Slik fjerner du arr

Slik kan du fjerne arrene dine

Arr oppstår for å reparere sår- men vi vil vite hvordan vi kan reparere arret også.

FJERNE ARR?: Mange har komplekser for arr. Heldigvis finnes det mange måter å enten redusere dem på, eller bli kvitt dem en gang for alle.

FJERNE ARR?: Mange har komplekser for arr. Heldigvis finnes det mange måter å enten redusere dem på, eller bli kvitt dem en gang for alle. Foto: FOTO: Karl Johan Hudpleie (microneedling før og etter), produsentene

Publisert Oppdatert

Visste du at selv en av de egyptiske faraoene slet med aknearr?

Alskens sort magi ble brukt i håp om en silkemyk hud for den brydde faraoen uten hell. Men i dag, noen tusen år senere, har vi heldigvis en hel haug av behandlinger å velge mellom.

Ikke bare for arr etter kviser, men også for den gangen man sklei på brygga og fikk ett heftig merke på skinnleggen. Men hva gjør disse behandlingene, og blir man egentlig så god som ny?

Hvorfor får vi arr?

Arr er den siste fasen av kroppens reparasjonsprosess etter at huden er skadet. Arrdannelse oppstår som en direkte følge av for eksempel ulykker, brannsår, kirurgi, akne, eller annen vesentlig skade på huden.

Arrdannelseprosessen er en del av den sårhelende mekanismen som kroppen vår benytter for å gro etter skade på huden. Kroppen setter dermed i gang en fase hvor den forsegler såret for å hindre at bakterier kommer inn i såret og gir infeksjon. Kollagen, et naturlig forekommende protein i kroppen, blir så brukt til å reparere og lukke såret. Tenk på det som en type menneskelig sement utnyttet av kroppen for å fylle et hull, altså såret.

Sår som er medisinsk sydd igjen, helbreder som oftest bedre enn sår hvor kroppen har måttet gjøre jobben selv.

Individuell arrbehandling

ARR: Padma Lakshmi har et stort traumearr på sin høyre arm, uten at det hindrer henne i å gå med bare armer (heldigvis). Har du imidlertid komplekser, finnes det mye og god hjelp å få.

ARR: Padma Lakshmi har et stort traumearr på sin høyre arm, uten at det hindrer henne i å gå med bare armer (heldigvis). Har du imidlertid komplekser, finnes det mye og god hjelp å få. Foto: FOTO: Stella Pictures

Det finnes mange gode metoder for å behandle arr både hos hudpleier og hos hudlege.

Hvilken metode som fungerer er imidlertid individuelt, og det er ikke alle som vil oppleve samme resultat. Fagsjef ved hudpleieleverandøren Tekon AS, Ann Kristin Stokke, forklarer:

- Først og fremst er det viktig å understreke at arr er vanskelig å bli kvitt. Resultatet avhenger av årsak til arret og dybde, hvor gammelt arret er og hvor god evne huden har til å leges. Du får bedre resultater på arr som er mindre enn 6 måneder.

Begynn behandlingen i tide

I følge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo, er det veldig viktig at de med alvorlig akne med store kviser og dype røde betennelsesområder ikke blir gående uten effektiv behandling.

- Man skal vurderes av hudlege snarest mulig for å få medisinsk behandling og aldri gå i mange måneder på klinikker som mangler oversikt over hele behandlingsreportoaret. Ubehandlet alvorlig akne gir arr som ikke kan fjernes fullstendig. Vi ser altfor mange som skulle kommet mye tidligere til spesialist for å unngå senskader i form av arr og langvarig psykisk påkjenning.

Randy Schueller, kosmetisk kjemiker og direktør i Thebeautybrains.com, er også opptatt av timing når det gjelder behandling.

- Hvis det er snakk om aknearr eller arr fra fjerning av tatovering, burde de behandles med en gang det oppstår. Ved arr på grunn av kirurgi eller annen form for traume, som når du faller og slår kneet, burde man vente seks til åtte uker med behandling. Dette er fordi helbredelsen av såret blir avbrutt og endres i denne perioden og vil få et bedre utseende senere.

Behandling av aknearr

HJEMMEBEHANDLING: : Det er nesten umulig å fjerne arr helt og holdent. Men produkter som inneholder hydroksisyrer, retinol og enzymer, vil kunne eksfoliere bort døde, hyperkeratiniserte celler og restrukturere cellene lenger ned i vevet slik at arrvevet blir jevnere og glattere. I tillegg vil silikoner også motvirke ujevne arr. God mineral makeup som kan kamuflere og pleie huden.  Fra venstre: Kabuki Brush fra Jane Iredale kr 398 og Amazing Base SPF20 foundation fra Jane Iredal kr 490. Daily Resurfacer kr 895 fra  Dermalogica.

HJEMMEBEHANDLING: : Det er nesten umulig å fjerne arr helt og holdent. Men produkter som inneholder hydroksisyrer, retinol og enzymer, vil kunne eksfoliere bort døde, hyperkeratiniserte celler og restrukturere cellene lenger ned i vevet slik at arrvevet blir jevnere og glattere. I tillegg vil silikoner også motvirke ujevne arr. God mineral makeup som kan kamuflere og pleie huden. Fra venstre: Kabuki Brush fra Jane Iredale kr 398 og Amazing Base SPF20 foundation fra Jane Iredal kr 490. Daily Resurfacer kr 895 fra Dermalogica. Foto: FOTO: Produsentene

Kosmetisk sykepleier og markedssjef ved Elipseklinikken, Pia Cernin forklarer at det viktigste med behandling av akne og arr, er forebygging.

Ordforklaringer

Fraksellert laser, eller fraxellaser - behandler linjer, rynker, porer, pigmentflekker samt operasjons- og aknearr.

Kjemisk peel - inneholder fruktsyrer som glykolsyre, melkesyre, salisylsyre og trickloreddiksyre, som har som virkning å frigjøre overflødige, døde hudceller fra det ytterste laget i huden.

Restylane - svensk hyaluronsyre gele som sprøytes inn i huden for å behandle rynker, gi fyldigere lepper og forme kinnbein og hake. Det finnes flere andre såkalt fillere på markedet.

A-vitaminsyre - speeder opp nydannelse av huden, brukes i behandling av akne, arr og aldring for eksempel.

Microneedling - stimulerer og øker tilveksten av nye kollagenfibre i huden.

- Det å finne en behandling som passer deg og din hud, er første steg. Bestill konsultasjon hos en klinikk eller hudlege, slik at du får en gjennomgang på hva som kan og bør gjøres av behandling.

En fraksjonell laser jobber i dybden, mens en kjemisk peeling jobber ovenfra og ned. Medisinske kremer som Obagi Nu-Derm er et behandlingsprogram og kan brukes alene eller i kombinasjon med laser. I tillegg vil et produkt som Restylane, eller tilsvarende fillere, gi fuktighet til huden samtidig som man kan injisere og "løfte" opp dype arr, og på den måten gjøre de mindre synlige.

Kirurgiske behandlinger vil for noen være mest effektivt, mener dr. Bjørn Tvedt som er spesialist i plastikkirurgi og øre-nese-hals ved Ellipseklinikken.

- Ren kirurgisk behandling av arr består av overflatebehandlinger som gir nygenerering av kollagen og huddannelse. Kirurgi gir oss også mulighet til en lokalisert jobbing med detaljene. Behandling må ofte gjentas flere ganger til man ser at ansiktshuden blir friskere og renere. A-vitaminsyrebasert hudkremprogram vil være en viktig grunnsmøring for disse pasientene.

Annkarin Svendsen ved Karl Johan Hudpleie forklarer at arr kan fjernes med CO-2 laser, fraksjonell laser, dermabrasjon, mikro-dermabrasjon, peeling, A-vitaminsyre, silikon, Restylane, microneedling, eller en kombinasjon av disse.

- Det finnes dessverre ingen mirakelkur, men microneedling er en av de enkleste og mest effektive behandlinger for å jevne ut arr etter akne, forteller hun til Alt for damene.

I følge Randy Schueller fra The Beauty Brains, er også retin-A og alfahydroksysyrer viktig for å behandle aknearr.

Dermabrasjon og mikrodermabrasjon

Mikrodermabrasjon er en mild form for hudsliping, som har vist seg effektiv på arr. Huden "sandblåses" med slipende krystaller som med høy hastighet blåses mot huden og deretter suges opp igjen sammen med det vev som er fjernet/slipt vekk.

MICRONEEDLING: En populær behandling hos hudpleier er såkalt microneedling. Her er førbilde (til venstre) og etterbilde av aknearr behandling med microneedling.

MICRONEEDLING: En populær behandling hos hudpleier er såkalt microneedling. Her er førbilde (til venstre) og etterbilde av aknearr behandling med microneedling. Foto: FOTO: Karl Johan Hudpleie

Ved mikrodermabrasjon påvirkes kun overhuden, derfor er inngrepet ikke så smertefullt som hudavsliping (dermabrasjon).

Hudsliping eller dermabrasjon går ut på at man mekanisk sliper en del av huden vekk, dermed oppstår en hudavskrapning og kroppen vil deretter gjendanne det vev som er på avskrapet på stedet. Dermabrasjon utføres av lege.

Behandling av såkalte traumearr

Traumearr kan komme etter alt fra operasjon, ulykke eller vaksinering for eksempel.

For å bedre arr og uregelmessig tekstur, vil for eksempel laserpeelinger og dermabrasjon stimulere til hudnydannelse, og mer arrvolum vil deponeres i arrgrøftene, samtidig som «toppene» vil slipes ned og resultere i en jevnere overflate.

GOD HUDPLEIE ER ESSENSIELT: Ellipseklinikken bruker Jan Marini-produkter på sine arrpasienter. Bioglycolic-serien inneholder blant annet glykolsyre.   Obagi Nu-Derm med sine høye doser A-vitaminsyre er kjent for sine hudforbedrende effekter, og selges kun gjennom (enkelte) leger. Dermaceutic  er en serie som selges hos leger og hudpleieklinikker. Foamer 15 inneholder 15 % glykolsyre som er effektiv mot arr og gir en generell god fornyelse av huden.

GOD HUDPLEIE ER ESSENSIELT: Ellipseklinikken bruker Jan Marini-produkter på sine arrpasienter. Bioglycolic-serien inneholder blant annet glykolsyre. Obagi Nu-Derm med sine høye doser A-vitaminsyre er kjent for sine hudforbedrende effekter, og selges kun gjennom (enkelte) leger. Dermaceutic er en serie som selges hos leger og hudpleieklinikker. Foamer 15 inneholder 15 % glykolsyre som er effektiv mot arr og gir en generell god fornyelse av huden. Foto: FOTO: Produsentene

Det finnes en rekke behandlinger som vil gjøre det mindre synlig, men ikke eliminere arret helt.

Kirurgi er den mest effektive metoden mot atrofiske arr (arrdannelse innenfor opprinnelig sårområde), mens laserterapi gir bedre resultater mot hypertrofiske arr (arrdannelse også utenfor opprinnelig sårområde). Hvis såret er nylig kan man injisere et stoff kalt triamcinolone, for å hindre oppbygging av kollagen som genererer arrvev.

Det er nå påvist at vitamin E eller aloe vera ikke er effektive i arreduksjon, men det kan redusere rødhet. Bruken av disse produktene vil ikke skade helbredelsesprosessen i huden, men vent minst to uker etter såret oppstår før påføring.

Strekkmerker er ikke arr

Strekkmerker er ikke arr, de bare ser slik ut.

Strekkmerker i huden skyldes en bindevevspåvirkning som i første omgang gir blårøde striper med uttynning og avglatting av de øvre hudlagene med tap av fin hudstruktur.

Det tilbys og utføres mange typer behandling for dette, men dessverre med svært dårlig resultat og noen ganger til og med forverring. Man må for all del unngå alle former for peeling som i verste fall kan gi betydelig arrdannelse og forverring.

Dr. Langeland råder at man kan regne med en gradvis og naturlig avblekning av misfargingen av huden og bedring av strukturen uten behandling. Dessuten kan det hjelpe med en såkalt V-beam-laser dersom strekkmerkene er rødblå, da dette kan gi gradvis avblekning. Så det anbefales å være tålmodig mens strekkmerkene forbedrer seg selv over tid, men de kan dessverre aldri fjernes selv om de blir langt mindre synligere

Forebygging av arr

Dr. Jan Bunæs forklarer at han har mange pasienten med aktiv akne.

- Det er i denne behandlingen svært viktig å selvfølgelig hjelpe pasienten i øyeblikket, men også kanskje viktigst å forhindre arr. Vi bruker fortrinnsvis A-vitaminsyrekremer og Roaccutan-tabletter. Kombinasjonen er svært effektiv og fordelen med lokalbehandling sammen med tabletter er at tablettdosen kan reduseres.

En del arr inntreffer etter uhell, og disse er det vanskelig å forebygge, men i forhold til det du har kontroll over, vil det viktigste du kan gjøre for å forebygge arr, være å unngå å klemme på kviser og sorte prikker. Daglig rutine hjemme med rensing og produkter som holder huden fri for tilstopninger og dermed kviser, vil være en god investering for å forebygge arr. Samtidig må man ikke glemme kostholdet og mange sverger til et kosttilskudd med A-vitaminer.

Kilder: eHow health, Hudspesialisten.no, Huffington post.

Les også:

Kosmetikkprodukter kan gi alvorlige bivirkninger

7 hårtriks som gjør deg yngre

Nøkkelen til evig ungdom finner du i kjøkkenskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning