Blir straffet for å ha mensen

- Jenter blir straffet for å ha mensen

I Nord-Uganda bruker jentene kyllingfjær som bind. Det vil Redd Barna gjøre noe med.

JENTER NEKTET SKOLEGANG: Grunnen? Menstruasjon. FOTO: Redd Barna
JENTER NEKTET SKOLEGANG: Grunnen? Menstruasjon. FOTO: Redd Barna
Sist oppdatert

Nylig rapporterte den amerikanske helse- og livsstilnettsiden Onechicmom om jenter over hele verden som ble straffet for å ha mensen. Denne straffen kommer i form av sosial isolasjon og stenger jentene ute fra skolen.

Grunnen? Skolene mangler infrastruktur for å håndtere jenter som har menstruasjon; de kan ikke tilby bind og de har ikke rent vann.

Mister dyrebar undervisning

Enda mer tragisk er det at mange jenter ikke kommer seg på skolen grunnet ren skam, - skam over at kluten de bruker som bind nok en gang har lekket gjennom til klærne.

- Tenk deg den langsiktige effekten av å være borte fra skolen noen dager eller én uke hver måned har på karakterer. Og hvilken effekt dårlige karakterer har på motivasjon og selvtillit, sier Annette Nyquist, Seniorrådgiver Utdanning i Redd Barna.

- Jenter blir fratatt muligheten til utdanning fordi de ikke har råd eller tilgang til bind - noe vi i Norge tar for gitt, sier hun.

Kyllingfjær som bind

Redd Barna så at jenter i Nord-Uganda blir tvunget til å bruke gress, kyllingfjær, papir eller tørkede bananblader som bind.

- Disse metodene utsetter jenta for en stor smittefare, og er veldig ukomfortable og usikre. Det var åpenbart at to problemer måtte løses: Det var ene var informasjon om kvinnelig hygiene og det andre var tilgang til bind, forteller Nyquist.

Lege ved BeWell-klinikken i Stavanger, Rolah Lønning, reagerer sterkt på hva jentene opplever, og forteller at god hygiene er svært viktig for å forebygge infeksjoner.

- Bakterier fra fuglefjær og skitne blader kan forårsake alvorlige infeksjoner hos jentene. Søl av blod kan fra en annen side forårsak smitte av blodbårne infeksjoner til andre, sier hun.

LAGER BIND FOR Å FÅ GÅ PÅ SKOLEN: Og de har levetid på ett helt år! FOTO: Redd Barna
LAGER BIND FOR Å FÅ GÅ PÅ SKOLEN: Og de har levetid på ett helt år! FOTO: Redd Barna

Gir bind som varer i ett år

Som en del av prosjektet «I’m learning!», jobbet Redd Barna med lokalsamfunnet for å utvikle RUMPS.

- RUMPS er gjenbrukbare bind som ikke bare gir beskyttelse, men også har en lav produksjonskostnad. Enda bedre er det at bindene kan produseres gjennom skoler, slik at leverandørbasen aldri dør ut, forklarer Nyquist.

- Puten er sydd av bomull med lag av bomullshåndklær, kan vaskes daglig og har en levetid på ett år. De er laget av billige, lokale materialer inkludert gamle filler og klær som er blitt rengjort skikkelig, sier hun.

De startet i 2014 for å teste ut modellen på fem skoler.

- På grunn av suksessen fra disse skolene så tar de initiativet i tur og orden til nye skoler og distrikter for å nå alle skolebarna i den rette alderen, sier Nyquist.

Lærerne må informere

- Lærerne har en viktig rolle i å opplyse, ikke bare jenter om menstruasjon, men også samfunnet. Kanskje gremmes du fortsatt ved tanken på pubertet- og seksualopplæring i skolen, men se for deg at å komme i puberteten og få mensen, noe helt normalt og naturlig, var noe ingen snakket om. Ikke bare puberteten, som er ille nok, men blødning uten ressurser, ingen kunnskap og ingen støtte, sier Nyquist.

- Det er tragisk at jenter nektes skolegang og at menstruasjonen deres brukes som et argument for å lovliggjøre dette. Initiativet som er tatt via Redd barna og produksjonen av sanitetsbind vil forhåpentligvis hjelpe mange, legger Lønning til.

Menstruasjon – en naturlig ting

Redd Barna og frivillige organisasjoner forsøker å spre budskapet om at menstruasjon ikke bare er naturlig, men overkommelig også. Påvirkningsarbeidet starter på skolene, med håp om at dette vil påvirke foreldre og samfunnet.

- Det er viktig å jobbe tett med foreldrene om viktigheten av sine døtres utdannelse og støtte opp under prosjekter som hjelper dem å overvinne kjønnsdiskriminering, avslutter Nyquist.

LÆRERNE MÅ OPPLYSE: Menstruasjon er en naturlig ting, noe som er viktig å informere om. FOTO: Redd Barna
LÆRERNE MÅ OPPLYSE: Menstruasjon er en naturlig ting, noe som er viktig å informere om. FOTO: Redd Barna

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også