Skjønnhetstips

Dropp kjerringråd mot kviser

Tannkrem og andre kjerringråd kan gjøre vondt verre.

FORT VEKK: Man vil gjerne kvitte seg med vkisene så fort som mulig, men kjerringråd er ikke alltid løsningen.

FORT VEKK: Man vil gjerne kvitte seg med vkisene så fort som mulig, men kjerringråd er ikke alltid løsningen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Mange får uren hud, også når de har nådd voksen alder. Når man sliter med kviser, er man ofte villig til å prøve det meste for å bli fort kvitt urenhetene, og kjerringråd er en av disse snarveiene.

På nettet er tannkrem, sitron, tomat og salt, potetmel og eplecidereddik blant de mest populære kjerringrådene for å få bukt med kvisene.

Men hjelper egentlig disse kjappe løsningene, eller gjør de bare vondt verre? Vi har spurt hudekspertene.

Fruktsyre og eddik

Fruktsyrer, som finnes i blant annet sitron, tomat og eddik, har en dokumentert effekt i hudpleieserier, men ifølge ekspertene vil ikke hel frukt ha noen effekt.

- Moser man en frukt og legger på, vil det ikke fungere fordi molekylene ikke er små nok til å penetrere ned i hudlaget hvor talgproduksjonen foregår, forklarer Natasha Gamble, eier av Divino Kroppspleie.

Frukt og planter kan også fremkalle irritasjon og allergi - spesielt syre som i for eksempel sitron og tomat - og kan derfor ha motsatt effekt på røde flekker i ansiktet.

- Eddik og sitron er sure væsker som virker bakteriehemmende, men de vil også irritere huden. Mange med uren hud har også sensitiv hud, og kan derfor reagere på disse syrene, sier Kjersti Johansen, Nordisk Fagsjef i Dermanor AS.

Potetmel og tannkrem

Potetmel virker på samme måte som talkum, altså talgabsorberende, men dette er ikke nødvendigvis bra.

- Har man tørr overhud og fet underhud, vil man kunne skape en ubalanse i huden. Dette kan gjøre at talgproduksjonene faktisk øker for å motvirke den overflatiske uttørringen, forklarer Johansen.

Ekspertene er også usikre på om tannkrem, som sies å tørke ut kvisene, egentlig er særlig bra for huden.

Noen tannkremer kan inneholde betennelsesdempende sink og bakteriedrepende stoffer som kan ha en effekt på urenhetene, men de er ikke beregnet for å brukes på huden.

- Spørsmålet er hvor bra tannkrem er å bruke over tid, siden man ikke har testet det som hudpleieprodukt. Kremer beregnet for bruk på huden er testet av frivillige over lengre tid, slik at man vet hvordan det påvirker huden på sikt, forteller Johansen.

Få hjelpe av profesjonelle

Som regel er kjerringrådenes effekt kortvarig, og sliter du med kviser er det lurt å oppsøke profesjonelle som kan hjelpe deg med en varig løsning.

- En profesjonell hudterapeut kan sette sammen et hudpleieprogram tilpasset den aktuelle hudtypen og hudtilstanden, forklarer Johansen.

Er det snakk om alvorlig akne, vil det være lurt å gå til fastlege eller hudlege for riktig behandling.

Ha i bakhodet at kostholdet ditt også påvirker huden, og sukker og karbohydrater gir deg kviser. Derfor kan ofte en omlegging av kostholdet hjelpe mot problemet.

Det finnes også ulike produkter man bør unngå, flere kremer inneholder nemlig ingredienser som kan gi deg kviser. Det kan derfor være lurt å droppe disse hvis du sliter med urenheter.

Les også:

Slik fikser du fet hud

Slik blir du kvitt hudormene

Derfor får du rynker av sukker

Slik lager du en hjemmelaget ansiktsskrubb

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning