLI KVITT KVISER: Ekspertene deler sine beste råd hvorvidt gjelder å bli kvitt kviser, samt mer langsiktige behandlingsmetoder.
BLI KVITT KVISER: Ekspertene deler sine beste råd hvorvidt gjelder å bli kvitt kviser, samt mer langsiktige behandlingsmetoder. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Noen sliter med mange kviser, mens andre får en kvise i ny og ne. Felles for oss alle er at vi gjerne skulle vært foruten.

Behandle kviser

Det er mye som kan forårsake kviser, men det er visse ting du bør unngå å gjøre når kvisen først har poppet frem.

Under følger ekspertenes beste råd for å behandle og etter hvert bli kvitt kvisene.

1. Unngå triggerne

Dersom du er veldig utsatt for å få kviser, bør du prøve å finne ut hva som trigger kvisene. Ifølge hudterapeut og fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, Ann-Kristin Stokke, er dette individuelt fra person til person.

- Unngå de faktorene som trigger akkurat din hud. Vi vet at stress er en stor pådriver, men også mobiltelefonen din kan gi deg uren hud. Dette skyldes at friksjon, varme og bakterier fra telefonen kommer borti huden hele tiden, sier Stokke.

Hun legger til at også hormoner er en trigger, som kan medføre at mange får flere kviser ved eksempelvis menstruasjon eller graviditet.

- Mange sliter med kviser og akne på grunn av prevensjonsmidler. Ved bruk av hormonspiral og p-stav kan plagene vedvare lenge etter at du har sluttet å bruke prevensjon, forklarer Stokke.

Les også: Slik fjerner du hudormene

2. Bruk riktige produkter

Dersom du bruker feil produkter, vil dette kunne føre til uren hud. Ifølge Stokke er det viktig å velge produkter tilpasset din egen hud.

- De som er veldig plaget med mye kviser eller akne, bør søke profesjonell hjelp. De mest avanserte spesialproduktene, særlig de som er tilpasset voksenakne, er dyrere, men det er fordi det er produkter med høy konsentrasjon av aktive stoffer, sier hun.

Hudterapeuten forteller imidlertid at du ikke trenger å bli fortvilt dersom lommeboken din ikke tillater de dyreste produktene, fordi du kan få gode produkter til en langt rimeligere penge.

- Du kan få veldig gode produkter til tenåringsakne, som koster ned mot 200 kroner. Selv unge voksne kan bruke disse produktene, selv om de er beregnet på ungdomshud, sier Stokke.

Noen reagerer på skjønnhets- og stylingprodukter. Parfyme og hårprodukter kan gi kviseutbrudd.

- Plastikkstoffene som finnes i mange hårprodukter kan gi kviser langs hårfestet. Og dersom du er for dårlig til å rense huden kan det bli liggende igjen rester, som igjen kan føre til kviser. Stylingprodukter kan også smitte via håret og fra putetrekket, til huden, så det kan være lurt å skifte putetrekk ofte, sier Stokke.

3. Ikke pill på kvisene

Du har sikkert hørt det før, men når kvisen er moden skal det mye til for å unngå å klemme på den. Ifølge Stokke vil pirking kun gjøre vondt verre.

- Det beste er å overlate klemmingen til en hudterapaut. Dette er fordi huden må preppes og rengjøres nøye. Vi bruker spesielle verktøy for å åpne porene før vi klemmer, sier Stokke.

Om du tar saken i egne hender kan du trigge flere kviser, blir tvunget til å fjerne arr etter kviser eller ende opp med utvidede blodkar og større porer.

4. Bli kvitt kvise over natta?

Noen er heldige og får sjelden kviser. Men når man først får en skikkelig kvise, er det mange som blir fortvilet og lurer på hva i all verden de skal gjøre for å bli kvitt den fortest mulig.

- Ved kvisekrise finnes det punktbehandlingsprodukter som kan brukes rett på kvisa. Produktet skal påføres hver sjette til åttende time, og da vil kvisa bli borte ganske fort, forklarer Stokke.

5. Spis og drikk riktig

Har maten du spiser innvirkning på huden din? Og vil mye sukker føre til uren hud? Ifølge Stokke viser nyere forskning at ja, maten du spiser kan gi kviser.

- Sukker, melk og raske karbohydrater trigger kviser. Dersom du sliter med uren hud vil altså ikke Mc Donalds være det beste valget. Spis mest mulig ren mat, laget fra bunnen av, sier hudterapeuten.

Dersom du skal på fest og ikke vil slite med fyllekviser i ettertid, er det lurt å velge en tørr hvitvin fremfor søte drinker.

- Ifølge kinesisk medisin er det en link mellom ansiktet og de ulike organene i kroppen, hvor det sies at leverpunktet sitter mellom øyenbrynene. Derfor kan du få kviser mellom brynene etter en fyllekule.

Les også: Kjerringrådene mot kviser

Kviser i alle aldre

Det er ikke bare egne feil eller dårlig mat som fører til kviser, noen er også genetisk disponert for akne, og alvorlighetsgraden varierer. Noen sliter med uren hud livet ut, mens andre bare får en kvise innimellom.

- I ungdomsårene er det viktig med en god hudpleierutine og medisinsk hjelp samtidig. Medisinen kan være tøff mot hår og hud, så du må passe på at produktene beskytter huden, tilfører fuktighet og hindrer arrdannelse som medisinen kan gi, sier Stokke.

Stokke mener at akne kan oppleves som veldig traumatisk for mange tenåringer, selv om det er vanlig. 80 prosent får akne i løpet av ungdomsårene, og det finnes til og med egne supportgrupper på nettet. Kvisene gir seg ofte når man nærmer seg 20, men man kan få tilbakefall etter fylte 30. I dag er det en stor andel kvinner som får akne i 35-40-årsalderen, gjerne linket opp mot hormoner og stress.

- Før var det et mer ukjent problem, da snakket man ikke om voksenakne. I dag jobber vi like mye med kviser hos voksne mennesker, hvor det er typisk med utbrudd på haken og kjeven, sier hun.

Behandling med produkter

Hudterapeut Lillian Natås i Din Hudterapeut understreker viktigheten av å bruke riktige produkter.

- Du får bedre og sunnere hud av gode hudpleierutiner. Vær flink til å rense huden godt, også dersom du ikke bruker sminke. Det er viktig å ha gode rutiner både morgen og kveld, sier hun.

Mange tror at man skal bruke produkter som tørker ut kvisene. Ifølge Natås er dette helt feil.

- Det gir helt motsatt effekt, slik at kvisene blir verre. Det vil øke talgproduksjonen, som vil føre til mer kviser. Det er viktig å gi huden masse fuktighet. Jeg har tenåringer selv, og ved et kviseutbrudd hjelper det veldig å gi en god peeling, fuktighetsmaske og smøre med en god fuktighetskrem, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning